Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Galilei és az inkvizíció

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Galilei és az inkvizíció"— Előadás másolata:

1 Galilei és az inkvizíció
A prezentációt készítette: Karsai István 9.c

2 A prezentáció tartalma:
- Galileo Galilei élete tömören - Galilei és a heliocentrikus világkép - A per

3 Galileo Galilei ( ) Galileo Galilei Pisában, a Toszkánai Nagyhercegségben látta meg a napvilágot ben Eredetileg orvosnak készült  Arkhimédész műveinek tanulmányozása a matematika és a természetfilozófia felé fordította figyelmét.  1589 és 1592 között matematikát tanított Pisában. Toszkána nagyhercegének engedélyével 1592 októberében foglalta el Galilei a padovai egyetemen professzori állását. Az egyházzal megbékélve, a betegek szentségével megerősítve hunyt el 1642. január 8-án természetes halállal. (Arcetri)

4 A heliocentrikus világkép felé fordulás
1610. január 7-én Galilei felfedezett a Jupiter négy nagy holdja közül hármat Pár nappal később a Ganümédészt is sikerült feljegyeznie. Ez ellentétes volt a geocentrikus világképpel. A Vénusz fázisainak megfigyelése igazolta, hogy a bolygó a Nap körül kering Erős érv a heliocentrikus világkép mellett

5 Az inkvizíció előtt Egyesek eretnekséggel vádolták meg a nézetei miatt
A pápa arra kérte a tudóst, hogy ne foglaljon állást egyértelműen a heliocentrikus elmélet mellett A pápa támogatásának elvesztése után egyre gyakoribbak voltak a támadások  A per tétje akár Galilei élete is lehetett volna Galilei befolyásos barátai igyekeztek közbenjárni az érdekében

6 Az ítélet Az ítéletnek három fő pontja volt:
Galileit kötelezték heliocentrikus tanainak visszavonására Börtönbüntetésre ítélték, mely ítéletet később házi őrizetre változtattak Nem zárták börtönbe, nem fenyegették kínzásokkal.

7 A per utóéletéről 1664 - VI. Sándor pápa feloldja a tilalmat a Kopernikusz elméletét tárgyaló könyvekről. 1718 - Galilei cenzúrázott műveit újra kiadták. 1757 - XIV. Benedek pápa utasítására eltörlik azt a "határozatot, amely tiltotta a könyveket, melyek a Nap mozdulatlanságát és a Föld mozgását tanították."

8 Forrás: Wikipédia


Letölteni ppt "Galilei és az inkvizíció"

Hasonló előadás


Google Hirdetések