Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Elektromágneses rezgések és hullámok Készítette:Kápolnási Richárd.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Elektromágneses rezgések és hullámok Készítette:Kápolnási Richárd."— Előadás másolata:

1 Elektromágneses rezgések és hullámok Készítette:Kápolnási Richárd

2 2 Elektromágneses rezgések Elektromágneses rezgéseket rezgőkörökben hozhatunk létre. Az ideális rezgőkör alkatrészei: Kondenzátor: A kondenzátoron felhalmozódó töltés és a feszültség hányadosa. Jellemző adat: kapacitás.

3 Rezgés,Hullám leírása Rezgés: Általánosságban rezgésnek nevezünk minden olyan fizikai jelenséget, amelynél a rendszert leíró jellemzők egy egyensúlyi érték körüli ingadozást mutatnak. Rezgés olyan rendszerben alakul ki, amelynek van tehetetlensége, és az egyensúlyi állapotából történő kitérítésre mindig az eredeti állapotának visszaállítására törekszik. Általában mechanikai rezgéseket tekintünk. Ha a visszatérítő erő arányos a rezgést végző tömeg kitérésével harmonikus rezgés alakul ki. A harmonikus rezgés jellemzőit szinusz függvény írja le. Szilárdtestbeni rezgés a testhang. Hullám: A hullám egy zavarási állapot továbbterjedése. Alapvetően akusztikai (hang) és elektromágneses hullámokat különböztetünk meg. A harmonikus rezgés által létrehozott zavarás továbbterjedése esetén harmonikus hullám alakul ki.

4 4 Rezgések Csillapítatlan Csillapított Periodikus Aperiodikus Kváziperiodikus

5 5 Elektromágneses rezgések Tehát áramerősség-csökkenésnél az indukált feszültség növelni igyekszik az áramerősséget és fordítva. Lenz-törvény: ha a tekercsben az áramerősség megváltozik, akkor a tekercsben olyan irányú feszültség keletkezik, amely csökkenteni igyekszik az áramerősség megváltozását.

6 6 Elektromágneses rezgések Tehát: a rezgőkörben elektromos és mágneses energia alakul át egymásba periodikusan, ugyanúgy, mint ahogy a harmonikus rezgésnél a helyzeti és a mozgási energia. A rezgés körfrekvenciája: Periódusideje: Frekvenciája: Minél nagyobb frekvenciájú rezgést akarunk létrehozni, annál kisebb kapacitású kondenzátorra és induktivitású tekercsre van szükségünk.

7 7 Kényszerrezgések Rezonancia Teljesítmény Amplitudó

8 8 Elektromágneses hullámok Ha a rezgőkör kondenzátorát kinyitjuk, akkor az elektromos erővonalak kilépnek a kondenzátoron kívüli térbe. Az elektromos térerősség periodikusan változik. A változó elektromos tér változó, rá merőleges síkban rezgő mágneses teret gerjeszt. A két hatás egymást fenntartja, „egymásra támaszkodik”, a hullámok eltávolodnak az antennától.

9 Elektromágneses hullámok.9 Az elektromágneses spektrum A sugárzás típusaHullámhossztartomány, m Rádióhullámok10 0 -tól fölfelé Mikrohullámok10 -3 – 10 0 Infravörös (IR)10 -6 – 10 -3 Látható fény~10 -6 Ultraibolya (UV)10 -9 – 10 -6 Röntgen10 -12 – 10 -9 Gamma10 -16 – 10 -12 Kozmikus10 -12 alatt

10 10 Az elektromágneses spektrum A táblázattal kapcsolatos megjegyzések: - A látható fény hullámhossztartománya szűk, mintegy 380 – 760 nm. - A röntgen- és a gamma tartomány átfed. A különbség a kettő között az, hogy a röntgensugár az elektronburokból, a gamma az atommagból ered. - A tartományok határa természetesen nem éles.

11 11 Az elektromágneses hullámok néhány alkalmazási területe A sugárzás típusaAlkalmazási területek RádióhullámokHírközlés, MR képalkotás MikrohullámokMikrohullámú sütők, radarok, kémiai célú mikrohullámú készülékek Infravörös (IR)Hőtérképezés, gyulladások kezelése, helyi melegítés, fűtés Látható fényVilágítás, lézerek, spektroszkópia Ultraibolya (UV)Bőrgyógyászat, szolárium

12 12 A sugárzás típusaHullámhossztartomány, m RöntgenHagyományos röntgen, computer tomográfia, bőrgyógyászat, röntgenanalitika GammaSugárterápia, fémtárgyak átvilágítása, különböző mérőműszerek Kozmikus- Az elektromágneses hullámok néhány alkalmazási területe


Letölteni ppt "Elektromágneses rezgések és hullámok Készítette:Kápolnási Richárd."

Hasonló előadás


Google Hirdetések