Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

I. Bruno kertjében Bruno álomkertjét nincs egy éve, hogy az interneten megcsodálhattam. Akkor még azt sem tudtam, hogy valaha eljutok Ausztráliába. Azt.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "I. Bruno kertjében Bruno álomkertjét nincs egy éve, hogy az interneten megcsodálhattam. Akkor még azt sem tudtam, hogy valaha eljutok Ausztráliába. Azt."— Előadás másolata:

1

2 I. Bruno kertjében

3 Bruno álomkertjét nincs egy éve, hogy az interneten megcsodálhattam. Akkor még azt sem tudtam, hogy valaha eljutok Ausztráliába. Azt meg f ő leg nem gondoltam, hogy a mesefigurákhoz hasonló alkotásokat is megláthatom ott egyszer.

4 Most pedig csodák-csodája itt vagyok, és ma elindultunk Marysville felé, hogy saját szemünkkel láthassuk mindazt, ami hónapok óta már a világhálón elkápráztatott.

5 2009. február 7-én Kilmore-ban egy felel ő tlen gyújtogató szörny ű katasztrófát indított el a Victoriai hegyekben. A nyári, rekken ő h ő ségben pillanatok alatt terjedt a láng. 46 fokos h ő mérséklet és 100 km/órás sebességgel száguldó szél segítette az olajtól duzzadó eukaliptuszok közt a t ű z elharapózását.

6 Kb. másfél hónap alatt több, mint 400 ezer négyzetkilométert jártak át a lángok, hol itt, hol ott kialudva, majd máshol váratlanul fellobbanva.

7 A t ű z tombolásának megsz ű nése után a statisztika megállapította, hogy 173-an haltak meg a t ű zvészben, köztük egy t ű zoltó.

8 Egy év után a felmérések szerint a károsultak egy része soha többé nem tudott visszatérni lakóhelyére. Sokan családtagokat, barátokat, ismer ő söket veszítettek el, vagy éppen szemtanúi voltak a borzalmaknak. Mások viszont rendületlenül kitartanak. Lakókocsikban, vagy ideiglenes lemez építményekben élnek, és közben építenek.

9 Marysville kicsi település a Victoriai Alpokban, ahová kacskaringós szerpentin vezet felfelé. A hegyek határolta völgykatlanban több, mint 600 ember élt a t ű z el ő tt. Amikor a lángok megérkeztek, a házak nagy részét porig égették. Az emberek convoyban menekültek az egyetlen kivezet ő úton, a szerpentinen.

10 Harmincnyolcan nem tudtak elmenekülni. Ő k a t ű z áldozatai lettek Marysville-ben. Néhányan a település football pályáján és a mellette csörgedez ő patak védelmében vészelték át a katasztrófát. Életüket a szél hirtelen irányváltoztatásának köszönhették. Köztük volt Bruno is.

11 Bruno Torfs kitartását az általa létrehozott fest ő galéria és szoborpark is ösztönözte. Az ötvennégy éves m ű vész éveken át alkotta meg a természettel összhangban nem mindennapi terrakotta-fa kompozícióit. A száznál több szobor 40%-a megsemmisült. Festményeinek egy részét a t ű z el ő l sikerült az éget ő kemencébe rejtenie.

12 Egy év után Bruno galériája újra elkezdett kin ő ni a földb ő l. A vörös földhöz sziklaszilárd téglákat és betont er ő sítenek a munkások.

13 A veszteségb ő l okulva nem is adnak ki másra építési engedélyt.

14 Az épül ő galéria ízlésesen egybeolvad az erd ő be bújtatott szoborparkkal. A megmaradt szobrok közül egyesek megsérültek, megcsonkultak. Mellettük elszenesedett fatörzsek, földb ő l kifordult óriási gyökerek. S érdekes módon mégsem a pusztulásra összpontosul az ember figyelme. Az alkotó kifinomult érzékekkel tereli a látogató figyelmét a szép meglátására. A reményekkel telített, újjáéled ő szoborpark mintha a körülötte lév ő természet újjáéledését mintázná. Az épül ő galéria ízlésesen egybeolvad az erd ő be bújtatott szoborparkkal. A megmaradt szobrok közül egyesek megsérültek, megcsonkultak. Mellettük elszenesedett fatörzsek, földb ő l kifordult óriási gyökerek. S érdekes módon mégsem a pusztulásra összpontosul az ember figyelme. Az alkotó kifinomult érzékekkel tereli a látogató figyelmét a szép meglátására. A reményekkel telített, újjáéled ő szoborpark mintha a körülötte lév ő természet újjáéledését mintázná.

15 Sosem láttam még ilyen fákat! Lombkoronájukat nem a törzs elágazó, fels ő részén viselik, hanem mindenütt, az egész törzsön, ahol csak levél tudott hajtani rajtuk. Az elszenesedett törzsek p ő reségét zöld levéltakaró borítja. Így bizonygatják a favágóknak, hogy még nem haltak meg, még nem kell ő ket kivágni.

16 Persze sokan nem menekültek meg a haláltól. Rájuk f ű részek éles foga vár, s hatalmas teherautók szállítják az évtizedes törzseket lefelé a szerpentinen.

17 Miközben Marysville-ben folyik a favágás, és épül Bruno új galériája, közvetlenül mellettük, a megsebzett erd ő csendjében egy igazi mese kertbe csöppen az arra látogató.

18 A kertben egy fantáziadús, természet imádó és tisztel ő elme, nem mindennapi kreativitással tárja elénk elb ű völ ő alkotásait. Az alkotások a terrakotta és a természet kínálta fa különös kompozíciói. Helyenként a fém is fontos szerepet játszhat. Az ember gyermekké válik, míg a mese kertben sétálgat, s öröm újjongásokkal tesz újabb, és újabb felfedezéseket.

19 Ezt a különös szoborparkot mutatom most be úgy, ahogy én megismertem.

20 Beszélgessünk!

21 A szépség Álmodozunk

22 A madaras lánnyal A lámpahordozóval

23 Anyák A gondolkodó

24 Ötkezes, avagy: hogy is van ez?

25 A manóval Török Basa

26 A fuvolázó A pánsípos fiú

27 A meditáló lánnyal Sorsüldözöttek

28 Bimbózó szerelem

29 Szerelmesek Kezek

30 Macskák Együtt

31 Pisilő férfi Madaras fiú

32 A cipőpucoló fiúval Szökőkút szitakötővel

33 Csigalány

34 A macskás nővel A rejtőzködő

35 Pihenő férfi A fürdőzővel

36 A földből kifordult fagyökér életre kel

37 Hattyúkéz Vízikirály

38 Krokodili Ugrásra készen

39 A manó szelídítő

40 Az élet megy tovább Aszkéta

41 Muszlim nő gyerekkel Indusok

42 Csitt, csak senki meg ne hallja!

43 A klarinétossal A gitáros

44 Gyökérmanó Gyökér úr kifordult a földből

45 Csak szépen, sorban

46 A kígyókarúval A szépség és a szörny társaságában

47 A koldussal Csodára várva

48 Az ananászos fiú A sörivó

49 Megcsonkítva Most mi lesz?

50 A fa szelleme A majom-ember

51 Aboriginálok közt

52 Bújkáló manó A varázslóval

53 Maugli és Bagira A denevéres fiú

54 Thai Buddha Tükör mögött

55 A favágó Kiszolgáltatottan

56 Manó-lak Manó vitorlás

57 Pavilon suvenirekkel Made in Australia

58 Brunó kertjét elhagyva még egy kicsit elid ő ztünk Marysville-ben. Megtapasztaltuk és megcsodáltuk a városka lassú, de biztos újjáéledését.

59 Az elszenesedett fatörzsek vágásfelületein új hajtások jelentek meg.

60 A patak partjára facsemetéket ültettek.

61 Új piknikező helyet építettek. A túrista csalogató tavacskát szépen rendbe tették.

62 Romokat takarítanak és építkeznek mindenfelé.

63 Bennünket pedig visszavár Brunó új galériája novemberben. Az előtte álló lencsés lány reméljük sok szerencsét fog hozni nem csak Brunónak és családjának, hanem az egész városnak.

64 Köszönöm, hogy velem tartottál! Irány a szerpentin! Irány hazafelé!

65 Vége Vége Készítette: Kormányos Ildikó Csilla Fényképezte: Kormányos Ildikó Csilla és Szántó Tibor Zene: Australian World Music - Didgera - Coorabin Landscape Lee Kernaghan Odyssey.australia aussie outback „szepnapot” 2010. 05. 21. kilépés: esc


Letölteni ppt "I. Bruno kertjében Bruno álomkertjét nincs egy éve, hogy az interneten megcsodálhattam. Akkor még azt sem tudtam, hogy valaha eljutok Ausztráliába. Azt."

Hasonló előadás


Google Hirdetések