Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

13 – as Tétel! Vállalatánál adatbiztonsági okokból biztonsági mentések alkalmazását veszik fontolóra. Az Ön feladata, hogy a döntéshozók számára ismertesse.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "13 – as Tétel! Vállalatánál adatbiztonsági okokból biztonsági mentések alkalmazását veszik fontolóra. Az Ön feladata, hogy a döntéshozók számára ismertesse."— Előadás másolata:

1 13 – as Tétel! Vállalatánál adatbiztonsági okokból biztonsági mentések alkalmazását veszik fontolóra. Az Ön feladata, hogy a döntéshozók számára ismertesse a különböző biztonsági mentéseket, azok előnyeit és hátrányait. Adjon javaslatot e pénzügyi cég számára legalkalmasabb biztonsági mentésre! Ismertesse továbbá, hogyan tudná növelni az adatbiztonságot visszaállítási pontok és ütemezett mentések segítségével! Mutassa be egy állomány biztonsági mentését és helyreállítását!

2 Biztonsági mentések típusai:
- Teljes, napi - Növekményes, különbségi Biztonsági mentések készítése: - Fájlokról, mappákról - Rendszerállapot-adatokról Adathelyreállítás: - Fájlokról, mappákról - Rendszerállapot-adatokról További adatbiztonsági eszközök: - Rendszervisszaállítási pont - Ütemezett biztonsági mentés

3 Biztonsági mentések típusai

4 Teljes mentés (Full Backup)
a rendszer minden adatának (azaz felhasználói adatok, rendszer, hozzáférés stb.) mentése. Hetenként, de legalább havonként illendõ egy teljes mentést végezni.

5 Napi biztonsági mentés
A napi biztonsági mentés az összes kijelölt, a napi biztonsági mentés napján módosított fájlt átmásolja. A biztonsági mentést a rendszer nem jelöli a fájlokon (más szóval az archiválandó attribútumot nem törli).

6 Incremental backup (növekményes)
A növekményes biztonsági mentés csak a legutolsó normál vagy növekményes biztonsági mentés óta létrehozott vagy módosított fájlokról készít biztonsági mentést. A biztonsági mentés végrehajtását a rendszer jelöli a fájlokon (más szóval törli az archiválandó attribútumot). A normál és a növekményes biztonsági mentés kombinációjának a használatakor az adatok helyreállításához egyaránt szükséges a legutolsó normál és az összes növekményes biztonsági mentés.

7 Különbségi biztonsági mentés
A különbségi biztonsági mentés során a rendszer az összes olyan fájlt átmásolja, amely a legutóbbi normál vagy növekményes biztonsági mentés óta keletkezett vagy módosult. A biztonsági mentést a rendszer nem jelöli a fájlokon. A normál és különb-ségi biztonsági mentés kombinációjának a használatakor a fájlok és mappák helyreállításához egyaránt szükséges a legutolsó normál és a legutolsó különbségi biztonsági mentés.

8 Biztonsági mentések készítése

9 Fájlokról, mappákról Az egyes fájlokról vagy mappákról a merevlemez visszaállítási partíciójára, egy külön beszerezhető külső merevlemezre vagy optikai lemezekre (CD-re vagy DVD-re) készíthet biztonsági másolatot.(Ezeket a másolatokat legalább 2 példányban 2 külön tárolón ajánlott létrehozni) Ez a folyamat a fájlok méretétől és a számítógép sebességétől függően néhánypercet vesz igénybe.

10 Rendszerállapot-adatokról
A rendszerállapot-adatok a rendszer konfigurációjának legtöbb összetevőjét tartalmazzák, de előfordulhat, hogy a rendszer hibát követő helyreállításához szükséges adatokat nem. Ezért javasolt a rendszer biztonsági mentése során a rendszerbetöltő és a rendszerkötetekről, valamint a rendszer állapotáról biztonsági másolatot készíteni.

11 Adathelyreállítás

12 Adathelyreállítás 1. Mutasson a Start menü Minden program pontjára, majd a Kellékek, végül pedig a Rendszereszközök pontra, és kattintson a Biztonsági másolat parancsra. Ekkor elindul a Biztonsági másolat vagy visszaállítás varázsló. 2. Kattintson a speciális üzemmódba hivatkozásra. 3. Kattintson az Adathordozó visszaállítása és kezelése fülre.

13 Adathelyreállítás 4. Hajtsa végre az alábbi lépések valamelyikét:
- Ha biztonságimásolat-fájlból szeretné visszaállítani az adatokat, bontsa ki a Fájl csomópontot, majd a kívánt biztonságimásolat-fájlt. Bontsa ki például a Backup.bkf létrehozva: ekkor: 1:15 du. fájlt. A biztonsági másolat fájlneve alapértelmezés szerint tartalmazza a biztonsági mentés dátumát és időpontját is. - Ha szalagon tárolt biztonsági másolatból szándékozik visszaállítani az adatokat, bontsa ki a kívánt szalagos egységet, majd a megfelelő nevű adathordozót. Bontsa ki például a Travan, majd Az adathordozó létrehozva: – 1:15 du. csomópontot.

14 Adathelyreállítás 5. Jelölje be a visszaállítani kívánt mappákhoz tartozó jelölőnégyzeteket. Ha pontosabban meg szeretné határozni a visszaállítandó fájlok és mappák körét, kattintson duplán a kívánt mappára, majd jelölje be a visszaállítani kívánt fájlokhoz és mappákhoz tartozó jelölőnégyzeteket. 6. Ha a teljes operációs rendszert vissza szeretné állítani, jelölje be a System State (Rendszerállapot) jelölőnégyzetet.

15 További adatbiztonsági eszközök

16 Rendszervisszaállítási pont
A Rendszer-visszaállítás eszköz „pillanatfelvételt” készít a legfontosabb rendszerfájlokról, valamint néhány programfájlról és rendszerbeállításról, majd ezen adatokat visszaállítási pontként tárolja. Ha a számítógép működésében hibákat tapasztal, e visszaállítási pontokat felhasználva visszatérhet a Windows XP egy olyan korábbi állapotába, amelyben a számítógép még megfelelően működött. Segítségükkel parancsfájlokat, kötegfájlokat vagy más típusú végrehajtható fájlokat is módosíthat a számítógépen.

17 Ütemezett biztonsági mentés


Letölteni ppt "13 – as Tétel! Vállalatánál adatbiztonsági okokból biztonsági mentések alkalmazását veszik fontolóra. Az Ön feladata, hogy a döntéshozók számára ismertesse."

Hasonló előadás


Google Hirdetések