Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A tömeg fogalma: A tömeg a fizikai testek tulajdonsága, ami a bennük lévő anyag és energia mennyiségét méri. A tömeg fajtái:  Tehetetlen tömeg: a test.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A tömeg fogalma: A tömeg a fizikai testek tulajdonsága, ami a bennük lévő anyag és energia mennyiségét méri. A tömeg fajtái:  Tehetetlen tömeg: a test."— Előadás másolata:

1 A tömeg fogalma: A tömeg a fizikai testek tulajdonsága, ami a bennük lévő anyag és energia mennyiségét méri. A tömeg fajtái:  Tehetetlen tömeg: a test tehetetlenségének mértéke  Passzív gravitációs tömeg: a test és a gravitációs tér kölcsönhatásának mértéke  Aktív gravitációs tömeg: a test által létrehozott gravitációs tér erősségének a mértéke. A tömegnek központi szerepe van a klasszikus mechanikában (az anyagi test mozgásának törvényszerűségeivel foglalkozik) és a vele kapcsolatos területeken. A tömeg alapmennyiség, mert fogalmát nem más mennyiségekből származtattuk. A tömeg fogalma: A tömeg a fizikai testek tulajdonsága, ami a bennük lévő anyag és energia mennyiségét méri. A tömeg fajtái:  Tehetetlen tömeg: a test tehetetlenségének mértéke  Passzív gravitációs tömeg: a test és a gravitációs tér kölcsönhatásának mértéke  Aktív gravitációs tömeg: a test által létrehozott gravitációs tér erősségének a mértéke. A tömegnek központi szerepe van a klasszikus mechanikában (az anyagi test mozgásának törvényszerűségeivel foglalkozik) és a vele kapcsolatos területeken. A tömeg alapmennyiség, mert fogalmát nem más mennyiségekből származtattuk.

2 Kétkarú mérleg: Segítségével közvetlenül mérhetjük a tömeget a leggyakrabban "súlyoknak" hívott referenciatömegekkel. << Kétkarú mérleg: Segítségével közvetlenül mérhetjük a tömeget a leggyakrabban "súlyoknak" hívott referenciatömegekkel. << Rugós erőmérő: Rugós mérlegen a rugó elmozdulása a súly hatására arányos. A súlytól eltérően a tömeg mindig ugyanaz marad, akárhová kerül is a hordozója. Rugós erőmérő: Rugós mérlegen a rugó elmozdulása a súly hatására arányos. A súlytól eltérően a tömeg mindig ugyanaz marad, akárhová kerül is a hordozója. >>

3 Az SI-mértékegységrendszerben a tömeg egysége a kilogramm (kg). Egyéb tömeg mértékegységek:  Tonna  Uncia  Atomi tömegegység (ATE)  Planck-tömeg  Naptömeg  eV/c 2 (kb. 1.783 × 10 -36 kg): a gravitációs gyorsulás a Föld felszínén közelítőleg állandó. Az SI-mértékegységrendszerben a tömeg egysége a kilogramm (kg). Egyéb tömeg mértékegységek:  Tonna  Uncia  Atomi tömegegység (ATE)  Planck-tömeg  Naptömeg  eV/c 2 (kb. 1.783 × 10 -36 kg): a gravitációs gyorsulás a Föld felszínén közelítőleg állandó.

4 Tehetetlen tömeg: A tehetetlen tömeg egy objektum gyorsítással szembeni ellenállásának mértéke. Tehetetlen tömeg: A tehetetlen tömeg egy objektum gyorsítással szembeni ellenállásának mértéke. Newton II. törvénye: Egy pontszerű test a gyorsulása egyenesen arányos a testre ható, a gyorsulással azonos irányú F erővel, és fordítottan arányos a test m tömegével. Ennek értelmében egy m tömegű testre ható F erő esetén: Newton II. törvénye: Egy pontszerű test a gyorsulása egyenesen arányos a testre ható, a gyorsulással azonos irányú F erővel, és fordítottan arányos a test m tömegével. Ennek értelmében egy m tömegű testre ható F erő esetén:

5 Tömegmegmaradás: Amennyiben a test tömege állandó, vagyis tömegmegmaradásról beszélünk, Newton II. törvényét az alábbi módon is felírhatjuk: Tömegmegmaradás: Amennyiben a test tömege állandó, vagyis tömegmegmaradásról beszélünk, Newton II. törvényét az alábbi módon is felírhatjuk: A tömegmegmaradás 2 gondolaton nyugszik:  A tömeg, a testben levő anyag mennyiségének mértéke.  Anyag nem hozható létre és nem tüntethető el, csak felosztható, vagy újraegyesíthető. A tömegmegmaradás 2 gondolaton nyugszik:  A tömeg, a testben levő anyag mennyiségének mértéke.  Anyag nem hozható létre és nem tüntethető el, csak felosztható, vagy újraegyesíthető. (ez az egyenlet illusztrálja mit jelent a test tehetetlensége) >>

6 Gravitációs tömeg: A gravitációs tömeg a gravitációs mező hatása alapján mért tömeg. Gravitációs tömeg: A gravitációs tömeg a gravitációs mező hatása alapján mért tömeg. A gravitációs törvény szerint, ha a két test gravitációs tömege M A ill. M B, akkor mindkét objektum gravitációs erőt fejt ki a másikra, ahol G a gravitációs állandó. >>

7 Sima asztallapon szétlökött két kocsi tömegét a közéjük feszített rugó okozta sebességváltozásaik alapján össze lehet hasonlítani. Két kocsi csak akkor koppan egyszerre, ha az ütközők egyelő távolságra vannak a kocsik nyugalmi helyétől. Ha szétlökéskor az egyik oldalon 1 kocsi, a másik oldalon 2 egymásra helyezett ugyanolyan kocsi van, akkor az egyidejű koppanás érdekében az ütközőket úgy kell elhelyezni, hogy a 2 kis kocsi felől fele akkora legyen a távolság, mint az 1 kocsi felől. Ez azt jelenti, hogy szétlökés közben a 2 egymáshoz erősített kis kocsi fele akkora sebességre gyorsul fel, mint a magányos.

8 Két test kölcsönhatása közben bekövetkező sebességváltozások nagysága fordítottan arányos a testek tömegével. >> m 2 : m 1 = Δv 1 : Δv 2, Ha az egyik test tömegét (példánkban az m 1 -et) 1 egységként írjuk fel, akkor a másik test tömege – ebben az egységben – a sebességváltozások alapján megadható. >> m 2 = Δv 1 : Δv 2 · m 1

9 Avagy, Simon József és Rónai Péter VÉGE


Letölteni ppt "A tömeg fogalma: A tömeg a fizikai testek tulajdonsága, ami a bennük lévő anyag és energia mennyiségét méri. A tömeg fajtái:  Tehetetlen tömeg: a test."

Hasonló előadás


Google Hirdetések