Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Görögország legfontosabb protokolláris sajátosságai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Görögország legfontosabb protokolláris sajátosságai"— Előadás másolata:

1 Görögország legfontosabb protokolláris sajátosságai
Készítette: Sashegy Réka

2 Államforma Elnöki rendszerű parlamenti köztársaság
Az elnök az államfő, de a valóságos hatalom gyakorlója a kormányfő Egykamarás parlament (300 képviselő)

3 Kommunikáció Hivatalos nyelv: görög Megszokottnál hevesebb beszédmodor
Heves gesztikuláció „Van olyan mondás is róluk, amely szerint, ha nem volna kezük, megnémulnának.”

4 Protokolláris sajátosságok
Nyitottak, véleményüket nehezen változtatják meg. Idősek tisztelete nagyon fontos A kézfogás az általános üdvözlés, ölelés is lehet, ha szimpatizálnak velünk. Köszönés napszakhoz kötődik: kora délutánig- kaliméra = jó reggelt, utána- kaliszpera = jó estét használatos. Megszólítási udvariasság a „kirie”- uram, és a nők esetén a „kiria”- asszonyom. Beszélgetés közben testi érintkezés is megszokott (hátbavágás, átölelés, gallérfogás). Mindenütt szól a szirtaki (zene és tánc)

5 Nem szívesen mondanak nemet (határozott elutasítás nem jellemző)
Döntéseiknél figyelembe veszik a tőlük függőket (Pl.: család, cég) Döntésekért az egyén felelős Siker feltétele a szívélyes kapcsolat Érdekes nonverbális kísérője a „nem”-nek a fej felkapása, a szem tágra nyitása, a szemöldök felhúzása, s közben rosszalló csettintés a nyelvvel. Az „igen” fejjelzése a mi „nem” jelzésünknek felel meg. Dicsérésnél az ajkukon kipöffentett levegővel jelzik elismerésüket. A piacon éppúgy, mint az üzleti életben, fontos az alku.

6 A személyes kapcsolatoknak jelentősége van, ez pl
A személyes kapcsolatoknak jelentősége van, ez pl. jutalékot is jelenthet! Az idegennyelvek közül leginkább az angolt beszélik A névjegykártya kétnyelvű, angol és görög – mindig a göröggel felül kell átadni. Hivatalos öltözködésükre a sötét árnyalatok a jellemzők. A nyakkendő viselete kötelező. A nőknél a mértéktartás a jellemző.

7 Görög konyha A görög konyha választékában keveredik a balkáni és az itáliai gasztronómia. A főétkezés dél és 2 között van. Az éttermekben egyszerre sokat rendelnek. (Sokat enni – különösen vendégségben – egyet jelent a dicsérettel) Nem levesesek (maximum porból készült) Húsok: bárány, birka, sertés, marha Minden olívaolajjal készül Desszertek törökösek (édesek)

8 Italok Aperitif: uzó (ánizspálinka), metaxa
Az étkezéshez fehér bort isznak, amely a fenyőgyantás kezeléstől jellegzetes ízt kap. Sör is kapható – elsősorban import – ezért drága. A borravaló 10-15% a szállodai és éttermi számlában szerepel.

9 Ajándékozás Rendkívül nagylelkűek
Ha lelkesen beszélünk egy adott tárgyról, képesek azt nekünk ajándékozni Első találkozásra nem illik ajándékot vinni Otthoni látogatáskor a gyerekeket is meg kell ajándékozni és dicséret jár nekik Céglogós ajándékoknak nem lesz sikere!

10 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Görögország legfontosabb protokolláris sajátosságai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések