Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Thomas Young 1773-1829 „Minden ember képes arra, amire mások képesek” (Thomas Young)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Thomas Young 1773-1829 „Minden ember képes arra, amire mások képesek” (Thomas Young)"— Előadás másolata:

1 Thomas Young 1773-1829 „Minden ember képes arra, amire mások képesek” (Thomas Young)

2 Milvertonban született 1773 Június 13-án. Gazdag, jámbor kvéker szülők gyermeke volt. Környezete csodálta a kisgyereket,különleges képességei miatt.

3  2 éves korában már olvasott.  4 éves korára már kétszer végigolvasta a Bibliát.  6 évesen már latinul beszélt.  14 éves koráig megtanult franciául,olaszul,héberül,perzsául és arabul.  18 éves korában London legjobb irodalmi köreiben forgott. Fiatalon a régészet és a történelem iránt érdeklődött.

4  1792-ben elkezdte az orvosi egyetemet Londonban.  Fő célja volt,hogy nagybátyja londoni praxisához csatlakozik.  20 évesen a Royal Society-ben tartott előadást a szem alkalmazkodóképességéről,hogy miként fókuszálja a szem a fénysugarakat. A következő évben az akadémia tagjává választotta. Edinburghben folytatta a tanulmányait,ezután Göttingenbe ment tanulni,doktorátust is szerzett ott.1796-ban szerezte meg orvosi diplomáját.  Majd Cambridge-ben tanult. Itt ideje nagy részét hangtani és fénytani kísérletekre fordította. Aztán visszatért Londonba,hogy ott folytathasson orvosi gyakorlatot.  1802-től a Royal Society külügyminisztere volt.  1811-ben a Szent György Kórház orvosa volt. Az orvostudomány csak egyetlen volt az őt érdeklő tudományok között.

5  A legismertebb kísérlete, amellyel a fény hullámainak interferenciáját észlelte.  A kettős rés kísérletben két nem átlátszó lemezt,amelyen volt 1 azonos méretű rés párhuzamosan egymás mellé tette és megvilágította. A túloldalon lévő felületen sötét és megvilágított csíkokat észlelt egymás mellett, ebből következett az a gondolata hogy a fény egy hullám.  Kifejtette, hogy a fénynek a hanghoz hasonlóan hullámsajátosságokkal kell rendelkeznie.  Később felismerték, hogy a fény transzverzális hullámok alakjában terjed.

6  Rugalmasságtani mennyiséget vezetett be, ami még mindig az ő nevét viseli.  A Young- modulus egy anyag rugalmasságáról ad információt.  A Young rugalmassági modulus még mindig a mérnökök fontos eszköze.

7  Young leginkább a fénnyel kapcsolatban végzett kutatásaival vált híressé.  Fontos eredményeket ért el a fizikában is, megbecsülte a molekulák méretét.  Leírta a szív és az artériák működését.  Később egyiptológiai tárgyú cikkeket jelentetett meg és közreműködött a Nílus torkolatvidékénél talált Rosette-i kő szövegének megfejtésében.

8

9 Készítette: Kamocsai Dóra 9.A osztály

10  http://hu.wikipedia.org/wiki/Thomas_You ng http://hu.wikipedia.org/wiki/Thomas_You ng  http://www.kfki.hu/~cheminfo/hun/teaz o/schiller/young.html http://www.kfki.hu/~cheminfo/hun/teaz o/schiller/young.html  http://energiapedia.hu/thomas-young http://energiapedia.hu/thomas-young  Képek: Google képek


Letölteni ppt "Thomas Young 1773-1829 „Minden ember képes arra, amire mások képesek” (Thomas Young)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések