Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kedvenc mobilom Készítette: Ádám Diana

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kedvenc mobilom Készítette: Ádám Diana"— Előadás másolata:

1 Kedvenc mobilom Készítette: Ádám Diana
Felkészítő tanár: RNDr. Róbert Tomolya, PhD. Iskola: Gymnázium – Gimnázium, Námestie padlých hrdinov 2.,Fiľakovo

2 Kisebb, de nem rosszabb…
Nekem nem igazán tetszenek a mai tepsi telefonok, bár nagyon sok ismerősöm jobban ki tudja élni magát ezeken a készülékeken, de azért akadnak még hozzám hasonló emberek is, akik inkább valami kisebb kütyüre vágynak, ám ettől még nem feltétlenül szeretnének elesni a csúcskategóriás eszközökben lévő hardvertől. Szerencsénkre kialakultak a "mini" névtoldalékot kapó mobiltelefonok. Ezeknek a telefonoknak a többsége messze nem érte el a nagyobb méretű telefonok teljesítményét, egészen addig, míg a Sony ki nem adta a  Z1 Compactot, mellyel aztán elég nagyot robbantott, végre az erő és a kompakt méret egy eszközben tömörült. Az Xperia Z2-nek nem volt kistestvére, a Z3-nak viszont lett, méghozzá az elődhöz hasonló, Z3 Compact megnevezéssel.

3 Sony Xperia Z3 Compact Külső: Magán hordozza a Sony eszközök formavilágát: - szögletes kialakítás íves oldalak megkapó küllem Némi csalódás érheti majd a felhasználót, mert a keret nem fémből, hanem valamiféle átlátszó műanyagból készült. A karcálló üveg előlap (4,6 hüvelyk), és az üveg hátlap mindenesetre már vigasztalóbb, mint a hibátlan összeszerelési minőség is. A felbontás ugyan maradt 720 x 1280 pixel, ám még így is kiválónak mondható az IPS-LCD képernyő. A képsűrűség 319 pixel / inch .

4 Elrendezés Előlap : A képernyő felett: Az alsó részen:
Baloldalt a fény- és távolságérzékelők és az értesítő led található. Középen a beszéd- és a normál hangszóró. Jobbra a 2,2 megapixeles előlapi kamera található. Az alsó részen: A hangszóró másik párja, vagyis ezáltal biztosított a sztereó hangzás. Érintés érzékeny vagy fizikai vezérlőgombok már régóta nem találhatók a Sony eszközein.

5 Hátlap: 20,7 megapixeles kamera és a mellé szerelt erős ledes villanó Az NFC jele Sony felirat A hátlapot nem lehet levenni, így az akkumulátorhoz sem lehet hozzáférni Oldalak: Kameragomb, mely két állásban nyomható meg (az első a fókuszálást, a második az exponálást indukálja) hangerőszabályzó billentyű Bekapcsoló gomb 3,5 milliméteres jack kimenet zajszűrő mikrofont microUSB csatlakozó microSD kártyahely nanoSIM foglalat a dokkoláshoz szükséges elem

6 Fél ,hogy vízbe esik a mobilja?
A kisebb méretű és 129 grammos tömeggel rendelkező telefonnak van még egy fontos tulajdonsága, méghozzá az, hogy vízálló. A Sony próbálta maximalizálni a védelmet, így a Z3 Compact IP68-as védettséget kapott. A legmagasabb vízállósági besorolásnak köszönhetően a telefon segítségével esőben is fogadhatunk hívásokat, és fényképezhetünk a medencében is. Akár a másfél méteres vízbe merülés sem okoz gondot, persze csak 30 perces időtartamig. Az sem árt meg neki, ha néha beleejti a fürdőkádba vagy épp a mosogatóba. (tapasztalat)

7 Hardver, szoftverezettség
Jelenleg az egyik legerősebb kompakt telefon a piacon, a burkolat alatt ugyanis a 28 nanométeres csíkszélességű Snapdragon 801 SoC dolgozik, abból is az MSM8974AC típusjelű. Az ARMv7 architektúrájú processzorban négy darab 2,5 GHz-re skálázott Krait 400 mag teljesít szolgálatot, a grafikus gyorsítás szerepkörét pedig az Adreno 330 látja el. A nagyobbik modellel ellentétben viszont "csak" 2 gigabájt RAM került a telefonba, amivel egyébként egész jól bánik a rendszer.

8 Teljesítmény teszt Benchmark Sony Xperia Z3 Compact LG G3 Xiaomi Mi-4
Samsung Galaxy Alpha Quadrant Standard 20126 pont 22290 pont 24570 pont 22988 pont AnTuTu 5.x Benchmark 41930 pont 37860 pont 44690 pont 52120 pont Vellamo Browser 2583 pont 2904 pont 2345 pont 3190 pont Vellamo Metal 1545 pont 1466 pont 1568 pont 1550 pont SunSpider 1.0.2 858,9 ms 935 ms 694 ms 455,2 ms Geekbench 3 (single) 965 pont 967 pont 1008 pont 939 pont Geekbench 3 (multi) 2717 pont 2363 pont 3065 pont 3188 pont GFXBench Manhattan onscreen 25,5 fps 6,9 fps 11,3 fps 25,2 fps Manhattan offscreen 1080p 11,9 fps 9,8 fps 10,7 fps 13,4 fps GFXBench T-Rex onscreen 40,9 fps 15,7 fps 27,7 fps 48,1 fps T-Rex offscreen 1080p 27,2 fps 22,1 fps 27,1 fps 31,3 fps

9 Nagyon erős a Sony újdonsága, ez tagadhatatlan, viszont a teszten az is jól látszik, hogy az eredmények egy hangyányival elmaradnak a Galaxy Alpha teljesítményétől. Bármilyen feladat elé állítjuk a mobilt, mindennel könnyedén megbirkózik, a menüben és a főoldalak között való lépkedés akadás mentesen zajlik, egyedül akkor gondolkodik el néha a szoftver, ha folyamatosan frissülő alkalmazásfelületet helyezünk el valamelyik lapon. A játékokkal megint csak nincs gond, nem próbáltam persze mindent, ám valószínűleg valamennyi produktumot maximális grafikán képes futtatni a mobil. Melegedés csak ritkán tapasztalható, ha viszont rendesen igénybe vesszük a hardvert, vagy például 4K videókat rögzítünk, akkor már a hátlap középső része elkezd langyosodni.

10 A belső tárhely mérete 16 gigabájt, sajnos most sem tudjuk az egészet igénybe venni, 11,57 gigabájt marad szabadon. Nyilván ez azért nem mindenre elég, így szereltek a telefonba egy microSD foglalatot, amibe akár 128 gigabájtos kártyát is rakhatunk, vagyis ha filmeket és zenéket szeretnék tárolni a telefonon, akkor sok gigabájtnyi helyet fel tudok szabadítani. Az alkalmazásokat viszont nem lehet áthelyezni, legalábbis a menüben erre sajnos nem találtam lehetőséget. A készülékre már a legújabb, Android KitKat operációs rendszert telepítették, nem maradt el természetesen a jól bevált fűszer, a Sony egyedi TimeScape UI felülete sem.

11 A beállítások menüben több érdekességet találunk, a személyre szabás menüpontban például az intelligens híváskezelést is megtaláljuk, vagyis különféle mozdulatokkal tudjuk a hívásokat fogadni (fülhöz emelés) és elutasítani (rázás). Az értesítéseket külön kezelhetjük, minden egyes programnál megadhatjuk, hogy jelezzen-e nekünk valahogy az információs függönyben. A kezdőképernyőnél kiválaszthatjuk az egyszerű módot, ilyenkor hatalmas ikonok jelennek meg, mely a gyengén látóknak lehet hatalmas segítség.

12 A csengőhangnál rezgés, dallam és erősödés adható meg, a megjelenésen belül pedig aktiválható a kesztyűs mód, így a kijelző sokkal érzékenyebbé válik az érintésekre. A főoldalakra alkalmazásfelületek és gyorsikonok helyezhetők ki, előbbiek között számos nézetet tartalmazó naptár, lenyitható időjárás, zene, rádió stb. található. A témák között alapvetően színek szerint lehet választani, ha pedig ezt nem találjuk elég izgalmasnak, akkor további sémákat lehet letölteni az internetről.

13 Multimédia, kamera A hátlapra egy autofókuszos, 1/2,3 hüvelykes szenzorral és G Lensszel ellátott 20,7 megapixeles fényképező került. A ledes villanó az eddigiekhez képest jóval erősebb fényt képes kibocsátani, nagyjából három-négy méterig tudja megvilágítani a környezetet. Az előlapra egy 2,2 megapixeles kamerát szereltek, ami ráadásul Full HD videókat tud rögzíteni.

14 Az elsődleges kamera 4K-ban 30, 1080p-ben pedig 60 képkocka / másodperc sebességgel vesz fel filmeket. Szoftveresen elég sok mindent tudunk beállítani, kezdjük a módokkal, mert abból is akad jónéhány: A kiváló automatikus mellett kézi, Sound Photo (vagyis a fotók alá hangot is felvehetünk), AR szórakozás (kiterjesztett valósággal megbolondított képeket lőhetünk), többkamerás, arccal (kvázi arckövetés), 4K videó, TimeShift videó (lassított felvételek készítése), kreatív effektus, elmosódott háttér (DSLR gépeket imitálva), TimeShift Burst (azaz sorozatfelvétel), valamint panorámapásztázás funkciókkal találkozhatunk. Nincs persze vége a sornak, a beállításokon belül mást is találunk: jeleneteket (sima bőr, lágy, tájkép, HDR, éjszakai, ISO, gasztronómiai, kisállat), fehéregyensúlyt, önkioldót, fókusz üzemmódot, fénymérést, digitális képstabilizációt, valamint koordinátaadatokkal való ellátást is.

15 A legtöbb funkció csak akkor érhető el, ha a felbontást csökkentjük, ezért a felső két sor kézi beállítások mellett maximális 20,7, az alsó két sor pedig automatikus opció kiválasztása után elérhető 8 megapixeles fényképeket tartalmaz. Makró módban is szépen teljesít a fényképező, körülbelül hét centiméter messziről lehet éles képeket készíteni. Fotózni azért bátran lehet a Z3 Compacttal, mert összességében szépek a felvételek, mint ahogy videózásban sem szerepel rosszabbul a kütyü

16 Walkman…? A zenelejátszó a Sony-nál Walkman névre hallgat.
A programban előadók, albumok, számok, mappák, eszközök és listák szerint rendezve tekinthetjük meg a dalokat, az opciók között pedig további zeneadatokat tölthetünk le, bekapcsolhatjuk a jobb hangzást biztosító ClearAudio+ technológiát. A dupla előlapi hangszórónak hála nagyon jól szól a telefon, nem csak hangos, hanem tiszta is, egyértelműen felsőkategóriás hangminőséget produkál a készülék. Az FM-rádió sem maradt ki, természetesen RDS-es fülhallgató csatlakoztatása után a vételi erősség jó, számos csatornát eltárolhatunk a kedvencek között, és akár kihangosítva is használhatjuk.

17 Adatkommunikáció Adatkommunikációs képességek terén aligha lehet olyan vágyunk, amit a Z3 Compact ne tudna teljesíteni. Optimális esetben akár 150 Mbps letöltési sebességet érhetünk el, ha pedig még nincs megfelelő lefedettség az adott területen, akkor HSPA által nyújtott 42 Mbps le- és 5,76 Mbps feltöltéssel kell beérnünk. Híváskor a hangminőség egyszerűen szuper, a hangerő kiváló, tökéletesen lehet hallani beszédpartnerünket, a zajszűrés pedig szintén hibátlanul működik.

18 A burkolat alatt egy kétcsatornás 802
A burkolat alatt egy kétcsatornás a/b/g/n/ac WiFi modul található még, emellett rendelkezésre áll a Bluetooth 4.0 és az NFC is. Sokan nem ismerik még az NFC-t. Könnyen össze kapcsolódhatunk más mobilokkal ,vagy mondjuk elég ,ha rárakjuk vagy elhúzzuk a telefonunkat egy felprogramozott NFC matrica előtt, és a kapcsolat hatására az okostelefon rákapcsolódik az irodai WiFi hálózatra, felhangosítja magát, kikapcsolja a rezgő módot. (személyes beállítások szerint) A microUSB csatlakozó 2.0-s, USB-OTG-képes, így külső eszközöket is tudunk akár a telefonhoz kapcsolni. A Sony továbbra sem rendelkezik saját böngészővel, telefonjain, így aztán a Z3 Compacton is, a Chrome-ot tudjuk igénybe venni.

19 Akkumulátor A hátlap alá szerelt 2600 mAh kapacitású akkumulátor a telefon egyik legnagyobb erénye, jelentős fejlődés ez az elődmodellhez képest. A gyári adatok szerint akár 14 óráig is cseveghetünk egy feltöltéssel. Közepes nyomkodással teli időszakban két napot is kibír a telefon, ha pedig az energiagazdálkodási módokat jól beállítjuk, akkor még ez az eredmény is túlszárnyalható. Az Ultra STAMINA üzemmódban például csak az alapfunkciók aktiválódnak, így az utolsó tíz százalékkal esetenként sokkal tovább húzhatjuk.

20 Kérdések Mire jó az NFC? Hány megapixeles a kamera?
Melyik a mobil azon fontos tulajdonsága,ami a hozzá hasonlóknál nem figyelhető meg? Hány óráig telefonálhatunk egy feltöltéssel? Mi a Walkman? Hány gigabájt a belső tárhely végleges mérete? Jó választás a Sony Xperia Z3 Compact?

21 Felhasznált irodalom :55 :40 z3-compact/ :38 dver_szoftver.html :50 :12


Letölteni ppt "Kedvenc mobilom Készítette: Ádám Diana"

Hasonló előadás


Google Hirdetések