Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Galilei és az inkvizíció A prezentációt készítette: Karsai István 9.c.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Galilei és az inkvizíció A prezentációt készítette: Karsai István 9.c."— Előadás másolata:

1 Galilei és az inkvizíció A prezentációt készítette: Karsai István 9.c

2 A prezentáció tartalma: - Galileo Galilei élete tömören - Galilei és a heliocentrikus világkép - A per

3 Galileo Galilei (1564-1642)  Galileo Galilei Pisában, a Toszkánai Nagyhercegségben látta meg a napvilágot 1564-ben  Eredetileg orvosnak készült  Arkhimédész műveinek tanulmányozása a matematika és a természetfilozófia felé fordította figyelmét.  1589 és 1592 között matematikát tanított Pisában.  Toszkána nagyhercegének engedélyével 1592 októberében foglalta el Galilei a padovai egyetemen professzori állását.  Az egyházzal megbékélve, a betegek szentségével megerősítve hunyt el 1642. január 8-án természetes halállal. (Arcetri)

4 A heliocentrikus világkép felé fordulás  1610. január 7-én Galilei felfedezett a Jupiter négy nagy holdja közül hármat  Pár nappal később a Ganümédészt is sikerült feljegyeznie.  Ez ellentétes volt a geocentrikus világképpel.  A Vénusz fázisainak megfigyelése igazolta, hogy a bolygó a Nap körül kering  Erős érv a heliocentrikus világkép mellett

5 Az inkvizíció előtt  Egyesek eretnekséggel vádolták meg a nézetei miatt  A pápa arra kérte a tudóst, hogy ne foglaljon állást egyértelműen a heliocentrikus elmélet mellett  A pápa támogatásának elvesztése után egyre gyakoribbak voltak a támadások  A per tétje akár Galilei élete is lehetett volna  Galilei befolyásos barátai igyekeztek közbenjárni az érdekében

6 Az ítélet  Az ítéletnek három fő pontja volt:  Galileit kötelezték heliocentrikus tanainak visszavonására  Börtönbüntetésre ítélték, mely ítéletet később házi őrizetre változtattak  Nem zárták börtönbe, nem fenyegették kínzásokkal.

7 A per utóéletéről  1664 - VI. Sándor pápa feloldja a tilalmat a Kopernikusz elméletét tárgyaló könyvekről.  1718 - Galilei cenzúrázott műveit újra kiadták.  1757 - XIV. Benedek pápa utasítására eltörlik azt a "határozatot, amely tiltotta a könyveket, melyek a Nap mozdulatlanságát és a Föld mozgását tanították."

8  Forrás: Wikipédia


Letölteni ppt "Galilei és az inkvizíció A prezentációt készítette: Karsai István 9.c."

Hasonló előadás


Google Hirdetések