Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A VORD használata és alkalmazási lehetőségei Szoftvertechnológia szorgalmi feladat 2007 Simonkovics Noémi & Bíró Ádám.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A VORD használata és alkalmazási lehetőségei Szoftvertechnológia szorgalmi feladat 2007 Simonkovics Noémi & Bíró Ádám."— Előadás másolata:

1 A VORD használata és alkalmazási lehetőségei Szoftvertechnológia szorgalmi feladat 2007 Simonkovics Noémi & Bíró Ádám

2 Követelmény feltárási technikák: Forgatókönyv A rendszer állapotának valamint az események normális menetének leírása. Etnográfia A társadalmi és szervezeti követelmények megértéséhez hozzájáruló technika. /Az elemző elmélyed abban a munkakörnyezetben, ahol a rendszert használni fogják, megfigyeli a napi munkát, jegyzeteket készít./ Nézőpont-orientált Ez a szemlélet a nézőpontokat használja fel a feltárási folyamat során és a strukturáláshoz.

3 Nézőpont-orientált feltárás: Egy nagyobb rendszer esetén a kulcsfigurák különböző csoportokba sorolhatók. (ügyfelek, vezetők, képviselők, adminisztrátorok, mérnökök) Mindegyikük problémáira, nézőpontjaira tekintettel kell lennünk. Mindannyian különböző követelményeket generálhatnak, de természetesen a problémáik által sugallt követelmények átfedhetik egymást.

4 VORD, mint módszer: Viewpoint – Oriented Requirements Definition Többféle nézőpont- orientált feltárási módszer közül mi a VORD-ot emeltük ki, mely előnye, hogy természetes módon strukturálja a követelmények feltárásának folyamatát.

5 A VORD feladatai Nézőpontok azonosítása: nézőpontok és hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások felderítése Nézőpontok strukturálása: Összetartozó nézőpontok hierarchiába szervezése. Az általánosabb szolgáltatások a nézőpont hierarchia csúcsához kapcsolódnak, és az alacsonyabb hierarchiaszinten lévő nézőpontok öröklik azokat. Nézőpontok dokumentálása: a nézőpontok és szolgáltatások részletesebb leírása Nézőpontrendszer leképzése: az objektumok azonosítása a nézőpontokba foglalt szolgáltatások információi segítségével.

6 Felhasználása a projektünkben: Projectünkben egy olyan központi adatbázis elkészítése a fő cél, mely segítséget nyújthat a betegek kezelésében, informálja a kezelőorvost a betegség előzményeiről, korábbi vizsgálatok eredményeiről, a beteg szociális helyzetéről, mind ezt a személyiségi jogok megsértése nélkül.

7 A nézőpontok:

8 … a nézőpontok Kutatói oldal Orvosi oldal Hogyan volt alkalmazható a VORD erre a projektre?

9

10 Application view / Abstract view

11 Nézőpont identifikáció

12 Rész osztály(-al nézőpont) meghatározása és szerkesztése

13 Attribtumok létrehozása és szerkesztése

14 Követelmények szöveges lementése és típusaik meghatározása

15 Követelmények és leírások lekérdezése

16 Követelmények vizsgálata Fekete: Követelmények közötti függőségek vizsgálata Piros: Még tárgyalás alatt lévő bejegyzett követelmények Kék: Követelmények összehasonlítása, átfedések megkeresése Zöld: Követelmény ütközésmentesítése

17 Követelményütközések leírása

18 Jegyzetek készítése, Help lekérése


Letölteni ppt "A VORD használata és alkalmazási lehetőségei Szoftvertechnológia szorgalmi feladat 2007 Simonkovics Noémi & Bíró Ádám."

Hasonló előadás


Google Hirdetések