Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

a mindennapi életünk része

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "a mindennapi életünk része"— Előadás másolata:

1 a mindennapi életünk része
Web 2.0 a mindennapi életünk része Információs társadalom alapismeretek beadandó Kusz Emese Tünde

2 Mi is a Web 2.0? A web 2.0 (vagy webkettő) kifejezés olyan internetes szolgáltatások gyűjtőneve, amelyek elsősorban a közösségre épülnek, azaz a felhasználók közösen készítik a tartalmat vagy megosztják egymás információit. Ellentétben a korábbi szolgáltatásokkal, amelyeknél a tartalmat a szolgáltatást nyújtó fél biztosította (például a portáloknál), webkettes szolgáltatásoknál a szerver gazdája csak a keretrendszert biztosítja, a tartalmat maguk a felhasználók töltik fel, hozzák létre, osztják meg vagy véleményezik. A felhasználók jellemzően kommunikálnak egymással, és kapcsolatokat alakítanak ki egymás között.

3 Webkettes szolgáltatások, felhasználási terület szerint csoportosítva
Közösségi oldalak Irodai alkalmazások Oktatás és ismeretterjesztés Interneten túl Szabadidő, szórakozás

4 Közösségi oldalak A felhasználók létrehozhatnak egy személyes profilt, kapcsolódhatnak ismerőseikhez, csoportokhoz és rajongói oldalakhoz egyaránt, valamint üzeneteket válthatnak és eseményeket szervezhetnek. Az üzenőfalon keresztül híreket, információkat, weboldalakat és videókat is megoszthatnak egymással. Pl: Facebook, Google+, iWiW

5 Irodai alkalmazások Olyan alkalmazások, amelyek megkönnyítik az egyéni és közös számítógépes irodai munkát. Közös jellemzőik, hogy az adatainkat online (legtöbbször felhőben) tároljuk és magunk állíthatjuk be, hogy kik jogosultak ezekhez hozzáférni. Erre példa a Google Naptár a Google ingyenes, online naptárszolgáltatása, ahol az események online tárolódnak – így ha a merevlemez tönkremegy, akkor sem vesznek el az adatok. A Google Naptár lehetővé teszi, hogy a felhasználó eseményeket (találkozókat) írjon be a naptárába, és azokat vagy egy részüket megossza barátaival, vagy akár az egész világgal.

6 Google Dokumentumok A Google Dokumentumok egy webalapú irodai alkalmazáscsomag a Google-től, mely táblázatkezelőt, szövegszerkesztőt és prezentációkészítőt is tartalmaz. Jellemzők: Automatikus mentés A dokumentumok üzenetben megoszthatók másokkal. Valós idejű csoportmunka szerkesztés közbeni chattel kiegészítve. Rendezés, formázás használata. A dokumentumok mappákba rendezhetők, köztük „vidd és dobd” használatával lehet mozogni Magyar nyelvű kezelőfelület

7 Online tárhely-szolgáltatók
Lehetővé teszik állományok felhőben tárolását, szinkronizálását és megosztását. A szolgáltatások használatával különféle eszközök – mobiltelefonok, számítógépek, stb. – kapcsolhatóak össze egy közös könyvtár révén: az egyik eszközzel létrehozott vagy módosított állományokat a rendszer automatikusan szinkronizálja a többi eszközzel. Pl: Dropbox, Google Drive

8 Oktatás és ismeretterjesztés
Olyan oldalak, amelyek a oktató és ismeretterjesztő tartalmakat osztanak meg. Legismertebbek a nyelvtanulást segítő szolgáltatások. A szótárak nagy részéhez bárki hozzáadhat új szavakat és kifejezéseket, amelyek ellenőrzését szintén a közösség végzi.

9 Duolingo A Duolingo ingyenes, nyelvtanulásra szolgáló weboldal, amelyet úgy alkották meg, hogy amint haladnak a leckékkel a felhasználók, egyben honlapok és más anyagok fordításában is segédkezhetnek. A honlap a megszerzett készségeket játékos formában, fa alakjában jeleníti meg, amelyen végig lehet haladni, egy szókincsre vonatkozó funkcióval pedig a nemrég tanult szavakat lehet gyakorolni. A felhasználók „készségpontokat” kapnak a nyelvtanulás során, például egy lecke elvégzésekor. Egy adott készséget akkor tekint a program elsajátítottnak, ha a felhasználó a hozzá tartozó összes leckét elvégezte (ezek száma általában egy és nyolc közé esik).

10 Wikipedia A Wikipédia többnyelvű, nyílt tartalmú, a nyílt közösség által fejlesztett webes világenciklopédia. A Wikipédiát a Wikimédia Alapítvány üzemelteti, szerkesztését pedig önkéntes közösség végzi. Az angol változat július 13-án elérte a 4 milliós szócikkszámot; ez a világ legnagyobb enciklopédikus műve. A Wikipédia projekt három alapvonása: A Wikipédia elsődlegesen enciklopédia, vagy célja azzá válni (kalendárium és napi hírek adatokkal bővítve); a Wikipédia egy wiki, és így (néhány kivételtől eltekintve) bárki által szerkeszthető; a Wikipédia nyílt tartalmú, és a Creative Commons Nevezd meg! Így add tovább! 3.0 szabályai vonatkoznak rá.

