Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Czagány Krisztián

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Czagány Krisztián"— Előadás másolata:

1 Készítette: Czagány Krisztián
Alessandro Volta Készítette: Czagány Krisztián

2 Gróf Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta (Como, 1745
Gróf Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta (Como, február 18. – Como, március 5.) olasz fizikus, az elektromos áram elméletének kidolgozója, a víz elektrolízisének felfedezője és a kénsavoldatba merülő cink- és rézelektródból álló Volta elem (galvánelem) feltalálója.

3 Életpályája Tanulmányainak elvégzése után 1774-ben szülővárosa gimnáziumában a fizika tanárává nevezték ki, majd 1779-ben meghívták a paviai egyetemre fizikatanárnak. Az ezt követő években utazásokat tett szülőföldjén, valamint Svájcban és Németalföldön. Utazásai során személyes ismeretséget kötött korának nagy tudósaival ben Napóleon Párizsba hívta, hogy bemutassa a galvánláncra vonatkozó kísérleteit később a becsületrend tisztjévé tette, neki adományozta a vaskorona-rendet, illetve kinevezte Itália grófjává és szenátorává.

4 Életpályája 1804-ben lemondott tanári állásáról. Miután Olaszország osztrák főhatóság alá került, I. Ferenc kinevezte Voltát a padovai egyetem filozófiai fakultásának igazgatójává. Ezt a hivatalt azonban csak 1819-ig viselte, amikor végleg búcsút mondott a közéletnek és hátralevő éveit családja körében töltötte el. 1827. március 5-én halt meg 82 éves korában Comoban.

5 Felfedezései Galvani kutatásaiból kiindulva arra a következtetésre jutott, hogy bármely fémekből álló lánc elektromossági állapota ugyanaz, mint ha végpontjaik közvetlenül érintkeznének. Ez a Volta-féle elektromossági alaptörvény. Zárt fémlánc nem idézhet elő tartós áramlást, ahhoz másodrendű elektromotorok, azaz folyadékok szükségesek. Ha egyekként keletkezett kombináció végpontjai érintkeznek, az elektromosság folytonosan kiegyenlítődik, feszültsége azonban az érintkezési ponton azonnal helyreáll. Ez a galvánáram. A másodrendű vezetők Volta szerint nem elektromotorok, hanem csak vezetők. Ezen elmélet alapján szerkesztette meg elektromos oszlopát, melynek jelenségeit a dörzsölési elektromosság által igyekezett megmagyarázni. Oszlopán kívül Volta még egy tálcakészüléket is alkalmazott.

6 Egyéb találmányai az elektromosság terén
az elektrofór (1775), az eudiométer, amellyel a levegőben foglaltató oxigén és nitrogén viszonya vizsgálható (1775), a szalmaszál-elektrométer(1775).

7 Érdemei Volta érdemeit még életében méltányolta hazája és a külföld egyaránt. A Societa Italiana, a párizsi Institut és a brit Royal Society tagjává választotta, sőt az utóbbi társulat 1794-ben Copley-éremmel jutalmazta érdemeit. Szülővárosában szobor őrzi a nagy tudós emlékét.

8 Neve Nevét az elektromos feszültség SI-egysége, a volt (V) őrzi. Meghatározása: a vezető két pontja közötti feszültség akkor 1 volt, ha benne 1 amper erősségű áram folyik, s annak teljesítménye a két pont között 1 watt. 1 V = 1 W/A.

9 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Készítette: Czagány Krisztián"

Hasonló előadás


Google Hirdetések