Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Törések (Fractura).

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Törések (Fractura)."— Előadás másolata:

1 Törések (Fractura)

2 A csonttörés a csont folytonosságának megszakadását jelenti
A csonttörés a csont folytonosságának megszakadását jelenti. Legtöbbször külső erő okozza, de néha erős izomműködés is létrehozhatja. Leggyakrabban a kézen, a karon, a lábon, a lábszáron, és a bordákon fordulhat elő. Nem minden esetben ismerhető fel külső jelek alapján.

3 Tünetei: Erős fájdalom Csontelmozdulás Csontropogás (krepitáció)
Duzzadás Korlátozott mozgás Véraláfutásos bőrtünetek

4 Megkülönböztethető Törésdarabok száma szerint Egyszeri törés
Kétszeres törés Többszörös törés Szálkás törés 3. Törés kiterjedése szerint Teljes törés Tökéletlen infrakció Törés iránya szerint Haránt törés Hosszanti törés Ferde törés Csontot fedő lágy részek állapota szerint Bőrrel fedett törés Nyílt törés

5 Nyílt törés Ferde törés Darabos haránttörés

6 A túlterhelés is okozhat úgynevezett fáradásos törést, amelyik akár fájdalommentes is lehet.
Nem külső behatás okozza a törést, hanem a csontot érő nagyfokú terhelés. Az alábbi tényezők növelik a fáradásos törés valószínűségét: Terhelés hirtelen emelése Fáradt izomzat Edzetlenség Biomechanikai problémák (pl.: túlzottan lapos talp,túlságosan merev ízület) Hirtelen testsúlynövekedés Rossz cipő

7 Traumás törés Egyszeri, hirtelen ható, a csont rugalmasságát kimerítő erőbehatásra jönnek létre.
Patológiás törés  Itt nincs szükség különösebb erőbehatásra: a csont valamely társbetegség következtében meggyengül, elvékonyodik, és a törés ezen a kóros csontszerkezeten gyakran "spontán" következik be. Ez előfordulhat csontritkulásban, rosszindulatú daganatos megbetegedésben, hormonális betegségekben, illetve besugárzáskor vagy immunhiányos állapotban.

8 Patológiás törés

9 Zöldgallytörés Gyermek és serdülőkorban fordul elő, ilyenkor a csonthártya nem szakad el csak ezen belül a csonton, keletkezik repedés vagy törés.

10 Csigolyatörés Kulcscsont törés

11 Csuklótörés

12

13 Combnyaktörés rögzítése

14 Törések kezelése Bármelyik fajta törésről legyen szó, az orvosi segítség nem maradhat el. Fedett törés esetén az orvos fizikális, tapintásos vizsgálatot végez, majd röntgen felvételt készít a feltételezett törésről (ez elengedhetetlen diagnosztikai módszer törés esetében). Az orvos megítélésétől függően a csonttörések kezelhetőek: Konzervatívan (pl.: gipszeléssel) Műtétileg (velőűr-sínezés, lemezes rögzítés, tűződrótos rögzítés, feltárás nélküli csavaros rögzítés) A törések átlagos gyógyulási ideje 1,5-3 hónap. A csonttörések gyógyulása a sérülés nagyságától, típusától, a sérült életkorától, általános állapotától is függ. Meggyógyulhat tökéletesen a törés, de sajnos, súlyos mozgáskorlátozottság is lehet a dologból.

15 Csonttörés rögzítése velőűr-szegezéssel és csavarozással
Medencetörés rögzítése lemezzel és csavarokkal

16 A csonttörést szenvedett beteg, csontképzést elősegítő élelmiszerek bevitelével gyorsíthat a gyógyulási folyamaton. A csontok keménységét adó foszfor és mész beépülésének elősegítése érdekében, kalciumhoz, foszforhoz, illetve D-vitaminhoz kell hozzájuttassuk szervezetünket. Ezeknek a tápanyagoknak nagy szerepük van a csonttörés megelőzésében is!

17 Kálcium Foszfor

18 A csontritkulás következtében a csontok szervetlen és szerves államonya egyaránt megfogyatkozik, csökken a csontok keménysége, ami miatt különböző csontfájdalmak (például hátfájás), megelőző trauma vagy ok nélkül kialakult csonttörés és -repedés, testmagasság csökkenés, háti görbület kialakulása jellemzőek.

19 Videók: http://www. hazipatika


Letölteni ppt "Törések (Fractura)."

Hasonló előadás


Google Hirdetések