Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Visegrád, 2014. 09. 05. Könyvvizsgálat, Minőség-ellenőrzés és az Informatika kapcsolata Előadó: Szabó Zsuzsanna a Minőségellenőrzési bizottság elnöke.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Visegrád, 2014. 09. 05. Könyvvizsgálat, Minőség-ellenőrzés és az Informatika kapcsolata Előadó: Szabó Zsuzsanna a Minőségellenőrzési bizottság elnöke."— Előadás másolata:

1 1 Visegrád, 2014. 09. 05. Könyvvizsgálat, Minőség-ellenőrzés és az Informatika kapcsolata Előadó: Szabó Zsuzsanna a Minőségellenőrzési bizottság elnöke

2 2 A minőség-ellenőrzés célja véleményt mondjon arról, hogy a könyvvizsgáló a Magyar Nemzeti Könyvvizsgálati Standardok által meghatározott könyvvizsgálói munkaszakaszokat, és folyamatokat megfelelően végezte-e el, helyes következtetéseket vont le, ennek alapján a kiadott vélemény igazolja, a gazdálkodó vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről a „valós és hű” képet mutat a beszámoló.

3 3 A minőség szintjei a könyvvizsgálatban MNKS 1.témaszámú Standard- Minőségellenőrzés a pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatával és átvilágításával …. végrehajtásával foglalkozó társaságok esetében 220.számú Standard- A pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatának minőségellenőrzése

4 4 Hogyan kapcsolódik össze a könyvvizsgálat, a minőség-ellenőrzés, az informatika? 1./ A kérdés egyik megközelítése: az ” informatika az ügyfeleknél” 2./ A másik megközelítése az „informatika a könyvvizsgálónál” a könyvvizsgálati szoftverek használata

5 5 Informatika az „ügyfeleknél” 315. Standard „Lényeges hibás állítás kockázatának azonosítása és felmérése a gazdálkodó egység és környezetének megismerésén keresztül”

6 6 Mit jelent a gyakorlatban? a cég megismerése, gazdasági tevékenységének a feltérképezése a számviteli rendszerek felmérése a belső ellenőrzés, kontrollpontok felmérése releváns informatikai rendszerek megismerése és tesztelése.

7 7 Informatika az „ügyfeleknél” Releváns informatikai rendszerek: hardver minősítése szerver-hálózat topológia Könyvelői szoftverek minősítése: főkönyvi könyvelés, TE, készletek, számlázás, pénztár, bank

8 8 Informatika az „ügyfeleknél” Belső Üzemeltetési Szabályzatok Adatmentések, archiválás, hozzáférések, Információs rendszer „Zárt-e?” Rendszer felmérés és tesztelése, Kontroll pontok felmérése Külső szakértő bevonása

9 9 Informatika az „ügyfeleknél” A legfontosabb kérdés, megbízhatunk-e az informatikai rendszer által végzett kontroll ellenőrzésekben, számításokban megbízhatunk-e az előállított adatokban? ADATEXPORT

10 10 Tervezés és Informatika Az IT audit eredményessége „megfelelő” az jelentős mértékben befolyásolja a könyvvizsgálati módszertant, a jól működő, biztonságos informatikai környezet lehetőséget teremt arra, hogy a könyvvizsgálat során támaszkodni lehet az informatikai támogatású, automatizált kontrollokra.

11 11 Tervezés és Informatika Kritikus területek állításainak igazolása!! Bizonyítékok gyűjtése szakaszban 1. Rendszerbázisú vizsgálatok Hatékonyak a kontroll pontok ha NEM 2. Alapvető vizsgálati eljárások: elemző eljárások adatok tesztelése

12 12 Adatok tesztelése Mintavételezés: statisztikai modellek véletlenszerű kiválasztás módszere időintervallum kijelölése szokatlan könyvelési tételek egyéb modellek

13 13 Milyen legyen a könyvvizsgálati szoftver? Magyar Nemzeti Könyvvizsgálati Standardok alkalmazására épüljön Valamennyi könyvvizsgálati munkaszakaszt lefedje Struktúrája, felépítése, munkatáblái, logikusak és egymásra épülően következetesek legyenek Referenciázása áttekinthetővé tegye a dokumentációt Összegezve: Segítse a könyvvizsgáló és a Minőségellenőr munkáját!

14 14 Informatika a „könyvvizsgálónál” A könyvvizsgáló az ügyféltől kapott, adatexporttal konvertált, főkönyvi - kivonatból a könyvvizsgálati szoftver segítségével előállítja főlapokat a könyvvizsgáló az általa elkészített beszámoló táblákat, hasonlítja össze az ügyfél „éves beszámoló adataival”, és optimális esetben megállapítja, hogy a kettő között nincsen eltérés.

15 15 Könyvvizsgálati szoftver használata Szeretném felhívni a figyelmet, az egyes ellenőrző listák „kipipálása” önmagában még nem jelent „elegendő és megfelelő bizonyítékot” az állítások alátámasztására, ahhoz alapbizonylatokat, és munkalapokat kell csatolni!

16 16 Minőségellenőrzési Dokumentáció Könyvvizsgálati szoftver dokumentációja Legyen kompatibilis a minőség-ellenőrzés követelményeivel Ezek a követelmények jelennek meg a „kérdőívek formájában” Kérdőívek egyes kérdéseire adott válaszoknál a szoftver referencia számát célszerű megadni!

17 17 FIGYELEM ! A szoftver mindig csak egy „eszköz” Könyvvizsgáló személyes felelőssége megmarad! Fontos! A következetes gondolkodás és a szakmai szkepticizmus fenntartása!

18 18 Összegzés Nő a hatékonyság csökken az időráfordítás referenciázás használata Megfelelő „mennyiségű és minőségű „ dokumentáció támasztja alá a Könyvvizsgálói véleményt! „Minőség a könyvvizsgálatban”

19 19 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "1 Visegrád, 2014. 09. 05. Könyvvizsgálat, Minőség-ellenőrzés és az Informatika kapcsolata Előadó: Szabó Zsuzsanna a Minőségellenőrzési bizottság elnöke."

Hasonló előadás


Google Hirdetések