Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KIHÍVÁS A bemutatót készítette: kihivasottak_6: Zsámboki Csilla Tóth Judit Fári Anna.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KIHÍVÁS A bemutatót készítette: kihivasottak_6: Zsámboki Csilla Tóth Judit Fári Anna."— Előadás másolata:

1 KIHÍVÁS A bemutatót készítette: kihivasottak_6: Zsámboki Csilla Tóth Judit Fári Anna

2 Pécset gyakran szokták "kétezer éves város"-ként emlegetni, pedig a város ennél jóval idősebb. Az első leletek azt bizonyítják, hogy Pécs környékén már 60-80 ezer évvel ezelőtt is járt ember. A város nyugati szélén levő Makár-hegyen az újabb kőkorszakban, 6000 évvel ezelőtt már zárt település volt és az itt feltárt leletek megszakítás nélkül vezetnek a mai Pécshez. A kétezer évvel ezelőtt megjelenő rómaiak "Sopiane"-nak nevezték el.

3 PÉCS BELVÁROSA A VÁROS FŐTERE ÉJSZAKA

4 A város egyik legjelentősebb és jellegadó építménye a Dóm téren álló, a város fölé magasodó Bazilika, melyet 1040-ben kezdtek építeni

5 Pécs 1534-ban került török kézre, s csak 1686 októberében szabadult fel. E hosszú idő alatt a mohamedán életforma és hitvilág honosodott meg. E korszak építkezései elsősorban vallási célokat szolgáltak, mint a dzsámik és a fürdők, s ezekből maradtak fenn napjainkig is.

6 Nem véletlen, hogy Pécset a műemlékek és múzeumok városának is nevezik, hiszen a kiállítások széles palettája tárul az érdeklődő elé. A képzőművészet iránt érdeklődők számára igazi „csemege” a város, hiszen komoly művészek alkotásaival találkozhat. A teljesség igénye nélkül, csak néhányat említve: * Pécsi Galéria: festészet, szobrászat, grafika, iparművészet stb. * Zsolnay Múzeum: * Victor Vasarely Múzeum * Csontváry Múzeum

7 Csontváry néhány igen híres, csodálatos festménye: Magányos cédrus Mária kútja Názáretben Római híd Mosztárban

8 A Zsolnay gyár gyönyörű kerámiái országszerte híresek, ismertek. Több helyen a városban találhatók ilyen iparművészeti remekek. Zsolnay kerámiával díszített kút Mi Kecskeméten élünk, és naponta találkozhatunk a Zsolnay kerámiákkal, hiszen a kecskeméti Cifra Palotát is ezek a különleges kerámiák teszik igazán különlegessé:

9


Letölteni ppt "KIHÍVÁS A bemutatót készítette: kihivasottak_6: Zsámboki Csilla Tóth Judit Fári Anna."

Hasonló előadás


Google Hirdetések