Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Operációs rendszerek I Készítette: Turócziné Kiscsatári Nóra.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Operációs rendszerek I Készítette: Turócziné Kiscsatári Nóra."— Előadás másolata:

1 Operációs rendszerek I Készítette: Turócziné Kiscsatári Nóra

2 Alapfogalmak CPU : Central Processing Unit a központi feldolgozó egység, ez értelmezi a parancsokat és hajtja végre a memóriában tárolt utasításokat. RAM : Random Access Memory Futtatható olvaható memória. Itt történik az elõbb említett tárolás. A benne lévõ adatok akikapcsolással elvesznek. ROM : Read Only Memory. Csak olvasható tár. A gyártás során határozzák meg a benn lévõ gép számára hasznos információkat. BIOS : Basic Input Output System. Az alapvetõ perifériák kezeléséhez szükséges programok és adatok összefoglaló neve.

3 HARDVER : A számítógépet felépítõ alkatrészek, fizikai berendezések összessége. SZOFTVER : A számítógépek mûködéséhez szükséges elvek, módszerek és azokat megvalósító programok, eljárások adatok összege. PROGRAM : A számítógép által értelmezhetõ utasítások sorozata. DOS : Disk Operating System. Lemezes operációs rendszer. A szg mûködéséhez, üzemeltetéséhez szükséges programok összessége. FILE, ÁLLOMÁNY : Valamilyen rendezõ elv alapján összetartozó adatok halmaza, amelyet egy egységként tárolunk a háttértárolókon. KATALÓGUS, KÖNYVTÁR : Az a terület, ahol a fájl-okra vonatkozó adatokat (megnevezés, létrehozási idõpont, méret...) tároljuk.

4 A számítógépek feladatai: · Adatok tárolása. · Adatok gyors visszakeresése. · Műveletek végzése adatokkal. · Adatok csoportosítása. · Folyamatszabályozás (UNIVERZÁLIS eszköz). · A feldolgozást a program szabja meg. · Különböző feladatoknál az eszköz nem változik. · Új feladathoz új program.

5 A számítógép működési elve A számítógépek működésének elve a kettes számrendszer segítségével fogalmazható meg. Kétféle állapotú egységek működtetésén alapul a legbonyolultabb eljárások elvégzése, szöveges és képi információk tárolása. A működés legkisebb egységeit biteknek (binary digit, bináris számjegy; egy, az adott áramköri állapotnak megfeleltetett 2-es számrendszer- béli szám, értéke 0 vagy 1.) nevezzük. Az információtárolás egysége a 8 bitből álló bájt. (byte). A számítógépek működésének elve a kettes számrendszer segítségével fogalmazható meg. Kétféle állapotú egységek működtetésén alapul a legbonyolultabb eljárások elvégzése, szöveges és képi információk tárolása. A működés legkisebb egységeit biteknek (binary digit, bináris számjegy; egy, az adott áramköri állapotnak megfeleltetett 2-es számrendszer- béli szám, értéke 0 vagy 1.) nevezzük. Az információtárolás egysége a 8 bitből álló bájt. (byte). 1 kB (kilobyte) = 1024 byte 1 kB (kilobyte) = 1024 byte 1 MB (megabyte) = 1024 kB 1 MB (megabyte) = 1024 kB 1 GB (gigabyte) = 1024 MB 1 GB (gigabyte) = 1024 MB Az információkat kódrendszer segítségével tárolja a számítógép. A kódrendszer a karakterekhez számokat rendel, a legelterjedtebb (ASCII) kódrendszer 256 (28) elemű. Az információkat kódrendszer segítségével tárolja a számítógép. A kódrendszer a karakterekhez számokat rendel, a legelterjedtebb (ASCII) kódrendszer 256 (28) elemű.

6 Mi van a számítógépházban? Tápegység Illesztőkártyák (PCI) Alaplap Merevlemez, cd-és dvd meghajtó memória

7 Alaplap:Az alaplap és a számítógép képességeit döntően meghatározza az alkalmazott lapkakészlet. Alaplap:Az alaplap és a számítógép képességeit döntően meghatározza az alkalmazott lapkakészlet. Tápegység:Az ebből kiinduló, színes vezetékek viszik mindenhová az áramot. Tápegység:Az ebből kiinduló, színes vezetékek viszik mindenhová az áramot. Processzor: Az alaplapon található. A számítógép „agya”. Processzor: Az alaplapon található. A számítógép „agya”. Memória: Az adatok, programok ideiglenes tárolására szolgál. Memória: Az adatok, programok ideiglenes tárolására szolgál. Illesztőkártyák: Perifériák csatlakoztatásához szükségesek. Illesztőkártyák: Perifériák csatlakoztatásához szükségesek.

8 Háttértárolók: a számítógép kikapcsolása után is hosszú ideig képesek megőrizni az adatokat. Háttértárolók: a számítógép kikapcsolása után is hosszú ideig képesek megőrizni az adatokat. Merevlemez(winchester,HDD): Több, egymás felett elhelyezkedő merev, mágnesezhető réteggel bevont könnyűfém lemez. Nagy mennyiségű adat biztonságos tárolására alkalmas, ugyanakkor gyors működésű. Merevlemez(winchester,HDD): Több, egymás felett elhelyezkedő merev, mágnesezhető réteggel bevont könnyűfém lemez. Nagy mennyiségű adat biztonságos tárolására alkalmas, ugyanakkor gyors működésű. Hajlékonylemezek(FDD): 1,44 MB adat tárolására alkalmas, sérülékenyebb, lassú működésű. Hajlékonylemezek(FDD): 1,44 MB adat tárolására alkalmas, sérülékenyebb, lassú működésű. CD (650 MB, 700 MB, 800 MB) CD (650 MB, 700 MB, 800 MB) DVD (4,5 GB, 9 GB) DVD (4,5 GB, 9 GB) Pendrive(128 MB, 256 MB, 512 MB, 1 GB, …) Pendrive(128 MB, 256 MB, 512 MB, 1 GB, …)

9 Periféria A perifériák azok az eszközök, amelyek lehetővé teszik, hogy a számítógép és a külvilág között kapcsolat jöjjön létre. A perifériák azok az eszközök, amelyek lehetővé teszik, hogy a számítógép és a külvilág között kapcsolat jöjjön létre. A perifériákat három nagy csoportba soroljuk adatáramlás alapján: A perifériákat három nagy csoportba soroljuk adatáramlás alapján: Kiviteli periféria, amelyeknél a szg-ből jutnak el adatok a külvilág felé. Pl. nyomtató Kiviteli periféria, amelyeknél a szg-ből jutnak el adatok a külvilág felé. Pl. nyomtató Beviteli periféria: a külvilágból jutnak el adatok a szg-be. Pl. egér, billentyűzet, scanner Beviteli periféria: a külvilágból jutnak el adatok a szg-be. Pl. egér, billentyűzet, scanner Ki-és beviteli periféria: a külvilág és a szg között mindkét irányban áramlanak adatok. Pl. merevlemez Ki-és beviteli periféria: a külvilág és a szg között mindkét irányban áramlanak adatok. Pl. merevlemez

10 Programok(szoftverek) csoprtosítása: Operációs rendszerek: kapcsolatot teremt a gép és a felhasználó között, vezérli a hardver eszközöket, és a programok futásához megfelelő környezetet biztosítanak. Operációs rendszerek: kapcsolatot teremt a gép és a felhasználó között, vezérli a hardver eszközöket, és a programok futásához megfelelő környezetet biztosítanak. Felhasználói programok: egy-egy speciális feladat megoldására alkalmas. Felhasználói programok: egy-egy speciális feladat megoldására alkalmas. Fordítóprogramok: A programozónak van rá szüksége. A különböző programnyelveken megírt programokat a számítógép által érthető jelsorozatra fordítják le. Fordítóprogramok: A programozónak van rá szüksége. A különböző programnyelveken megírt programokat a számítógép által érthető jelsorozatra fordítják le. (verzió) (verzió)

11 Az operációs rendszer ISO (Nemzetközi Standard Szervezet) fogalmat mondanék el. Az operációs rendszer olyan programrendszer, amely a számítógépes rendszerben a programok végrehajtását vezérli, így például: ütemezi a programok végrehajtását ütemezi a programok végrehajtását elosztja az erôforrásokat (pl. belső tár, processzor...), azaz vezérli a hardveregységeket elosztja az erôforrásokat (pl. belső tár, processzor...), azaz vezérli a hardveregységeket biztosítja a felhasználó és a számítógépes rendszer közötti kommunikációt (grafikus felhasználói felület…). biztosítja a felhasználó és a számítógépes rendszer közötti kommunikációt (grafikus felhasználói felület…).

12 Operációs rendszerek osztályozása egy időben futatható programok száma szerint (egyfeladatos, többfeladatos) egy időben futatható programok száma szerint (egyfeladatos, többfeladatos) felhasználók száma szerint (egy, ill. több felhasználós) felhasználók száma szerint (egy, ill. több felhasználós) a felhasználói felület szerint (grafikus, karakteres) a felhasználói felület szerint (grafikus, karakteres) a hardver mérete szerint („nagygépes”, „kisgépes”) a hardver mérete szerint („nagygépes”, „kisgépes”)

13 PC-s operációs rendszerek MacOSDOS LINUX BSD Windows XP Windows Vista

14 Windows fejlődése

15 Asztal Tálca Ikonok Start menü

16 Rendszermenü Címsor Kis méret Teljes méret BezárásMenüsor Görgetősávok

17 Váltás a programok között: Váltás a programok között: Alt+tab billentyűkombinációval Alt+tab billentyűkombinációval Tálcán Tálcán A windows leállítása: A windows leállítása: Alt+F4 Alt+F4 Start  leállítás  leállítás Start  leállítás  leállítás

18

19 Állomány nevének felépítése Állománynév.kiterjesztés Állománynév.kiterjesztés Az állománynév a DOS-ban max. 8 karakter lehet. Az állománynév a DOS-ban max. 8 karakter lehet. Speciális karaktereket és szóközt nem tartalmazhat. Speciális karaktereket és szóközt nem tartalmazhat.

20 Kiterjesztések Futtatható állomány: COM, EXE, BAT Futtatható állomány: COM, EXE, BAT szövegfájlok: TXT, DOC, WRI, PDF, RTF szövegfájlok: TXT, DOC, WRI, PDF, RTF Adatbázis állomány: DBF, MDB, DAT, LST Adatbázis állomány: DBF, MDB, DAT, LST Hangállomány: MID, MP3, SND, WAV, WMA, AU, OGG, AIFF Hangállomány: MID, MP3, SND, WAV, WMA, AU, OGG, AIFF Ideiglenes állomány: TMP Ideiglenes állomány: TMP Ideiglenes vagy biztonsági mentés állomány: BAK Ideiglenes vagy biztonsági mentés állomány: BAK Képállomány: BMP, TIF, GIF, JPEG, JPG, PCX, PNG,ICO… Képállomány: BMP, TIF, GIF, JPEG, JPG, PCX, PNG,ICO… Nyomtatásleíró: EPS Nyomtatásleíró: EPS Prezentációs állomány: PPT, PPS Prezentációs állomány: PPT, PPS Táblázatkezelő: XLS, XLC, WQ1, WKS Táblázatkezelő: XLS, XLC, WQ1, WKS Tömörített állomány: ARJ, LHA, ZIP, RAR, ACE, TGZ Tömörített állomány: ARJ, LHA, ZIP, RAR, ACE, TGZ Videó: MP4, AVI, MOV, ASF, WMV Videó: MP4, AVI, MOV, ASF, WMV Windows vágólap állomány: CLP Windows vágólap állomány: CLP

21 Mappa-/fájlműveletek létrehozás: létrehozás: jobb egérgomb  új  Mappa/állomány jobb egérgomb  új  Mappa/állomány Fájl  új  Mappa/állomány Fájl  új  Mappa/állomány törlés törlés Jobb egérgomb  törlés Jobb egérgomb  törlés Fájl  törlés Fájl  törlés Átnevezés Átnevezés Jobb egérgomb  átnevezés Jobb egérgomb  átnevezés Fájl  átnevezés Fájl  átnevezés Áthelyezés Áthelyezés Jobb egérgomb  kivágás, jobb egérgomb  beillesztés Jobb egérgomb  kivágás, jobb egérgomb  beillesztés Szerkesztés  kivágás, szerkesztés  beillesztés Szerkesztés  kivágás, szerkesztés  beillesztés Másolás Másolás Jobb egérgomb  másolás, jobb egérgomb  beillesztés Jobb egérgomb  másolás, jobb egérgomb  beillesztés Szereksztés  másolás, szerkesztés  beillesztés Szereksztés  másolás, szerkesztés  beillesztés

22 Kijelölés Különböző helyen lévő fájlok/mappák kijelölése: Különböző helyen lévő fájlok/mappák kijelölése: Ctrl + kijelölés Ctrl + kijelölés Egymás után elhelyezkedő fájlok/mappák kijelölése: Egymás után elhelyezkedő fájlok/mappák kijelölése: Shift + kijelölés Shift + kijelölés

23 Állományok tulajdonságainak beállítása Állományon jobb egérgomb  tulajdonságok Állományon jobb egérgomb  tulajdonságok


Letölteni ppt "Operációs rendszerek I Készítette: Turócziné Kiscsatári Nóra."

Hasonló előadás


Google Hirdetések