Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Digitális tananyag fejlesztése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Digitális tananyag fejlesztése"— Előadás másolata:

1 Digitális tananyag fejlesztése
Sokan szinonim kifejezésként használják a digitális és az interaktív kifejezéseket, illetve jelzőket, különösen, amikor a tananyagokról beszélünk. Nézzük elsősorban a két jelző nagyon rövid, talán közérthető definícióját: Interaktív: Jelző olyan rendszerek leírására, amelyek kétirányú kommunikációra képesek, azaz viselkedésük és működésük nem előre meghatározott, hanem a felhasználói bevitel által befolyásolható, irányítható. Digitális: A latin digit szóból ered, valamely információnak számokkal meghatározható, felírható értékeinek halmazát jelenti. Gyakorlati megközelítésben a számítógépen feldolgozott tartalmakat digitális tartalomként aposztrofáljuk. Takács Attila

2 A digitális tartalmakat alapvetően négy típusba sorolhatjuk
Statikus digitális tartalmak Prezentációs digitális tartalmak Interaktív digitális tartalmak Kollaboratív digitális tartalmak

3 Statikus digitális tartalmak
Az előre elkészített tartalom, az indításon és a megállításon kívül más beavatkozásra nem igazán nyílik lehetőség. Ezek lehetnek egy begépelt, vagy éppen beszkennelt szöveg, képek térképek, de ide sorolnám a diafilmeket, mozgófilmeket, hangfájlokat stb. Jellemzőjük: Általában az analóg média digitalizálásával készültek. Az előre elkészített tartalom lejátszható, az indításon és a megállításon kívül más beavatkozásra nem igazán nyílik lehetőség.

4

5 Prezentációs digitális tartalmak
Előadásunkat kíséri, illusztrálja, színesebbé teszi. Bizonyos interakcióra képesek (választás, elágazás). Legegyszerűbb példa erre, egy valamilyen prezentáció-készítő programmal készített anyag, amely előadásunkat kíséri, illusztrálja, színesebbé teszi. Valamilyen digitális szerkesztőeszközzel, szoftverrel készültek, számítógépes felhasználásra. Több multimédiás elemet tartalmazhatnak (kép, hang, animáció stb.)

6 Steven Paul „Steve” Jobs (San Francisco, Kalifornia, 1955. február 24
Steven Paul „Steve” Jobs (San Francisco, Kalifornia, február 24. – Palo Alto, Kalifornia, október 5.) az Apple elnöke, korábbi vezérigazgatója, az informatikai és a szórakoztatóipar ismert alakja. Sokan tartják a számítástechnika egyik úttörőjének, aki meglátta a lehetőséget a grafikus felhasználói felületben (GUI) és az egérben, mellyel egy Xerox PARC--bemutató alkalmával találkozott. Jobs irányítása alatt fejlesztette ki az Apple Computer a cég egyik fő termékét, az Apple Macintosh számítógépet, valamint az iPhone okostelefont és iPad táblagépet.

7 Interaktív digitális tartalmak
Interaktívak, a felhasználó beavatkozása nélkül a folyamat gyakran nem lejátszható, és nem értelmezhető. A multimédiás elemek túlsúlya, minimális szöveg kíséretében. Általában valamely interaktív tábla bemutató készítő szoftverével, vagy programozással készített tábla-független anyag, tananyag. Jellemzőjük: Mindenekelőtt interaktívak, a felhasználó beavatkozása nélkül a folyamat gyakran nem lejátszható, és nem értelmezhető. A multimédiás elemek túlsúlya, minimális szöveg kíséretében. Gyakran a tanulás és mérés összekapcsolódik a feldolgozás során.

8

9 Kollaboratív digitális tartalmak
A kollaboráció lényege, hogy a felhasználó a meglévő tartalomnak nem csak használója, hanem fejlesztője is. Az internet, mint kommunikációs csatorna megteremtette a kollaboráció lehetőségét. A kollaboráció rövid lényege, hogy a felhasználó a meglévő tartalomnak nem csak használója, hanem fejlesztője is lehet. (pl.: Wikipedia)

10

11

12 Milyen a jó digitális tananyag?

13 Tankönyv független Először is legyen tankönyv független, így bármely tankönyvcsaládhoz használható, nem gátolja a tankönyvkiadó váltást. Nem tankönyvet tanítunk, hanem gyerekeket. A tankönyv is egy eszköz, mint az interaktív tananyag, valamint bármely szemléltető eszköz

14 Szoftver független Legyen tábla és szoftver független, azaz minden típusú interaktív táblán használható legyen és az operációs rendszeren kívül semmilyen különleges szoftver meglétét ne követelje.

15 Felhasználó barát Legyen felhasználó barát, egyszerűen kezelhető, ne kelljen külön betanulni hozzá, segítse és ne gátolja a tanórán a pedagógust. Az interakciók segítsék a pedagógiai célokat, ne csak úgynevezett „csili-vili” szerepük legyen. A játékosság, játszva tanulás ne keveredjen a gyermetegséggel, bugyutasággal

16 Szakmailag hiteles Utoljára, de nem utolsó sorban legyen szakmailag hiteles és jól be lehessen illeszteni a tanítás-tanulási folyamatba.

17 Szerkesztő programok

18 Audacity Az ingyenes hangszerkesztő kiváló tulajdonságokkal rendelkezik: wav, mp3, oggtámogatás, 26 beépített effektus. Tetszőleges csatornákat használhatunk, ezeket vághatjuk és összeilleszthetjük, keverhetjük. Egyéb lehetőségek: spektrum- és frekvenciaanalizáló, valamint kiváló hangdigitalizáló.

19 Movie Maker Videók és fényképek kombinálása
A Windows Live Movie Maker segítségével a számítógépén vagy fényképezőgépén található fényképekből és videókból hozhat létre filmeket. Egyszerű szerkesztés A Movie Maker speciális effektusaival és témáival igazán kiemelkedő filmeket készíthet. A filmek szerkesztése pofonegyszerűvé vált, a jeleneteket, állóképeket és áttűnéseket csak a megfelelő helyre kell húzni. Az automatikus filmkészítési szolgáltatással a Movie Maker alkalmazásra bízhatja a film létrehozását.

20 PhotoScape Az ingyenes program tucatnyi lehetőséget tartogat, amikkel fotóinkat, képeinket nyomtathatjuk, átméretezhetjük, szerkeszthetjük, vagy retusálhatjuk. A bejelentkező oldalon választhatjuk ki az elvégezendő műveleteket: szerkesztés, nyomtatás, animáció, képlopás, képnéző stb.. A képnézőben képátalakítást, képbemutatást találunk. A szerkesztőben átméretezéseket, crop, filterek, szűrők, képkeretek, szövegek elhelyezése található. (teljes lista: Contrast, Auto Level, Auto Contrast, Whitebalance, Curves, Sepia, Negative, Sharpen, Blur, Noise Reduction, Vignetting, Bloom, Gradient, Texture, Fisheye, Clipart, Balloon, Text, Figures, Crop, Red Eye Removal, Mosaic).

21 KompoZer A KompoZer, a szabadon használható NVU utóda, azaz egy szabad HTML-Editor. Saját honlapot akarsz építeni, és HTML-kódokról nincsenek ötleteid? Akkor a KompoZer a programod! Neked csak írnod kell egy szöveget, képeket kell hozzáadnod, kapcsolatokat kell létrehoznod, mindezt egy kicsi dialógusablakban. Ott van egy opció olyan embereknek is, akiknek a HTML-re vonatkozó magasabb tudásuk van. Igazán könnyen kezelhető, független a HTML-tudástól.

22 OpenOffice

23 Prezi PREZI: egy hazánkban kifejlesztett egyedülálló prezentációs szoftver, mely hatásosan és hatékonyan képes a rész és egész kapcsolatát, struktúrát, fókuszt mutatni egy prezentációban.

24 Rakjuk össze az elemeket!

25 Fekete rigó (Turdus merula) a madarak osztályának verébalakúak
(Passeriformes) rendjébe és a rigófélék (Turdidae) családjába tartozó faj. Szép énekével kellemes hangulatot teremt erdeinkben, sőt ma már akár a városokban is. Testhossza centiméter,  szárnyfesztávolsága 34–38 centiméter, súlya 80–120 gramm. Csőre sárga, szeme fekete, lábai barnák. A hím fekete, a tojó barnás színű, a fiatalok az első vedlésig pettyezett mintájúak

26 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Digitális tananyag fejlesztése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések