Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A 2014-2020 KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A 2014-2020 KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok."— Előadás másolata:

1 A 2014-2020 KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének Békés megyei fóruma Békéscsaba 2015. február 17.

2 2014-2020 HAZAI OPERATÍV PROGRAMOK

3 TOP HATÁSKÖRE, JELLEGZETESSÉGEI Célterület: EU besorolás szerint „kevésbé fejlett régiók”: az ország Budapesten és Pest megyén kívüli területe (18 megye). Kedvezményezettek/fejlesztések jellege: a TOP elsősorban az önkormányzatok fejlesztéseihez biztosít forrásokat az önkormányzatok gazdaságfejlesztési és azzal összefüggő, város- és településfejlesztési akcióit támogatja. Támogatások jellege: A TOP területi programcsomagok alapján nyújt támogatást. Integrált Területi Programok. Az ITP végrehajtása a Területi Kiválasztási Rendszer keretei között történik meg.

4 A TÉRSÉG HELYE AZ ORSZÁGBAN

5 JOGSZABÁLYI KERETEK ÉS EDDIGI FELADATOK Jogszabályi háttér: 2011. évi 189. tv. (új Ötv.) - a megyei önkormányzatok kiemelt feladata a területfejlesztés „A területfejlesztésről és a területrendezésről” szóló 1996. évi XXI. törvény módosításával 2012-től a megyei önkormányzatok átveszik az RFT-k szerepét 2014-től az RFÜ-k szerepét és tulajdonjogát is 1298/2014 (V.5.) Korm. határozat TOP tervezési feladatai: megyei önkormányzatok hatásköre Békés megye: gazdaságfejlesztés 28,77 Md Ft, járási fejlesztések 17,4 Md Ft 1702/2014 (XII.3.) Korm. határozat: BMÖ tervezési jogkörében készülő megyei szintű programok indikatív forráskerete 57,94 Md Ft Elvégzett feladatok: 2012-2014: Területfejlesztési koncepció és program, részdokumentumok (ITP: járási és gazdaságfejlesztési részdokumentum, ágazati részdokumentum) 2013 őszétől: Széles körben egyeztetett projektgyűjtés és projektgenerálás 2014. szeptember: dokumentumok véglegesítése – TOP forrásainak lehívásához, melyet az Európai Bizottságnak 2014. december 5-én nyújtottak be.

6 A BÉKÉS MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT JÖVŐKÉPE A MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT, mint a megyei fejlesztéspolitika meghatározó szereplője:  képes és hajlandó szakmailag magas szinten támogatni az önkormányzatok projektjeit (már a projekt kialakításának szakaszában is)  proaktívan áll a feladathoz és felelősséget érez a megyében megvalósuló önkormányzati projektek sikeres végrehajtása kapcsán  a megye partnerként tekint a településekre a teljes folyamat során, de szakmailag és érdekérvényesítő képességét illetően más súlycsoportba tartozik, ezért érdemes vele együttműködni  az önkormányzatokkal szorosabb együttműködést szeretne megalapozni és elindítani a 2014-2020-ban reálisan megvalósítható projektjavaslataik továbbfejlesztése, pályázattá érlelése és végrehajtása kapcsán  elő kívánja segíteni, hogy a települések projektjeinek előkészítése során olyan szakértőket, szolgáltatókat vonjanak be, akinek munkája elősegíti a projektek sikeres végrehajtását

7 A JÖVŐ 272/2014 (XI.5.) Korm. rendelet: a megyei önkormányzat a megyében található önkormányzatok a rendelet hatálya alá tartozó pályázatainak előkészítésében és végrehajtásában köteles részt venni. A MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT, mint a megyei fejlesztéspolitika meghatározó szereplője:  képes és hajlandó szakmailag magas szinten támogatni az önkormányzatok projektjeit (már a projekt kialakításának szakaszában is)

8 TERVEZETT TEVÉKENYSÉGEK  Projekt előkészítés  Projektfejlesztés  Teljes körű projektlebonyolítás  Utókövetés

9 KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!


Letölteni ppt "A 2014-2020 KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések