Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A bináris jelrendszer és az ASCII kód. Bináris jelrendszer Kódolás és dekódolás egyszerűbb, ha csak 2 féle jelet használunk Az a jelrendszer, mely csak.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A bináris jelrendszer és az ASCII kód. Bináris jelrendszer Kódolás és dekódolás egyszerűbb, ha csak 2 féle jelet használunk Az a jelrendszer, mely csak."— Előadás másolata:

1 A bináris jelrendszer és az ASCII kód

2 Bináris jelrendszer Kódolás és dekódolás egyszerűbb, ha csak 2 féle jelet használunk Az a jelrendszer, mely csak két féle jelet tartalmaz, bináris jelrendszer Az a jelrendszer, mely csak két féle jelet tartalmaz, bináris jelrendszer A kettes számrendszer is bináris jelrendszer, mivel csak két számjegyet tartalmaz, a 0-t és az egyest Bármilyen jelsorozat átírható bináris jelrendszerbeli jelekre (kódolás) A számítógép bináris jelrendszerbeli jelekkel dolgozik.

3 A bit Az információ és az adatmennyiség alapmértékegysége. Az információ és az adatmennyiség alapmértékegysége. 1 bit=2=2 1 lehetőség, 2 féle dolgot tudok kódolni (pl. a,b) 2 bit=4=2 2 lehetőség, 4 féle dolgot tudok kódolni (pl. a,b, c d) 3 bit=8=2 3 lehetőség, 8 féle dolgot tudok kódolni (pl. a,b, c, d, d, e, f, g) Kódolható dolgok száma=2 bit

4 Az ASCII karakter kódtábla Az első egységesített karakter kódrendszer Egy-egy karakterhez hozzárendeltek egy 10-es számrendszerbeli számot és azt kettes számrendszerbe átírva kódoltak 256 karaktert. (ld, Tk. 8. oldal táblázata) egy karakter 8bit1 byte Így egy karakter 8bit-nyi adat, ami 1 byte-nyi helyet foglal, ha adattárolón tárolnánk azt. Alt kód: Az Alt billentyűt nyomva tartva, a karakter tízes számrendszerbeli kódját begépelve megjelenik az adott karakter


Letölteni ppt "A bináris jelrendszer és az ASCII kód. Bináris jelrendszer Kódolás és dekódolás egyszerűbb, ha csak 2 féle jelet használunk Az a jelrendszer, mely csak."

Hasonló előadás


Google Hirdetések