11 Wikipedia A Wikipédia tágra nyitottságának van néhány hátránya. Például azon cikkek esetén, melyek a legtöbb résztvevő számára ismeretlenek, a pontosság és a pártatlanság sokszor megkérdőjelezhető. A résztvevők egy része ezzel vitába szállva úgy gondolja, hogy idővel ezek a hibák csökkennek, és az egyes cikkek minősége javulni fog. Egy másik hátrány az, hogy sok szerkesztést olyan emberek végeznek, akiknek nem céljuk az, hogy hasznosan vegyenek részt a munkában, hanem mindenféle értelmetlenséget („fghfhgf”) vagy elfogadhatatlan tartalmat („hüje aki ólvasa”) adnak a cikkekhez. Ezt a Wikipédia „vandalizmusnak” nevezi. A projekt nyílt természete ezt ugyan lehetővé teszi, de egyben ellene is dolgozik. Minden résztvevőnek megvan a lehetősége az ilyen firkák eltüntetésére, a megelőző állapot visszaállítására. Ha ez egy lapnál túl sokszor fordul elő, akkor ez a lap „lezárható”, és így csak az adminisztrátorok tudják azt módosítani; erre általában azonban nincs szükség.

12 Interneten túl Aukciós oldalak
Az aukciós oldalak olyan internetoldalak, ahol árverés keretében bárki áruba bocsáthatja saját javait, legyen szó akár ingatlanról, használati tárgyakról vagy szolgáltatásokról. Ezek a weboldalak hatalmas népszerűségre tettek szert az elmúlt évek alatt, egyrészt annak köszönhetően, hogy jóval kedvezőbb áron juthat hozzá a vásárló a különböző javakhoz, másrészt pedig hogy hihetetlenül széles választékból csemegézhetnek a felhasználók. Példa: eBay, Vatera, TeszVesz

13 Miért biztonságosak az aukciós oldalak (az eBay példáján bemutatva)
Az eBaynek többféle módszere van arra, hogy megakadályozza a hamis üzletek megkötését. A vásárló elküldi pénzét az eladónak, és bízik abban, hogy megkapja érte a kiszemelt jószágot. A legtöbb üzlet sikeresen létrejön, de az eladások kis része csalásnak bizonyul. Ezek elleni védekezésként az eBayen minősítést lehet írni az eladókról és vevőkről az adásvétel lebonyolítása után. Érdemes azokkal üzletet kötni, akinek van már bizonyos számú pozitív minősítése. A fizetés egyszerűbbé és biztonságosabbá tételéhez az eBay a PayPal fizetési rendszerét használja. A PayPal egy készpénzmentes pénzforgalmi szolgáltatásokat nyújtó pénzügyi intézet, mely az elektronikus kereskedelemre szakosodott. Ez a név szinonimaként használatos az intézet által kínált internetes fizetési módozattal is. Előnye, hogy az internetes vásárlások során nem kell bizalmas hitelkártya- vagy számlaadatokat megadni, ill. továbbítani, hanem a PayPal felhasználói név, valamint a jelszó megadása elegendő a fizetés lebonyolításához.

14 Ha kimozdulnánk a gép elől
Google Maps: ingyenes térképszolgáltatás, amely a térképen túl tartalmaz műholdfelvételeket, kereshető utcanévadatokat, útvonaltervezőt. A webkettes része a szolgáltatásnak, hogy a felvett helyekhez fényképeket tölthetünk fel és véleményezhetjük is azokat. Az Időkép.hu egy magyar időjárási portál. Az idokep.hu Magyarország pillanatnyi időjárását ábrázolja számos látványos, könnyen áttekinthető térképen keresztül. A térképekre regisztráció után bárki küldhet saját méréseket.

15 Szabadidő, szórakozás Megoszthatjuk élményeinket
Mások élményei közt böngészhetünk Csatlakozhatunk rajongói körökhöz Publikálhatunk és böngészhetünk kreatív tartalmakat Főbb fajtái: Képek megosztása (Instagram, Flickr) Videók megosztása (YouTube, IndaVideó) Blogok, mikroblogok (Twitter, Tumblr) Zeneajánló (Last.fm)

16 A webkettő előnyei és hátrányai
Bárki létrehozhat tartalmat. Sok ember sok hasznos információt tud megosztani. Amatőrök műveiket könnyen, gyorsan, olcsón és hatékonyan mutathatják meg a nagyvilágnak. Témához nem értő emberek is publikálhatnak, ami félrevezető lehet. Sokszor nem ellenőrizhető sem a forrás, sem annak megbízhatósága.

17 A webkettő előnyei és hátrányai
Bármiről létrehozhatunk tartalmat. Bármilyen tartalmat megtalálhatunk. Nem profi tartalomszolgáltatók, hanem hozzánk hasonló egyszerű emberek fejthetik ki cenzúra nélkül az őszinte véleményüket. Olyan témákat is felvethetnek, amelyek egy szűkebb réteghez szólnak. Elég néhány kattintás, hogy a számunkra érdekes témákban elmélyedhessünk. A cenzúrázatlanság és az ellenőrzés hiánya miatt a tartalom kifogásolható minőségű lehet: nem objektív, félrevezető, nem szalonképes nyelvezetű, nem minden korosztálynak megfelelő tartamú.

18 A webkettő előnyei és hátrányai
Könnyű a kapcsolattartás és az ismerkedés. Egyszerűen és gyorsan léphetünk kapcsolatba bármely ismerősünkkel. Hasonló érdeklődési kör alapján könnyű új ismerősökre szert tenni. Főleg a fiatalabbak gyakran felelőtlenül osztanak meg magukról személyes adatokat, amelyekkel mások esetleg visszaélhetnek. Az online élet a számítógépen kívüli tevékenységektől vonhat el értékes időt.

19 Források: Wikipedia, az első kép, az utolsó kép
Köszönöm a figyelmet! Források: Wikipedia, az első kép, az utolsó kép


Letölteni ppt "a mindennapi életünk része"

Hasonló előadás


Google Hirdetések