Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Jósa András Múzeum (2356-1) Jósa András Múzeum (2356-1)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Jósa András Múzeum (2356-1) Jósa András Múzeum (2356-1)"— Előadás másolata:

1 Jósa András Múzeum (2356-1) Jósa András Múzeum (2356-1)

2 A megye legrégibb, 1868-ban alapított közművelődési és tudományos intézménye, az 1918 óta Jósa András nevét viselő megyei múzeum. A nyíregyházi megyei múzeum európai hírű régészeti gyűjteményét Jósa András (1834-1918), Szabolcs vármegye egykori tisztifőorvosa alapozta meg. A megye legrégibb, 1868-ban alapított közművelődési és tudományos intézménye, az 1918 óta Jósa András nevét viselő megyei múzeum. A nyíregyházi megyei múzeum európai hírű régészeti gyűjteményét Jósa András (1834-1918), Szabolcs vármegye egykori tisztifőorvosa alapozta meg. A nyíregyházi Jósa András Múzeum a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Múzeumok Igazgatóságának központi intézménye. Egyben az ország egyik legrégibb múzeuma. A nyíregyházi Jósa András Múzeum a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Múzeumok Igazgatóságának központi intézménye. Egyben az ország egyik legrégibb múzeuma. A múzeum alapítója dr.Jósa András vármegyei főorvos, korának kiváló koponyája, „ amatőr” régész, akinek tevékenysége meghatározta a múzeum létét is. A múzeum alapítója dr.Jósa András vármegyei főorvos, korának kiváló koponyája, „ amatőr” régész, akinek tevékenysége meghatározta a múzeum létét is.

3 1871-ben született meg az első „ kiállítás” két vitrin alakjában, melyeket az akkori vármegyeháza főispáni lakosztályában helyeztek el. A legfőbb gyűjtő Jósa András, akinek gyakran páciensei „ fizettek” egy-egy régészeti lelettel. 1871-ben született meg az első „ kiállítás” két vitrin alakjában, melyeket az akkori vármegyeháza főispáni lakosztályában helyeztek el. A legfőbb gyűjtő Jósa András, akinek gyakran páciensei „ fizettek” egy-egy régészeti lelettel. 1872-től Ő lett a Szabolcs vármegyei Régészeti Társulat elnöke is. A gyűjteménynek híre szállt, mivel a Budapesten 1876-ban megrendezett régészeti világkiállításon is szerepeltek az innen származó tárgyak 1872-től Ő lett a Szabolcs vármegyei Régészeti Társulat elnöke is. A gyűjteménynek híre szállt, mivel a Budapesten 1876-ban megrendezett régészeti világkiállításon is szerepeltek az innen származó tárgyak

4 1899 májusában nyílt meg a most már múzeumnak nevezett intézmény a nagyközönség előtt. A megyeházán, immáron Nyíregyházán kapott egy termet és egy helyiséget. A későbbiekben egyre nagyobb területtel gazdálkodhatnak a mindenkori múzeumigazgatók, de végleges megoldást az jelentett, amikor 1971-ben az egykori Pénzügyigazgatóság épületébe költözhetett az intézmény. Ma is itt található. 1899 májusában nyílt meg a most már múzeumnak nevezett intézmény a nagyközönség előtt. A megyeházán, immáron Nyíregyházán kapott egy termet és egy helyiséget. A későbbiekben egyre nagyobb területtel gazdálkodhatnak a mindenkori múzeumigazgatók, de végleges megoldást az jelentett, amikor 1971-ben az egykori Pénzügyigazgatóság épületébe költözhetett az intézmény. Ma is itt található. Az 1868-as alapítású Jósa András Múzeum megyei (Szabolcs- Szatmár- -Bereg) gyűjtőkörű intézmény. Az 1868-as alapítású Jósa András Múzeum megyei (Szabolcs- Szatmár- -Bereg) gyűjtőkörű intézmény.

5 Gyűjteményei: régészeti, néprajzi, helytörténeti, művészettörténeti, iparművészeti, numizmatikai. Gyűjteményei: régészeti, néprajzi, helytörténeti, művészettörténeti, iparművészeti, numizmatikai. Állandó kiállítások: Jósa András-, Benczúr Gyula-, Krúdy Gyula- emlékkiállítás; A nyíregyházi huszárezred története; XVI-XVII.sz.-i pénzforgalom a megye területén. Állandó kiállítások: Jósa András-, Benczúr Gyula-, Krúdy Gyula- emlékkiállítás; A nyíregyházi huszárezred története; XVI-XVII.sz.-i pénzforgalom a megye területén. Időszaki kiállítások: Barbárok a Birodalom peremén; Utak a múltba – az M3-as autópálya régészeti leletmentéseinek anyaga; Zsák Zoltán fotográfus emlékkiállítása. Időszaki kiállítások: Barbárok a Birodalom peremén; Utak a múltba – az M3-as autópálya régészeti leletmentéseinek anyaga; Zsák Zoltán fotográfus emlékkiállítása.

6 Tavaszi Programok

7 A múzeum elérhetőségei: Nyitva tartás szezonban: I.01.-XII.31.: 10-17h Nyitva tartás szezonban: I.01.-XII.31.: 10-17h Cím: 4400 Nyíregyháza, Benczúr tér 21. Cím: 4400 Nyíregyháza, Benczúr tér 21. Email: jam@jam.nyirbone.hu Email: jam@jam.nyirbone.hujam@jam.nyirbone.hu Web: jam.nyirbone.hu Web: jam.nyirbone.hujam.nyirbone.hu T/F: (42) 315-722 T/F: (42) 315-722

8 Jósa András mellszobra


Letölteni ppt "Jósa András Múzeum (2356-1) Jósa András Múzeum (2356-1)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések