Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Középkori araboktól származó leletek. Cordóbai nagymecset Az arab típusú córdobai nagymecsetet (Spanyolország) a 8. században kezdték építeni. A mecset.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Középkori araboktól származó leletek. Cordóbai nagymecset Az arab típusú córdobai nagymecsetet (Spanyolország) a 8. században kezdték építeni. A mecset."— Előadás másolata:

1 Középkori araboktól származó leletek

2

3

4 Cordóbai nagymecset Az arab típusú córdobai nagymecsetet (Spanyolország) a 8. században kezdték építeni. A mecset kettéosztott téglalap alaprajzú, számos kapuja van, de nincs főbejárata, a fallal lezárt tér két egyenlőtlen részre oszlik. A mecsetnek 800 oszlopa van. Az iszlám építészet egyik fontos alapelve érvényesül itt: a kompozíció minden motívuma különféle értelmezési lehetőségeket nyújt, olyan rejtély, melynek több megoldása van, a vizuális benyomások nagy teret adnak az emberi képzeletnek.

5

6 Arab mozaik A 8. század elejéről a damaszkuszi nagymecset mozaikdíszítése a muszlim paradicsomot is ábrázolta. A mozaik Hisám palotájának fürdőházából származik. Az arabok, miután a 7. században meghódították a bizánci birodalom keleti tartományait, megismerték a mozaikot és ezután ők is használták vallásos épületeik és palotáik díszítésére.

7

8 http://hu.wikipedia.org/wiki/C%C3%B3rdobai _nagymecset http://hu.wikipedia.org/wiki/C%C3%B3rdobai _nagymecset http://hu.wikipedia.org/wiki/Az_iszl%C3%A1 m_m%C5%B1v%C3%A9szete http://hu.wikipedia.org/wiki/Az_iszl%C3%A1 m_m%C5%B1v%C3%A9szete


Letölteni ppt "Középkori araboktól származó leletek. Cordóbai nagymecset Az arab típusú córdobai nagymecsetet (Spanyolország) a 8. században kezdték építeni. A mecset."

Hasonló előadás


Google Hirdetések