Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár."— Előadás másolata:

1 „Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium 2009. február 25.

2 A munkaerő mobilitását meghatározó tényezők A mobilitás kérdése központi helyen szerepel az európai integráció történetében. Magyarország 2009. január 1-től egyoldalúan megnyitotta munkaerőpiacát az EU/EGT tagállamok állampolgárai előtt. A migráció típusai: - időszakos migráció - végleges áttelepülés - távolsági ingázás - határ-menti ingázás

3 A magyar munkaerő nemzetközi migrációs hajlandósága - a magyar munkavállalók mobilitási hajlandósága alacsony - magyar munkavállalók külföldön történő foglalkoztatása (jelenleg 8 EU tagállammal van egyezmény 15 ezer fő tekintetében) - kihasználtság csak 30 %!

4 A belső mobilitás helyzete Magyarországon - Alacsony az országon belüli munkaerő- mozgás. Akadályozó tényezők: Szabad lakások hiánya Ingatlanárak területileg jelentős eltérései Relatíve alacsony bérkülönbségek - A mobil népesség aránya Magyarországon 10 % körülire tehető (a fiatalok és az iskolázottak a legmobilabbak)

5 Munkaerő mobilitást elősegítő támogatások Magyarországon 2006-ig négyféle támogatási forma létezett, melyek összesen 4-5 ezer munkavállaló foglalkoztatását segítették elő. 2007-től működő mobilitási támogatások: - helyközi utazás támogatása - csoportos személyszállítás támogatása

6 A migráció hatása a szociális ellátórendszerre I. I)EGT-állampolgárok és családtagjaik: 1. szociális biztonsági rendszerek koordinációja (1408/71/EGK tanácsi rendelet) Cél: a Közösségen belül a személyek szabad áramlásának ne legyenek akadályai, az egyes tagállamokban megszerzett szolgálati, biztosítási idők ne vesszenek el, kiküszöbölhető legyen a különböző tagállamok által nyújtott ellátások halmozódása Milyen típusú ellátásokra vonatkozik: betegségi és anyasági ellátások rokkantsági ellátások öregségi nyugdíj és hozzátartozói nyugellátások üzemi baleset és foglalkozási megbetegedés esetére járó ellátások halál esetére járó ellátások munkanélküli ellátások családtámogatások 2. 2004/38/EK irányelv az unió polgárainak és családtagjaiknak a tagállamok területén történő szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz való jogáról: A szociális segély típusú ellátások vonatkozásában is megilleti az egyenlő bánásmód az EGT-állampolgárokat és családtagjaikat, feltéve, hogy nem jelentenek indokolatlan terhet a szociális ellátórendszerre

7 A migráció hatása a szociális ellátórendszerre II. II. Harmadik országbeli állampolgárok A szociális ellátásokat szabályozó törvények hatálya a menekültként elismert letelepedett bevándorolt hontalan személyekre terjed ki, nem terjed ki viszont a tartózkodási engedéllyel rendelkezőkre. III. Adatok (2008) Családi pótlékban részesülő nem magyar állampolgárok: ~5200 fő/hó Főbb segély típusú ellátásokban (rendszeres szociális segély, időskorúak járadéka, ápolási díj) részesülő nem magyar állampolgárok: <500 fő/hó

8 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! További információk: www.szmm.gov.hu


Letölteni ppt "„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár."

Hasonló előadás


Google Hirdetések