Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Falkirki Kerék A XXI. évszázadba lépő Skócia ötletes alkotása a falkirki vízikerék, monumentális emelőszerkezetével csónakon juthatnak el egy csatornára.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Falkirki Kerék A XXI. évszázadba lépő Skócia ötletes alkotása a falkirki vízikerék, monumentális emelőszerkezetével csónakon juthatnak el egy csatornára."— Előadás másolata:

1 A Falkirki Kerék A XXI. évszázadba lépő Skócia ötletes alkotása a falkirki vízikerék, monumentális emelőszerkezetével csónakon juthatnak el egy csatornára. Grangemouth kikötője, valamint Glasgow üzemei között az 1777-ben megnyitott Forth and Clyde csatorna biztosított összeköttetést. Az 1822-ben átadott Union-csatorna Edinburghben végződött. A sajátos domborzati viszonyok miatt a két vízi út között 34 méteres szintkülönbség volt; a hajóforgalom csak 11 zsilip alkalmazásával működhetett. A korábbi zsiliprendszert felváltó, 2002-ben üzembe helyezett falkirki vízikerék a modern Skócia egyik jelképe lett. A konstrukció: hatalmas, vízszintes tengely körül forgó, kétkarú emelő. A karok két, vízzel feltöltött gondolát tartanak. Utóbbiakba úsznak be a hajók az alsó és a felső csatornából. Archimédész törvénye alapján a két, azonos térfogatú gondolát azonos szintmagasságú vízzel feltöltve, a rendszer a gondolákban úszó hajókkal együtt is egyensúlyban van. Így az alsó és a felső zsilipet lezárva, a gigászi szerkezet 180°-os átfordításához mindössze 1,5 kW (!) teljesítmény szükséges. A zsiliptáblák ki-bezárása, a megfelelő vízszintmagasság beszabályozása és az átfordítás mindössze 15 percet vesz igénybe.

2 Közeledik a bárka a kerékhez, a felső szinten.

3 A célegyenesben…

4 Közeledés az alsószinten a kerékhez.

5 2 hajó a kerékben

6 A kerék függőleges állapotban.

7 Egyenletes mozgásban.

8 Egy hajó megérketzett

9 A mozgó kerékben a hajók.

10 Mindjárt kész az átfordulás.

11 A hajó a tárcán, útra kész.

12 Egyszerű ez !! ¿ Nem ?

13 Envía este PowerPoint a un amigo
Si te ha gustado… Envía este PowerPoint a un amigo


Letölteni ppt "A Falkirki Kerék A XXI. évszázadba lépő Skócia ötletes alkotása a falkirki vízikerék, monumentális emelőszerkezetével csónakon juthatnak el egy csatornára."

Hasonló előadás


Google Hirdetések