Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok monoszacharidok –pentózok, ribóz (RNS); dezoxiribóz (DNS) –hexózok, glükóz (szőlőcukor, vér,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok monoszacharidok –pentózok, ribóz (RNS); dezoxiribóz (DNS) –hexózok, glükóz (szőlőcukor, vér,"— Előadás másolata:

1 Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok monoszacharidok –pentózok, ribóz (RNS); dezoxiribóz (DNS) –hexózok, glükóz (szőlőcukor, vér, agyszövet, izomszövet, keményítő, cellulóz); fruktóz (gyümölcscukor, zöld levelek, gyümölcsök, a legédesebb); mannóz (önmagában nem fordul elő, polimerjei a mannánok, élesztők, baktériumok); galaktóz (a tejcukor alkotója)

2 diszacharidok –szacharóz (glükóz+fruktóz; répacukor, nádcukor, répa, zöldkukorica, cirok, gyümölcsök) –laktóz (glükóz+galaktóz, tejcukor) –maltóz (2 glükóz  -1,4 glikozidos kötés, keményítő) triszacharidok –raffinóz (glükóz+fruktóz+galaktóz, répafélék, melasz) oligoszacharidok –pillangós magvúak (  -galaktozid kötés, csak baktériumok bontják, puffadást okoznak)

3 Cukrok édesítő ereje fruktóz1,5 szacharóz1,0 glükóz0,6 laktóz0,4

4 poliszacharidok –keményítő glükóz maltóz dextrin keményítő 15-30% amilóz % amilopektin jól emésztődő energiaforrás a keményítő szemcsék alkalmasak az adott növény beazonosítására gabonákban 50-70%, burgonyában 14-18% –inulin fruktóz polimer (csicsóka) –glikogén állati tartalék szénhidrát (állati eredetű takarmányok)

5 A keményítő és a cellulóz szerkezete

6 szerves savak –természetben előfordulók (oxálsav, almasav, citromsav) –erjesztett takarmányokban (tejsav, ecetsav, vajsav) –tartósítóként (propionsav, hangyasav) alkaloidák, glikozidok –kis mennyiségben tartalmazzák a növények –ízletességet, szagot, étrendi hatást befolyásolnak –antinutritív hatásúak, mérgezők (burgonya-szolanin; csillagfürt-lupinin; keresztes virágúak-mustárolaj glikozidok)

7 Néhány takarmány Nmka-, keményítő- és cukortartalma (%) Nmkakeményítőcukor búza68,861,12,7 árpa67,150,11,7 borsó52,941,15,6 csillagfürt33,18,14,6 extrahált szója30,26,79,6 fölözött tejpor51,8-47,7

8 Táplálkozás-élettani megítélés energia felvételünknek jelenleg 42%- a keményítő eredetű a kívánatos 55-58% lenne ajánlott cukorfogyasztás: 60g/nap tényleges szükséglet: g/nap fogyasztás: férfiak: 92g/na nők: 85g/nap hozzáadott cukor


Letölteni ppt "Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok monoszacharidok –pentózok, ribóz (RNS); dezoxiribóz (DNS) –hexózok, glükóz (szőlőcukor, vér,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések