Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Panasonic Lumix DMC-LX3 ismertető. Felbontás: 10,1 effektív megapixel (3776x2520) Optikai zoom: 2.5x (24-60mm) Videorögzítés: 1280x720, 24 képkocka/másodperc,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Panasonic Lumix DMC-LX3 ismertető. Felbontás: 10,1 effektív megapixel (3776x2520) Optikai zoom: 2.5x (24-60mm) Videorögzítés: 1280x720, 24 képkocka/másodperc,"— Előadás másolata:

1 Panasonic Lumix DMC-LX3 ismertető

2 Felbontás: 10,1 effektív megapixel (3776x2520) Optikai zoom: 2.5x (24-60mm) Videorögzítés: 1280x720, 24 képkocka/másodperc, hanggal LCD kijelző: 3,0", 460 000 pixel Memóriakártya: SD/SDHC/MMC Energiaellátás: Lítium-ion Aktuális bruttó kisker. ára: kb. 105 000 Ft A kisméretű kompakt gépek kategóriájában akkora a választék, hogy az szinte már orgiának nevezhető. Az ilyen gépek döntő többségét azonban főként a kis szenzorméret okozta problémák miatt komolyabb fotós nem használja. Eközben sok fotósban megfogalmazódik, miszerint sokszor jó lenne egy zsebben hordozható gép, melynek képminősége és jellege a DSLR gépünkéhez képest is legalább elfogadható. Nem sok ilyen gépet lehet kapni a piacon, de az egyik ilyen lehetőség a Panasonic Lumix DMC-LX3.

3 Kívülről A DMC-LX3 követi elődei (LX1 és LX2) hagyományait, minden aktuálisan uralkodó Panasonic-os stílusjegyet magán hordoz: komoly hatású szögletes ház, egyenes vonalak. A Panasonic kompaktok legtöbbje a felületes szemlélő számára megtévesztésig hasonlít egymásra, a DMC-LX3-t mégis viszonylag könnyű megkülönböztetni társaitól. Komolyabb gép lévén a tervezők ügyeltek arra, hogy ennek megfelelően lehessen a gépet beazonosítani. Kitolt optikával, nyitott vakuval elölről nemcsak komoly, de kicsit régimódi stílusa is van a gépnek. Kívülről A DMC-LX3 követi elődei (LX1 és LX2) hagyományait, minden aktuálisan uralkodó Panasonic-os stílusjegyet magán hordoz: komoly hatású szögletes ház, egyenes vonalak. A Panasonic kompaktok legtöbbje a felületes szemlélő számára megtévesztésig hasonlít egymásra, a DMC-LX3-t mégis viszonylag könnyű megkülönböztetni társaitól. Komolyabb gép lévén a tervezők ügyeltek arra, hogy ennek megfelelően lehessen a gépet beazonosítani. Kitolt optikával, nyitott vakuval elölről nemcsak komoly, de kicsit régimódi stílusa is van a gépnek.

4

5 A gép háza fém, és fekete és ezüst színben kapható - jelen esetben a gyár mellőzi a további, divatos vagy fiatalos(nak mondott) színeket. Kívülről leginkább az optika látványa emeli márkatársai fölé a DMC-LX3-at ami méretben elég nagy. Látványelemként zoom- vagy fókuszgyűrűt imitáló recés részek vannak rajta, melyek annyira élethűek, hogy a gépet még nem ismerve, kézbevételkor az volt az első, hogy megpróbáltam megtekergetni a "gyűrűket". Sajnos meg sem mozdultak, ezért kissé csalódottan vettem tudomásul, hogy ezek funkcionálisan legfeljebb körömreszelésre jók. A látvány viszont jól sikeredett. Nagyon jó minőségű a gép kivitele, pontosak az illesztések, a szerkezet stabil és tömör. Kilóg a képből a műanyag akkumulátor/memóriakártya ajtó, ez törékeny és lötyög, vigyázni kell rá. A gép oldalán található ajtó már kicsit stabilabb, bár ez is műanyag. Ez alatt bújik meg az USB, AV port, valamit a HDTV kimeneti port - merthogy ilyen is van a LX3-on. Igaz, kábel nincs hozzá az alapcsomagban, ezt külön kell megvenni. A gép háza fém, és fekete és ezüst színben kapható - jelen esetben a gyár mellőzi a további, divatos vagy fiatalos(nak mondott) színeket. Kívülről leginkább az optika látványa emeli márkatársai fölé a DMC-LX3-at ami méretben elég nagy. Látványelemként zoom- vagy fókuszgyűrűt imitáló recés részek vannak rajta, melyek annyira élethűek, hogy a gépet még nem ismerve, kézbevételkor az volt az első, hogy megpróbáltam megtekergetni a "gyűrűket". Sajnos meg sem mozdultak, ezért kissé csalódottan vettem tudomásul, hogy ezek funkcionálisan legfeljebb körömreszelésre jók. A látvány viszont jól sikeredett. Nagyon jó minőségű a gép kivitele, pontosak az illesztések, a szerkezet stabil és tömör. Kilóg a képből a műanyag akkumulátor/memóriakártya ajtó, ez törékeny és lötyög, vigyázni kell rá. A gép oldalán található ajtó már kicsit stabilabb, bár ez is műanyag. Ez alatt bújik meg az USB, AV port, valamit a HDTV kimeneti port - merthogy ilyen is van a LX3-on. Igaz, kábel nincs hozzá az alapcsomagban, ezt külön kell megvenni.

6 Kijelző, kereső A 3 collos TFT LCD kijelző kimagasló, 460 ezer pixeles felbontásával nagyon jól ellátja a feladatát. Képe éles, a színvilág élethű és korrekt, tehát a látvány alkalmas a tudatos beállítások elvégzésére. Elődeivel ellentétben a kijelző 3:2-es oldalaránnyal rendelkezik (az LX1 és LX2 kijelzője 16:9-es volt). Éles szögből is jól látható, valamint kevés fénynél automatikusan kivilágosodik, hogy lássunk rajta valamit. A képernyő fényereje természetesen manuálisan is szabályozható. Kijelző, kereső A 3 collos TFT LCD kijelző kimagasló, 460 ezer pixeles felbontásával nagyon jól ellátja a feladatát. Képe éles, a színvilág élethű és korrekt, tehát a látvány alkalmas a tudatos beállítások elvégzésére. Elődeivel ellentétben a kijelző 3:2-es oldalaránnyal rendelkezik (az LX1 és LX2 kijelzője 16:9-es volt). Éles szögből is jól látható, valamint kevés fénynél automatikusan kivilágosodik, hogy lássunk rajta valamit. A képernyő fényereje természetesen manuálisan is szabályozható.

7 Optika, érzékelő A gép legfőbb ismérve talán maga az optika: a korábbi modellhez képest vadonatúj objektív van a DMC-LX3-ban. A Leica DC Vario- Summicron 2.5-szörös zoom optika átfogása viszonylag szerény: 35 mm-es ekvivalenciában 24-60 mm-es átfogást jelent - ez a teljesítmény némileg kisebb az elődénél. A jártasabb fotósoknak azonban ez az adat éppen hogy sokat sejtető. Fényereje ugyanis f/2.0 - f/2.8 - ez önmagában felhívja magára a figyelmet, hiszen ennek köszönhetően olyan lehetőségekhez visz közelebb melyekről az olcsóbb kategória esetében lényegében le kell mondanunk. Sokkal intenzívebb mosott hátteret lehet például kicsikarni a DMC- LX3-ból, mint bármelyik kiskompaktból. Az optikában egyébként minden lencsetag üvegből van, makró módban pedig 1 cm-re lehet megközelíteni vele a témát. Optika, érzékelő A gép legfőbb ismérve talán maga az optika: a korábbi modellhez képest vadonatúj objektív van a DMC-LX3-ban. A Leica DC Vario- Summicron 2.5-szörös zoom optika átfogása viszonylag szerény: 35 mm-es ekvivalenciában 24-60 mm-es átfogást jelent - ez a teljesítmény némileg kisebb az elődénél. A jártasabb fotósoknak azonban ez az adat éppen hogy sokat sejtető. Fényereje ugyanis f/2.0 - f/2.8 - ez önmagában felhívja magára a figyelmet, hiszen ennek köszönhetően olyan lehetőségekhez visz közelebb melyekről az olcsóbb kategória esetében lényegében le kell mondanunk. Sokkal intenzívebb mosott hátteret lehet például kicsikarni a DMC- LX3-ból, mint bármelyik kiskompaktból. Az optikában egyébként minden lencsetag üvegből van, makró módban pedig 1 cm-re lehet megközelíteni vele a témát.

8 Képminőség A fotók nézegetésekor rögtön feltűnik hogy nem olcsó kompaktról van szó, annak ellenére, hogy a gép egy kicsit notóriusan alulexponál. Ez nyilván azt eredményezi, hogy beégett részek nemigen vannak, viszont nagyon jól láthatóak a finom átmenetek. Alacsony ISO érzékenység mellett különösen jól érzékelhetó, hogy a képek nagyon részletgazdagok, realisztikusak és szépek a színek, finomak az átmenetek. Éppen ebbe az állapotba rondít bele az érzékenység növelésével a zajcsökkentés, azonban a dolog mértéke valóban nem összevethető a kiskompakt gépekével. Képminőség A fotók nézegetésekor rögtön feltűnik hogy nem olcsó kompaktról van szó, annak ellenére, hogy a gép egy kicsit notóriusan alulexponál. Ez nyilván azt eredményezi, hogy beégett részek nemigen vannak, viszont nagyon jól láthatóak a finom átmenetek. Alacsony ISO érzékenység mellett különösen jól érzékelhetó, hogy a képek nagyon részletgazdagok, realisztikusak és szépek a színek, finomak az átmenetek. Éppen ebbe az állapotba rondít bele az érzékenység növelésével a zajcsökkentés, azonban a dolog mértéke valóban nem összevethető a kiskompakt gépekével.

9 Tesztfotók:

10 Vaku A vakut a gép tetején lévő gomb eltolásával, mechanikusan lehet kioldani, ilyenkor felbukkan a belső vaku - kívülről komolynak tűnik a látvány. Viszonylag magasan felemelkedik és távol van az optika tengelyétől, ezáltal csökkenti a vörösszem hatás kialakulásának esélyét. Használható automata, be, vörösszem kompenzálás és lassúszinkron üzemmódban. A gyári adat szerint 8.3 méter a hatótávolsága, ami kimagasló adat, azonban érzésre nem nagyon tűnt fel, hogy az átlagnál ennyivel erősebb lenne. Lényegében kevés fény mellett a nagyobb teljesítmény eléréséhez M módban rekeszeléssel és az ISO érzékenység növelésével érdemes manipulálni. Használatakor az expozíció pontos, és szépek, természetesek a színek. Vaku A vakut a gép tetején lévő gomb eltolásával, mechanikusan lehet kioldani, ilyenkor felbukkan a belső vaku - kívülről komolynak tűnik a látvány. Viszonylag magasan felemelkedik és távol van az optika tengelyétől, ezáltal csökkenti a vörösszem hatás kialakulásának esélyét. Használható automata, be, vörösszem kompenzálás és lassúszinkron üzemmódban. A gyári adat szerint 8.3 méter a hatótávolsága, ami kimagasló adat, azonban érzésre nem nagyon tűnt fel, hogy az átlagnál ennyivel erősebb lenne. Lényegében kevés fény mellett a nagyobb teljesítmény eléréséhez M módban rekeszeléssel és az ISO érzékenység növelésével érdemes manipulálni. Használatakor az expozíció pontos, és szépek, természetesek a színek.

11 Áramellátás, memória A gépet egy CGA-S005A típusú, 1150 mAh-es Li-ion akkumulátor táplalja árammal. Magának az akkumulátornak relatíve nagy teljesítménye, és a gyár szerint a géppel körülbelül 290 képet lehet készíteni egyetlen feltöltéssel, valamint azt is megemlíti, hogy ez az érték jobb mint az előd DMC-LX2 esetében. Ez az teljesítmény elég jó, azonban ez nagyban függ a használattól: jól észrevehetően gyorsabban merült az akkumulátor a belső vaku használatakor és a képstabilizátor Mode2-es üzemmódja esetében. Mindenképpen érdemes tehát tartalék akkumulátort vásárolni a géphez. Az alapcsomagban található egy asztali töltő, mellyel 2 óra alatt lehet feltölteni az akkumulátort. A gép SD, SDHC és MMC memóriakártyát használ, és található benne 50MB belső memória is. Áramellátás, memória A gépet egy CGA-S005A típusú, 1150 mAh-es Li-ion akkumulátor táplalja árammal. Magának az akkumulátornak relatíve nagy teljesítménye, és a gyár szerint a géppel körülbelül 290 képet lehet készíteni egyetlen feltöltéssel, valamint azt is megemlíti, hogy ez az érték jobb mint az előd DMC-LX2 esetében. Ez az teljesítmény elég jó, azonban ez nagyban függ a használattól: jól észrevehetően gyorsabban merült az akkumulátor a belső vaku használatakor és a képstabilizátor Mode2-es üzemmódja esetében. Mindenképpen érdemes tehát tartalék akkumulátort vásárolni a géphez. Az alapcsomagban található egy asztali töltő, mellyel 2 óra alatt lehet feltölteni az akkumulátort. A gép SD, SDHC és MMC memóriakártyát használ, és található benne 50MB belső memória is.

12 Összegzés A DMC-LX3 megítélése nézőpont kérdése, ami nagyon felemás: teljesen másképpen fest egy kiskompakt és egy DSLR géphez szokott fotós szempontjából. Azonban egy ilyesfajta gépet leginkább azért vesz az ember, mert kisméretű gépet szeretne és elégedetlen a kiskompaktok által nyújtott képminőséggel. Optikája ugyan gyors, azonban a "közepes" méretű szenzor miatt ugyanolyan mosott hátteret nem tud produkálni mint az SLR gépek. A 24 mm-es nagylátószög valóban szuper dolog, viszont a szerkezet tele állásban gyenge - ez alapvetően határozza meg azt, milyen stílusban lehet az LX-3-al fotózni. A képzaj valóban látványosan kisebb, de ebben a képfeldolgozásnak is nagy szerepe van, ami meglátszik a kép minőségén (igaz a helyzet sokkal jobb mint az olcsó kisgépeknél). Képernyője kiváló, az átnézeti kereső (amit külön kell megvenni) azonban komponálásra, beállítások elvégzésére teljesen alkalmatlan. Összegzés A DMC-LX3 megítélése nézőpont kérdése, ami nagyon felemás: teljesen másképpen fest egy kiskompakt és egy DSLR géphez szokott fotós szempontjából. Azonban egy ilyesfajta gépet leginkább azért vesz az ember, mert kisméretű gépet szeretne és elégedetlen a kiskompaktok által nyújtott képminőséggel. Optikája ugyan gyors, azonban a "közepes" méretű szenzor miatt ugyanolyan mosott hátteret nem tud produkálni mint az SLR gépek. A 24 mm-es nagylátószög valóban szuper dolog, viszont a szerkezet tele állásban gyenge - ez alapvetően határozza meg azt, milyen stílusban lehet az LX-3-al fotózni. A képzaj valóban látványosan kisebb, de ebben a képfeldolgozásnak is nagy szerepe van, ami meglátszik a kép minőségén (igaz a helyzet sokkal jobb mint az olcsó kisgépeknél). Képernyője kiváló, az átnézeti kereső (amit külön kell megvenni) azonban komponálásra, beállítások elvégzésére teljesen alkalmatlan.

13 Ön melyiket választaná? Belépőszintű DSLR kit (51%) Belépőszintű DSLR kit (51%) Panasonic Lumix DMC-LX3 (23%) Panasonic Lumix DMC-LX3 (23%) Canon PowerShot G10 (19%) Canon PowerShot G10 (19%) Sigma DP2 (8%) Sigma DP2 (8%)


Letölteni ppt "Panasonic Lumix DMC-LX3 ismertető. Felbontás: 10,1 effektív megapixel (3776x2520) Optikai zoom: 2.5x (24-60mm) Videorögzítés: 1280x720, 24 képkocka/másodperc,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések