Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vörösmarty szerepe a reformkorban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vörösmarty szerepe a reformkorban"— Előadás másolata:

1 Vörösmarty szerepe a reformkorban
készítette:Grósz Dorottya

2 Athenaeum A folyóirat főszerkesztője Bajza József társzerkesztője Vörösmarty Mihály volt. A lap hetente jelent meg 1837 és 1843 között . Politikával,társadalmi eseményekkel és irodalommal foglalkozott. Vörösmarty sok verese és kritikája jelent meg benne.

3 Tudományos Gyűjtemény
Vörösmarty Mihály a társzerkesztője. Melléklapjában a Szépliteratúrai Ajándékban rendszeresen jelennek meg művei. A reformkorban nagy népszerűségnek örvend a, több száz előfizetője van.

4 Kisfaludy Társaság Az ig működő társaságot Vörösmarty kilenc másik társával együtt alapította. A Kisfaludy Károly műveiből befolyt összeget arra használták,hogy pályázatokat írjanak ki. Céljuk ezzel az volt,hogy programot adjanak a magyar irodalomnak és támogassák azt.

5 Irodalom Vörösmarty amellett,hogy több irodalmi lapot szerkesztett, rendszeresen publikálta saját műveit is. Ezek rendszerint követik a reformkor eseményeit és hangulatát. Színi kritikusként nagyon sikeres volt és kritikái több irodalmi lapban is megjelentek. Sokat foglalkozott a magyar irodalom és a nyelvújítás programjával is.

6 Nemzeti kör Vörösmarty az 1837 és 1847 között működő Nemzeti Kör alapítója és elnöke volt, működésében folyamatosan résztvett. A kör, melynek később Petőfi is tagja lett, az irodalom és a művészet támogatásával foglalkozott. 1846-ra a körnek több mint 800 tagja lett, köztük Irinyi János, a gyufa feltalálója.

7 Ellenzéki Kör 1847-ben alapult a Nemzeti Kör és a Pesti Kör egyesüléséből. Vörösmarty az alelnöke volt. A politikai társaság célja az örökváltság bevezetése. Itt mutatta be először Kossuth a programját és ők adták ki az 1848-as 12 pontot is. Tagjai voltak még : Deák Ferenc, Kossuth Lajos, Eötvös József, Pulszky Ferenc, Teleki László és Szemere Bertalan.

8 Vége


Letölteni ppt "Vörösmarty szerepe a reformkorban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések