Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pécs turisztikai Marketingje

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pécs turisztikai Marketingje"— Előadás másolata:

1 Pécs turisztikai Marketingje
Készítette: Gebei Szani

2 Turisztikai vonzerők Kiemelkedően jól alakult októbere Pécsett a turizmus szempontjából. A tavalyi év azonos időszakához képest 40%-kal több vendég érkezett a város kereskedelmi szálláshelyire, mint az elmúlt év októberében.

3 Turisták,látogatók Pécsett
2012. január- október között a pécsi kereskedelmi szálláshelyeken összesen vendégéjszakát regisztráltak. A vendégéjszakák 27%-át külföldiek töltötték el a városban, a belföldiek aránya 73% volt, ami erős hazai túlsúlyt mutat. A vendégforgalmi adatok 2011 év azonos időszakához képest 2% növekedést mutatnak, ami vendégéjszakát jelent. Pécsett 2012 október végéig összesen vendég fordult meg a város kereskedelmi szálláshelyein, ami 1%-kal haladja meg a 2011 évi adatokat. 2012 első 10 hónapjában közel külföldi vendég és belföldi turista töltött el legalább egy éjszakát Pécsett. Az átlagos tartózkodási idő 2 nap, a belföldiek esetében ez rövidebb 1nap. A külföldi vendégek átlagosan 2 maximum 3 napot tartózkodtak a városban. 2012 januárjától -októberig tartó időszakban a városban eltöltött vendégéjszakák száma februárban, áprilisban, júniusban, augusztusban és októberben is meghaladta a 2011 évi adatokat. Pécsett a fő turisztikai attrakciókat közel fő látogatta meg 2012 első 10 hónapjában.

4 Leggyakrabban látogatott helyek
A Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága által üzemeltetett pécsi múzeumok és kiállítások 2012 októberéig vendéget fogadtak, a legtöbb vendég júniusban kereste fel ezeket a helyszíneket. A teljes kínálatával működő Zsolnay Kulturális Negyed kiállításai sok látogatót vonzottak: A Gyugyi-gyűjteményt fő kereste fel októberig, ezzel Pécs leglátogatottabb múzeuma lett. A Rózsaszín Zsolnay Kiállítást vendég látta, a tavasszal megnyitott Család- és Gyártörténeti Kiállítást fő kereste fel. Szintén a negyed új attrakciója a tavaly júliusban átadott Zsolnay Mauzóleum, amely idén eddig vendéget vonzott. Nagyon népszerű a Planetárium, amelynek előadásait 7 hónap alatt an látták. A Labor – Interaktív Varázstér vendéget fogadott, míg a Zsolnay Látványmanufaktúrát fő látogatta meg.

5 A Zsolnay kulturális negyed A kezdetek
Zsolnay Miklós 1852-ben alapította meg a tönkrement Luka fai keménycserép manufaktúrából a gyár elődjét, a Zsolnay Keménycserép Manufaktúrát, amit 1854-ben idősebb fia, Ignác nevére íratott. Zsolnay Ignác 10 évig vezette az üzemet. A csupán helyi piacra termelő nyolc–tíz, a kereskedelmi tömegáruk versenyétől elszegényedett fazekast foglalkoztató üzem kőedényeket, épületkerámiákat és vízvezetékcsöveket gyártott. A tőkehiánnyal küszködő, fejlesztést és gépesítést nélkülöző műhely nem bírta a piaci versenyt. Az elárverezéstől Zsolnay Vilmos mentette meg az üzemet, amikor 1865-ben átvette a vezetést Ignác bátyjától. Ő fejlesztette az üzemet világhírű gyárrá.

6 Felvirágzás Zsolnay Vilmos addig kísérletezett különféle agyag- és mázfajtákkal, amíg az ország első művészi kerámiát gyártó üzemévé nem fejlesztette az egykori kisüzemet. A gyár első elismerését az európai kerámia seregszemléjének tekintett 1873-as bécsi világkiállításon érte el. Zsolnay Vilmost az uralkodó Ferenc József-renddel tüntette ki, emellett bronzérmet és elismerő oklevelet nyert. A Zsolnay-porcelánokra szép számú külföldi megrendelés érkezett, például Angliából, Franciaországból, Oroszországból, Amerikából.

7 A porcelángyár A Pécsi Zsolnay porcelángyár a magyar ipar történetének kiemelkedő, egykor külföldön is jó hírű szereplője. A 2010-es kulturális főváros kulturális negyedet hozott létre a gyár területén. A Zsolnay Kulturális Negyedet 11 milliárd forintból keltették életre a porcelánmanufaktúra 5 hektáros területén.

8 Jelen-jövő 2005 végén ingyenes vagyonátadással a pécsi önkormányzathoz került a Zsolnay porcelángyár. Ez jól jött a városi vezetésnek a 2010-es Európa kulturális fővárosa pályázathoz. A gyár területén kulturális negyedet kíván létrehozni az önkormányzat, melyben helyet kapna többek között kortárs művészeti központ, egy ipartörténeti park, sőt egy oktatási központ is. 2008 szeptemberében megállapodást kötött a svéd IKEA és a Zsolnay gyár, mely szerint 2009-től hét éven keresztül a bútorforgalmazó cég beszállítója. Évente 5000 tonna porcelánterméket fognak leszállítani, így az évi 1,1 milliárdos bevételüket megháromszorozzák. Az új porcelántermékeket egy teljesen új gyárban fogják készíteni a pécsi ipari parkban, melynek a költségeit az állam és Pécs önkormányzata állja. A Zsolnay-porcelánok állandó kiállítóhelye Pécsett a Zsolnay Múzeum. Ugyancsak Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyedben álló Sikorski-házban állítják ki Gyugyi László, az Amerikai Egyesült Államokban élő műgyűjtő Zsolnai-porcelángyűjteményét. A „Gyugyi-gyűjtemény - A Zsolnay Aranykora” kiállítás szeptember 1-jétől volt megtekinthető.

9 Látnivalók Gyugyi Gyűjtemény Zsolnay Család és Gyártörténeti kiállítás
Zsolnay Mauzóleum Rózsaszín Zsolnay Kiállítás Pécsi Galéria Kiállítótere Planetárium Bóbita Bábmúzeum

10 Nyitvatartás A Zsolnay Kulturális Negyed szabad területére a nyitvatartási időn belül bárki szabadon, ingyenesen beléphet, ott szabadon tartózkodhat. A nyitvatartási időn túl a Negyedben tartózkodni rendezvények ideje alatt, illetve azon túl csak a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. engedélyével szabad. Nyitvatartási idő: ÜNNEPI NYITVA TARTÁSOK 2013-BAN március 15. nyitva április 1. (Húsvét hétfő)nyitva május 1. nyitva május 20. (Pünkösd) nyitva augusztus 20. nyitva október 23. nyitva november 1. zárva december zárva

11 Árak Zsolnay kulturális negyed: Napijegy: Felnőtt 1200 Ft Diák/Nyugdíjas 600 Ft Zsolnay család történeti kiállítás: Felnőtt 1200 Diák/Nyugdíjas 600 Ft Gyugyi gyűjtemény: Felnőtt 1200 Diák 600 Nyugdíjas 600Ft Mauzóleum: Felnőtt.600 Ft Diák/nyugdíjas 400 Ft Planetárium:Felnőtt.600 Ft Diák/nyugdíjas 400 Ft Bábmúzeum:Felnőtt 1200 Diák 600 Nyugdíjas 600Ft

12 Elérhetőségek Cím: 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u.37 e_mail: info@zsn.hu
Tel.:

13

14 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Pécs turisztikai Marketingje"

Hasonló előadás


Google Hirdetések