Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Heike Kamerlingh Onnes

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Heike Kamerlingh Onnes"— Előadás másolata:

1 Heike Kamerlingh Onnes
Bognár Beáta 10.d

2 Tartalom Élete A szupravezetés felfedezése Díjak és elismerések
Szellemi öröksége

3 Élete 1853. Szeptember 21.-én született Groningenbe, Hollandiába. Apja, Harm Kamerlingh Onnes egy téglagyár tulajdonosa volt, anyja Anna Gerdina Coers of Arnhem. Már mint középiskolás diák felhívta magára a figyelmet tudományos problémamegoldó képességével. 18 éves korára már annyira hitt a fizikai kísérletekben, hogy az olyan elméletekkel nem is foglalkozott, amiket nem lehetett kísérletileg bemutatni.

4 Élete 1870-ben Kamerlingh Onnes beiratkozott a Heidelbergi Egyetemre. A Heidelbergi Egyetemen 1871-től 1873-ig Robert Bunsen és Gustav Kirchhoff is tanította. A Groningeni Egyetemen végzett 1878-ban, majd itt is szerezte meg doktorátusi végzettségét 1879-ben. Disszertációjának témája: „Nieuwe bewijzen voor de aswenteling der aarde” („A Föld forgásának újabb bizonyítékai”) és 1882 között Johannes Bosscha asszisztense volt (aki a Delfti Műszaki Egyetem igazgatója volt), akit előadóként helyettesített 1881 és 1882 között.

5 Élete 1882 és 1923 között a kísérleti fizika professzora volt a Leideni Egyetemen ben létrehozott egy „alacsony hőmérsékletű” laboratóriumot, ahová más kutatókat is meghívott, ezzel nagy tiszteletet vívott ki magának a tudományos közösségben.1887-ben megnősült, felesége Maria Adriana Wilhelmina Elisabeth Bijleveld, egy gyermekük született, Albert. 1926. február 21., Leiden, Hollandia halála.

6

7 A szupravezetés felfedezése
A szupravezetés azon fizikai jelenség, melynek során egyes ún. szupravezető anyagok nagyon alacsony hőmérsékleten (általában -200 °C alatt) elvesztik elektromos ellenállásukat, valamint kizárják magukból a mágneses mezőt ben fedezte fel a holland Heike Kamerlingh Onnes. Kamerlingh Onnes kijelentette, hogy „A higany ezen az alacsony hőmérsékleten egy új elektromos állapotba ment át, amit szupravezetésnek lehet nevezni.” A témában több cikket is megjelentetett.(higany, ón , ólom)

8 Díjak és elismerések Kamerlingh Onnes munkájáért széles körű elismerést kapott, ezek között volt az 1913-as fizikai Nobel-díj (a bizottság indoklása szerint „az anyag alacsony hőmérsékleten való viselkedésének vizsgálatáért, ami többek között a folyékony hélium előállításához vezetett.”) Matteucci-érem, 1910 Rumford-érem, 1912 Fizikai Nobel-díj, 1913 Franklin-érem, 1915

9 Szellemi öröksége Néhány eredeti műszere, amit a kísérleteknél használt, látható a Boerhaave Museumban, Leidenben. A hélium cseppfolyósításához használt berendezése a Leideni Egyetem fizikai tanszékén megtekinthető, ahol az alacsony hőmérsékletű laboratóriumot az ő tiszteletére nevezték el. Tanítványa, aki később az igazgatói székben is követte, Willem Hendrik Keesom volt 1926-ban az első, akinek sikerült a héliumot megszilárdítania.

10 Szellemi öröksége Az Onnes-effektust, a hélium szuperfolyékonyságát róla nevezték el. A Holdon található Kamerlingh Onnes krátert róla nevezték el. Onnes a megalkotója az entalpia kifejezésnek.

11 Forrás http://hu.wikipedia.org/wiki/Heike_Kamerlingh_Onnes

12 Köszönöm a Figyelmet 


Letölteni ppt "Heike Kamerlingh Onnes"

Hasonló előadás


Google Hirdetések