Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

NYME ACSJK Egészség-tudományi Laboratórium

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "NYME ACSJK Egészség-tudományi Laboratórium"— Előadás másolata:

1 NYME ACSJK Egészség-tudományi Laboratórium
Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar,

2 (A laboratórium élet-és sporttudományok terén végez vizsgálatokat
(A laboratórium élet-és sporttudományok terén végez vizsgálatokat. Jelenleg négy kutatási program folyik, amelyek a magyar lakosság különböző korú populációjából kerülnek ki. Közvetlen szakmai gyakorlat folyik minden szakon tanuló magyar és külföldi hallgató (órarendszerű), bevonásával. (A vizsgálatokat dr. Ihász Ferenc főiskolai docens a laboratórium vezetője Szakály Zsolt adjunktus és dr. Majer János belesetsebész és sportszakorvos végzik).

3 A laboratórium futószalag (Marquette S2000) és (kerékpár) ergométert tartalmaz, amelyhez SENSOR MEDICS Vmax29 C Gas Analizátor,12 elvezetéses EKG, és folyamatos vérnyomásmérő (terhelés előtt, alatt, és végén) tartozik.

4 A feldolgozást és az elemzést nagyban segíti a kar legújabb testösszetétel elemző műszere (InBody 720), amely analizálja az emberi test négy alkotórészét: a teljes testvizet, fehérjét, ásványi anyagokat és zsírt. Az ezen négy alkotórész közötti arány, amely különbözik nemtől, kortól és egyéni jellemzőktől függően, szoros kapcsolatban áll az egészséggel. A testösszetétel analízis azt a célt szolgálja, hogy kvantitatívan számba vegye a testet alkotó összetevőket, és alapvető információkat nyújtson a megfelelő testi kondíciókról. A testösszetétel analízis nagyon fontos a preventív gyógyászatban, mivel a megfelelő fizikai aktivitás és diéták alapjául szolgál az életmód javítása érdekében. Hasznos lehet akkor is, ha a különböző betegségekkel kezelt betegek utógondozása során alkalmazzák.

5 Az előzetes státusz meghatározás után a vizsgálat során a kiválasztott mérési protokoll (nemzetközileg elfogadott protokolok, amelyeket a gép szoftvere tartalmaz). A vizsgálatok során megfigyeljük a páciens kardio-vaszkuláris teljesítményét (nyugalomban és terhelés közben, a terhelés csúcsán, főleg sportolók esetében és a terhelést követő néhány percben). Ezek értelmében követjük a szív működését (EKG), a nyugalmi és terhelés ideje alatt változó vérnyomást. Elemezhető továbbá az oxigén és széndioxid aránya (RQ), a ventilláció és a hasznosított oxigén mértéke (VE/VO2 ml) illetve a szív teljesítőképessége (a bal kamra teljesítménye) oxigénpulzus (O2P/ml) és a relatív aerob kapacitást (VO2/kg/ml/min, továbbá becsülhető az anaerob átmenet. A vizsgálat végén a kapott eredmények alapján egyénre szabott intenzitási programot ajánlunk, amelyet egy későbbi vizsgálat során visszaellenőrizünk.


Letölteni ppt "NYME ACSJK Egészség-tudományi Laboratórium"

Hasonló előadás


Google Hirdetések