Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Számítógépes grafika I. AUTOCAD alapok 3. előadás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Számítógépes grafika I. AUTOCAD alapok 3. előadás."— Előadás másolata:

1 Számítógépes grafika I. AUTOCAD alapok 3. előadás

2 Keret megrajzolása TÉGLALAP 100 x 100 egység élhosszúságú négyzet megrajzolása relatív koordinátaérték bevitellel (@100,100) Fejléc megrajzolása 100 x 10 egység élhosszúságú négyzet Felirat elhelyezése a fejlécben /többsoros szöveg keretpontjainak mozgatása/

3 Összetett szövegek MTEXT DRAW (Rajz) menü > TEXT (Szöveg)

4

5

6 FÓLIÁK A fóliák megfelelnek a papíralapú rajzoláskor használt pauszpapírnak. A fóliák az elsődleges rendezési eszközök a rajzokban. A fóliákat az rajzi információk funkció szerinti csoportosítására használjuk, valamint a vonaltípus, szín és más szabványok érvényesítésére.

7 Fóliarendszer elvi felépítése

8 Fóliák tulajdonságai

9 Szövegek áthelyezése új fóliára „Szövegek” fólia létrehozása Szögek kijelölése a rajzban Az aktuális fólia neve melletti nyíl legördítése és az új fólia nevének kiválasztása MEGJEGYZÉS: PROPERTIES (Tulajdonságok) ablakban a kijelölt rajzi objektumok fóliáinak neve tulajdonságként szerepel, itt módosítható az aktuális fólia is.

10 Fóliák tulajdonságai

11 Állapot –Jelzi az elemtípust: fóliaszűrő, használatban lévő fólia, üres fólia, illetve aktuális fólia. Név –Megjeleníti a fólia vagy szűrő nevét. Nyomja meg az F2 billentyűt egy új név megadásához. Be –Be- és kikapcsolja a kijelölt fóliákat. Egy bekapcsolt fólia látható és nyomtatható. Ha a fólia ki van kapcsolva, akkor láthatatlan, és még a Nyomtatás bekapcsolt állapotában sem lehet kinyomtatni. Fagyaszt –Lefagyasztja a kijelölt fóliákat minden nézetablakban, a Modell lapot is beleértve. A fóliák lefagyaszthatók a ZOOM, TOL és sok egyéb művelet felgyorsításához, az objektum- kiválasztás hatékonyabbá tételéhez, és összetett rajzok regenerálási idejének csökkentéséhez. ZOOMTOLZOOMTOL –A fagyasztott fóliákon található objektumok megjelenítése, nyomtatása, rejtése, renderelése és regenerálása nem lehetséges. –Fagyassza le azokat a fóliákat, amelyeket hosszabb ideig láthatatlanná kíván tenni. Ha úgy tervezi, hogy a láthatóság beállításokat gyakran fogja kapcsolgatni, akkor használja a BE/KI beállítást, hogy elkerülje a rajz frissítését. Lefagyaszthatja a fóliákat az összes nézetablakban, az aktuális elrendezés nézetablakban, vagy az új elrendezés nézetablakokban, amint azokat létrehozza.

12 Lezárás –Lezárja és engedélyezi a kijelölt fóliákat. Egy lezárt fólián található objektumok nem módosíthatók. Szín –A kijelölt fóliákhoz társított színt módosítja. A szín nevére kattintva megjelenik a Szín kiválasztása párbeszédpanel. Szín kiválasztása párbeszédpanelSzín kiválasztása párbeszédpanelVonaltípus –A kijelölt fóliákhoz társított vonaltípust módosítja. A vonaltípus nevére kattintva megjelenik a Vonaltípus kiválasztása párbeszédpanel. Vonaltípus kiválasztása párbeszédpanelVonaltípus kiválasztása párbeszédpanelVonalvastagság –A kijelölt fóliákhoz társított vonalvastagságot módosítja. A vonalvastagság nevére kattintva megjelenik a Vonalvastagság párbeszédpanel. Vonalvastagság párbeszédpanelVonalvastagság párbeszédpanel Nyomtatási stílus –A kijelölt fóliákhoz társított nyomtatási stílust módosítja. Színfüggő nyomtatási stílusokat használva (a PSTYLEPOLICY rendszerváltozó 1 értékre állított állapotú) a fóliához tartozó nyomtatási stílus nem változtatható meg. A nyomtatási stílusra kattintva megjelenik a Nyomtatási stílus kiválasztása párbeszédpanel. PSTYLEPOLICY Nyomtatási stílus kiválasztása párbeszédpanelPSTYLEPOLICY Nyomtatási stílus kiválasztása párbeszédpanelNyomtatás –A kijelölt fóliák nyomtathatóságát vezérli. Ha egy fólia nyomtathatósága ki van kapcsolva, a rajta található objektumok még láthatók. A kikapcsolt vagy fagyasztott fóliák nem kerülnek nyomtatásra, függetlenül a nyomtatási beállítástól.

13 NA fagyasztás –Fagyasztja a kiválasztott fóliákat az aktuális elrendezés nézetablakban. Fagyaszthat vagy felolvaszthat fóliákat az aktuális nézetablakban, a többi elrendezés nézetablak láthatóságára gyakorolt hatás nélkül. –A rajzban az NA fagyasztás felülírja az Olvasztás beállítást. Így fagyaszthat egy fóliát az aktuális nézetablakban, ha az a rajzba van olvasztva, de nem tud beolvasztani egy fóliát az aktuális nézetablakba, ha az fagyasztva van vagy ki van kapcsolva a rajzban. Egy fólia nem látható, ha a beállítása Ki vagy Fagyasztott a rajzban. Új NA fagyasztás –Fagyasztja a kiválasztott fóliákat az új elrendezés nézetablakokban. Például, a MÉRETEK fólia befagyasztása minden új nézetablakban korlátozza a méretek megjelenítését azon a fólián minden újonnan létrehozott elrendezés nézetablakban, de nincs hatással a MÉRETEK fóliára a létező nézetablakokban. Ha később létrehoz egy nézetablakot, amelynek szüksége van méretekre, akkor felülírhatja az alapértelmezett beállítást az aktuális nézetablak beállítás megváltoztatásával. NA szín (csak elrendezés lapról érhető el) –Felülíró színt ad meg az aktív elrendezés nézetablakban a kijelölt fóliához. NA vonaltípusa (csak elrendezés lapról érhető el) –Felülíró vonaltípust ad meg az aktív elrendezés nézetablakban a kijelölt fóliához. NA vonalvastagsága (csak elrendezés lapról érhető el) –Felülíró vonalvastagságot ad meg az aktív elrendezés nézetablakban a kijelölt fóliához. NA nyomtatási stílusa (csak elrendezés lapról érhető el) –Felülíró nyomtatási stílust ad meg az aktív elrendezés nézetablakban a kijelölt fóliához. Ha a rajz látványstílusa Koncepcionális vagy Valósághű, akkor a felülíró beállítások nem láthatók a nézetablakban, és nem nyomtatódnak ki. Ha színfüggő nyomtatási stílusokat használ (ha a PSTYLEPOLICY rendszerváltozó értéke 1), a fóliához tartozó nyomtatási stílus nem változtatható meg. PSTYLEPOLICY Leírás –(Nem kötelező) Leírja a fóliát vagy a fóliaszűrőt.

14

15 Nyomtatás / Papírtér (Layout)

16 Itt a 3. előadás vége


Letölteni ppt "Számítógépes grafika I. AUTOCAD alapok 3. előadás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések