Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alessandro Volta Raj Nikolett 10.c

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alessandro Volta Raj Nikolett 10.c"— Előadás másolata:

1 Alessandro Volta Raj Nikolett 10.c
1745. február március 5.

2 Tartalom Alessandro Volta Élete Életpályája Felfedezései, találmányai
Érdekesség Alessandro Voltáról Voltáról kiállított emlékművek Források

3 Alessandro Volta Gróf Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta (Como, 1745. február 18. – Como, 1827. március 5.) olasz fizikus, az elektromos áram elméletének kidolgozója, a víz elektrolízisének felfedezője és a kénsavoldatba merülő cink- és rézelektródból álló Volta-elem (galvánelem) feltalálója. Elektromos áram: az elektromos áram (vagy régebbi, a műszaki életben használt nevén villamos áram) a töltéssel rendelkező részecskék rendezett áramlása. Galvánelem: a galvánelem két elektródból (fél cellából) áll.

4 Élete 1745. február 18.-án született az itáliai Comóban, nemesi családban. 29 évesen,1774-ben Comóban fizikát kezdett tanítani. 1779-ben a paviai egyetem meghívta fizikaprofesszornak. 1791-ben a londoni Királyi Társaság tagjává választották. 1794-ben a legmagasabb kitüntetést, a Copley-érmet kapta meg, elismerve ezzel a galvanizmus terén végzett vizsgálatait 1801-ben Napóleon Párizsba hívta, hogy bemutassa a galvánláncra vonatkozó kísérleteit az Institut-nek; később a becsületrend tisztjévé tette, neki adományozta a vaskorona-rendet, illetve kinevezte Itália grófjává és szenátorává. 1804-ben lemondott tanári állásáról. I. Ferenc kinevezte Voltát a padovai egyetem filozófiai fakultásának igazgatójává. Ezt a hivatalt azonban csak 1819-ig viselte, amikor végleg búcsút mondott a közéletnek és hátralevő éveit családja körében töltötte el. 1827. március 5-én halt meg 82 éves korában Comóban.

5 Életpályája Utazásokat tett szülőföldjén, valamint Svájcban és Németalföldön. Utazásai során személyes ismeretséget kötött korának nagy tudósaival ben Napóleon Párizsba hívta, hogy bemutassa a galvánláncra vonatkozó kísérleteit az Institut-nek; később a becsületrend tisztjévé tette, neki adományozta a vaskorona-rendet, illetve kinevezte Itália grófjává és szenátorává. Volta érdemeit még életében méltányolta hazája és a külföld egyaránt. A Societa Italiana, a párizsi Institut és a brit Royal Society tagjává választotta, sőt az utóbbi társulat 1794-ben Copley-éremmel jutalmazta érdemeit. Szülővárosában szobor őrzi a nagy tudós emlékét. 1797 volt, azaz év, amikor már teljes energiával a fémek villamos tulajdonságait kutatta. Megszerkesztette a Volta-elemet, majd a Volta-oszlopot.

6 Felfedezései, találmányai
Felfedezései az elektrosztatikában, a meteorológiában és a pneumatikában is maradandóaknak bizonyultak. Felfedezések, tanulmányok: Volta-elem (Galvánelem) Volta-oszlop Szalmaszálas elektroszkóp (Comói és paviai kutatásai és kísérletei során szerkesztett legjelentősebb érzékeny műszer) Volta-féle elektromossági alaptörvény Galvánáram Volta-pisztoly

7 Érdekesség Alessandro Voltáról
Nevét az elektromos feszültség SI-egysége, a volt (V) őrzi, melynek meghatározása a következő: a vezető két pontja közötti feszültség akkor 1 Volt, ha benne 1 amper erősségű áram folyik, s annak teljesítménye a két pont között 1 watt. 1 V = 1 W/A. Volta azon kevesek közé tartozott, akiket egész életükben elhalmoztak elismerésekkel és kitüntetésekkel. 29 évesen már iskolaigazgatóvá, 34 évesen pedig egyetemi tanárrá nevezték ki. Aktív tanúja volt kora legjelentősebb politikai változásainak: az európai felvilágosodás nemzeti mozgalmainak, az olasz szabadságtörekvéseknek, a francia forradalomnak, a napóleoni időknek (legfontosabb találmányát személyesen mutatta be Napóleonnak, aki elhalmozta kegyeivel, és emellett jelentős összegű nyugdíjat is kiutalt számára), és végül a Habsburgok először reformorientált, majd reakciós politikájának.

8 Voltáról kiállított emlékművek
Volta szülőhelyén, Comóban a főtér is az ő nevét kapta, és 1927-ben megépítették az ún. „Volta-templomot”, amelyben egy egész kis múzeumot szenteltek tevékenységének, és ahol kéziratai, könyvei és egyéb kiadványai mellett számos általa készített kísérleti berendezés látható, legalábbis azok, amelyek a paviai egyetemen berendezett Volta emlékkiállításból az 1897-es tűzvészt követően megmaradtak.

9 Voltáról kiállított emlékművek
Az egyetem központi udvarán életnagyságú szobrot állítottak emlékére. A számára épített előadótermet is róla nevezték el (Aula Volta), ahol mellszobra hirdeti múlhatatlan dicsőségét.

10 Források http://hirmagazin.sulinet.hu/hu/pedagogia/alessandro-volta


Letölteni ppt "Alessandro Volta Raj Nikolett 10.c"

Hasonló előadás


Google Hirdetések