Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A.Sz.Popov fizikus Püspöki Petra 10.b.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A.Sz.Popov fizikus Püspöki Petra 10.b."— Előadás másolata:

1 A.Sz.Popov fizikus Püspöki Petra 10.b

2 Alexander Sztyepanovics Popov orosz tudós 1859. Március. 16
Alexander Sztyepanovics Popov orosz tudós Március. 16.án született Krasnoturinsk városában. Apja azt szerette volna ha fiából pap lesz,ezért elküldte őt Jekatyerinburga a Seminary Iskolába tanulni.Ott alakult ki a fiú érdeklődése a matematika és a tudomány iránt ben beiratkozott a szentpétervári egyetemre ahol fizikát tanult. Itt megszerezte diplomáját. Majd maradt laboránsként az egyetemen, de nem volt elegendő a fizetése,hogy támogassa családját ,ezért 1833-ban az orosz haditengerészet kutatólaboratórium vezetőjeként dolgozott.

3

4 A rádiózás története a rádiózás kialakulása időben egy igen hosszú folyamatot ölel fel. A rádió megszületése nem kapcsolható kizárólag egy zseniális feltaláló nevéhez, hanem egy hosszú folyamat eredményeként valósulhatott meg. Nagyon sok természettudós, fizikus, kémikus, mérnök, feltaláló időben és térben, nagyon távol eső területeken végzett munkájának összegződése tette lehetővé a rádió megszületését. A rádió szó a latin radius (sugár) szóból származik, ami arra utal, hogy az elektromágneses hullámok a térben minden irányban szertesugárzódnak. Ezért a rádió fogalma alá tartozik mindaz, ami az elektromágneses hullámok előállítására, azok kisugárzására, ezek észlelésére és vételéhez szükséges.

5 A.Sz. Popov május 7-én Péterváron az orosz fizikusok társulatának bemutatja a rádiót (antenna és vevőkészülék) és 60 méter távolságra morzejeleket továbbított. A kísérlete abból állt, hogy elektromos hullámok keltésével kb. 60 méterre elhelyezett csengő a jelek hatására megszólalt. Találmányát nem jelenti be (feltételezhető, hogy nem jelentheti be), mert Popov katonatiszt volt és találmányát hadititoknak minősítették ban Popov Nyugat-Európában is bemutatót tart és megpróbálja meggyőzni a közvéleményt az elsőbbségéről Marconival szemben, de ez nem sikerül neki. A véletlen segíti őt abban, hogy feltalálja a viharjelző készüléket. Egy közelgő viharban a bekapcsolva maradt vevőkészülékével vette a vihar elektromágneses kisüléseit. Rajz A villámdetektorról.

6 A.Sz.Popov villám detektor működési elve:

7 Popov maga soha nem küzdött a rádió szabadalmáért, de sikeres kísérletei és publikációi útmutatást nyújtottak tudóstársainak, így megérdemli, hogy őt is a rádió feltalálójaként tartsuk számon. 1905-ben súlyosan megbetegedett,1906.január 13.án agyvérzésben elhunyt.

8 Köszönöm a figyelmet!  Források:


Letölteni ppt "A.Sz.Popov fizikus Püspöki Petra 10.b."

Hasonló előadás


Google Hirdetések