Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vörösmarty szerepe a reformkorban készítette:Grósz Dorottya.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vörösmarty szerepe a reformkorban készítette:Grósz Dorottya."— Előadás másolata:

1 Vörösmarty szerepe a reformkorban készítette:Grósz Dorottya

2 Athenaeum A folyóirat f ő szerkeszt ő je Bajza József társzerkeszt ő je Vörösmarty Mihály volt. A lap hetente jelent meg 1837 és 1843 között. Politikával,társadalmi eseményekkel és irodalommal foglalkozott. Vörösmarty sok verese és kritikája jelent meg benne.

3 Tudományos Gy ű jtemény 1827-1831 Vörösmarty Mihály a társzerkeszt ő je. Melléklapjában a Szépliteratúrai Ajándékban rendszeresen jelennek meg m ű vei. A reformkorban nagy népszer ű ségnek örvend a, több száz el ő fizet ő je van.

4 Kisfaludy Társaság Az 1836-1952-ig m ű köd ő társaságot Vörösmarty kilenc másik társával együtt alapította. A Kisfaludy Károly m ű veib ő l befolyt összeget arra használták,hogy pályázatokat írjanak ki. Céljuk ezzel az volt,hogy programot adjanak a magyar irodalomnak és támogassák azt.

5 Irodalom Vörösmarty amellett,hogy több irodalmi lapot szerkesztett, rendszeresen publikálta saját m ű veit is. Ezek rendszerint követik a reformkor eseményeit és hangulatát. Színi kritikusként nagyon sikeres volt és kritikái több irodalmi lapban is megjelentek. Sokat foglalkozott a magyar irodalom és a nyelvújítás programjával is.

6 Nemzeti kör Vörösmarty az 1837 és 1847 között m ű köd ő Nemzeti Kör alapítója és elnöke volt, m ű ködésében folyamatosan résztvett. A kör, melynek kés ő bb Pet ő fi is tagja lett, az irodalom és a m ű vészet támogatásával foglalkozott. 1846-ra a körnek több mint 800 tagja lett, köztük Irinyi János, a gyufa feltalálója.

7 Ellenzéki Kör 1847-ben alapult a Nemzeti Kör és a Pesti Kör egyesüléséb ő l. Vörösmarty az alelnöke volt. A politikai társaság célja az örökváltság bevezetése. Itt mutatta be el ő ször Kossuth a programját és ő k adták ki az 1848-as 12 pontot is. Tagjai voltak még : Deák Ferenc, Kossuth Lajos, Eötvös József, Pulszky Ferenc, Teleki László és Szemere Bertalan.

8 Vége


Letölteni ppt "Vörösmarty szerepe a reformkorban készítette:Grósz Dorottya."

Hasonló előadás


Google Hirdetések