Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pécs turisztikai Marketingje Készítette: Gebei Szani.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pécs turisztikai Marketingje Készítette: Gebei Szani."— Előadás másolata:

1 Pécs turisztikai Marketingje Készítette: Gebei Szani

2 Turisztikai vonzerők Kiemelkedően jól alakult 2012 októbere Pécsett a turizmus szempontjából. A tavalyi év azonos időszakához képest 40%-kal több vendég érkezett a város kereskedelmi szálláshelyire, mint az elmúlt év októberében. Kiemelkedően jól alakult 2012 októbere Pécsett a turizmus szempontjából. A tavalyi év azonos időszakához képest 40%-kal több vendég érkezett a város kereskedelmi szálláshelyire, mint az elmúlt év októberében.

3 Turisták,látogatók Pécsett 2012. január- október között a pécsi kereskedelmi szálláshelyeken összesen 176 000 vendégéjszakát regisztráltak. A vendégéjszakák 27%- át külföldiek töltötték el a városban, a belföldiek aránya 73% volt, ami erős hazai túlsúlyt mutat. A vendégforgalmi adatok 2011 év azonos időszakához képest 2% növekedést mutatnak, ami +4000 vendégéjszakát jelent. 2012. január- október között a pécsi kereskedelmi szálláshelyeken összesen 176 000 vendégéjszakát regisztráltak. A vendégéjszakák 27%- át külföldiek töltötték el a városban, a belföldiek aránya 73% volt, ami erős hazai túlsúlyt mutat. A vendégforgalmi adatok 2011 év azonos időszakához képest 2% növekedést mutatnak, ami +4000 vendégéjszakát jelent. Pécsett 2012 október végéig összesen 87 000 vendég fordult meg a város kereskedelmi szálláshelyein, ami 1%-kal haladja meg a 2011 évi adatokat. Pécsett 2012 október végéig összesen 87 000 vendég fordult meg a város kereskedelmi szálláshelyein, ami 1%-kal haladja meg a 2011 évi adatokat. 2012 első 10 hónapjában közel 21 500 külföldi vendég és 65 600 belföldi turista töltött el legalább egy éjszakát Pécsett. Az átlagos tartózkodási idő 2 nap, a belföldiek esetében ez rövidebb 1nap. A külföldi vendégek átlagosan 2 maximum 3 napot tartózkodtak a városban. 2012 első 10 hónapjában közel 21 500 külföldi vendég és 65 600 belföldi turista töltött el legalább egy éjszakát Pécsett. Az átlagos tartózkodási idő 2 nap, a belföldiek esetében ez rövidebb 1nap. A külföldi vendégek átlagosan 2 maximum 3 napot tartózkodtak a városban. 2012 januárjától -októberig tartó időszakban a városban eltöltött vendégéjszakák száma februárban, áprilisban, júniusban, augusztusban és októberben is meghaladta a 2011 évi adatokat. Pécsett a fő turisztikai attrakciókat közel 498 000 fő látogatta meg 2012 első 10 hónapjában. 2012 januárjától -októberig tartó időszakban a városban eltöltött vendégéjszakák száma februárban, áprilisban, júniusban, augusztusban és októberben is meghaladta a 2011 évi adatokat. Pécsett a fő turisztikai attrakciókat közel 498 000 fő látogatta meg 2012 első 10 hónapjában.

4 Leggyakrabban látogatott helyek A Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága által üzemeltetett pécsi múzeumok és kiállítások 2012 októberéig 77 500 vendéget fogadtak, a legtöbb vendég júniusban kereste fel ezeket a helyszíneket. A Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága által üzemeltetett pécsi múzeumok és kiállítások 2012 októberéig 77 500 vendéget fogadtak, a legtöbb vendég júniusban kereste fel ezeket a helyszíneket. A teljes kínálatával működő Zsolnay Kulturális Negyed kiállításai sok látogatót vonzottak: A Gyugyi-gyűjteményt 34 000 fő kereste fel októberig, ezzel Pécs leglátogatottabb múzeuma lett. A Rózsaszín Zsolnay Kiállítást 24 800 vendég látta, a tavasszal megnyitott Család- és Gyártörténeti Kiállítást 14 500 fő kereste fel. Szintén a negyed új attrakciója a tavaly júliusban átadott Zsolnay Mauzóleum, amely idén eddig 29 800 vendéget vonzott. Nagyon népszerű a Planetárium, amelynek előadásait 7 hónap alatt 13 500-an látták. A Labor – Interaktív Varázstér 25 000 vendéget fogadott, míg a Zsolnay Látványmanufaktúrát 16 800 fő látogatta meg. A teljes kínálatával működő Zsolnay Kulturális Negyed kiállításai sok látogatót vonzottak: A Gyugyi-gyűjteményt 34 000 fő kereste fel októberig, ezzel Pécs leglátogatottabb múzeuma lett. A Rózsaszín Zsolnay Kiállítást 24 800 vendég látta, a tavasszal megnyitott Család- és Gyártörténeti Kiállítást 14 500 fő kereste fel. Szintén a negyed új attrakciója a tavaly júliusban átadott Zsolnay Mauzóleum, amely idén eddig 29 800 vendéget vonzott. Nagyon népszerű a Planetárium, amelynek előadásait 7 hónap alatt 13 500-an látták. A Labor – Interaktív Varázstér 25 000 vendéget fogadott, míg a Zsolnay Látványmanufaktúrát 16 800 fő látogatta meg.

5 A Zsolnay kulturális negyed A kezdetek Zsolnay Miklós 1852-ben alapította meg a tönkrement Luka fai keménycserép manufaktúrából a gyár elődjét, a Zsolnay Keménycserép Manufaktúrát, amit 1854-ben idősebb fia, Ignác nevére íratott. Zsolnay Ignác 10 évig vezette az üzemet. A csupán helyi piacra termelő nyolc–tíz, a kereskedelmi tömegáruk versenyétől elszegényedett fazekast foglalkoztató üzem kőedényeket, épületkerámiákat és vízvezetékcsöveket gyártott. A tőkehiánnyal küszködő, fejlesztést és gépesítést nélkülöző műhely nem bírta a piaci versenyt. Az elárverezéstől Zsolnay Vilmos mentette meg az üzemet, amikor 1865-ben átvette a vezetést Ignác bátyjától. Ő fejlesztette az üzemet világhírű gyárrá. Zsolnay Miklós 1852-ben alapította meg a tönkrement Luka fai keménycserép manufaktúrából a gyár elődjét, a Zsolnay Keménycserép Manufaktúrát, amit 1854-ben idősebb fia, Ignác nevére íratott. Zsolnay Ignác 10 évig vezette az üzemet. A csupán helyi piacra termelő nyolc–tíz, a kereskedelmi tömegáruk versenyétől elszegényedett fazekast foglalkoztató üzem kőedényeket, épületkerámiákat és vízvezetékcsöveket gyártott. A tőkehiánnyal küszködő, fejlesztést és gépesítést nélkülöző műhely nem bírta a piaci versenyt. Az elárverezéstől Zsolnay Vilmos mentette meg az üzemet, amikor 1865-ben átvette a vezetést Ignác bátyjától. Ő fejlesztette az üzemet világhírű gyárrá.

6 Felvirágzás Zsolnay Vilmos addig kísérletezett különféle agyag- és mázfajtákkal, amíg az ország első művészi kerámiát gyártó üzemévé nem fejlesztette az egykori kisüzemet. A gyár első elismerését az európai kerámia seregszemléjének tekintett 1873-as bécsi világkiállításon érte el. Zsolnay Vilmost az uralkodó Ferenc József-renddel tüntette ki, emellett bronzérmet és elismerő oklevelet nyert. A Zsolnay- porcelánokra szép számú külföldi megrendelés érkezett, például Angliából, Franciaországból, Oroszországból, Amerikából. Zsolnay Vilmos addig kísérletezett különféle agyag- és mázfajtákkal, amíg az ország első művészi kerámiát gyártó üzemévé nem fejlesztette az egykori kisüzemet. A gyár első elismerését az európai kerámia seregszemléjének tekintett 1873-as bécsi világkiállításon érte el. Zsolnay Vilmost az uralkodó Ferenc József-renddel tüntette ki, emellett bronzérmet és elismerő oklevelet nyert. A Zsolnay- porcelánokra szép számú külföldi megrendelés érkezett, például Angliából, Franciaországból, Oroszországból, Amerikából.

7 A porcelángyár A Pécsi Zsolnay porcelángyár a magyar ipar történetének kiemelkedő, egykor külföldön is jó hírű szereplője. A 2010-es kulturális főváros kulturális negyedet hozott létre a gyár területén. A Zsolnay Kulturális Negyedet 11 milliárd forintból keltették életre a porcelánmanufaktúra 5 hektáros területén. A Pécsi Zsolnay porcelángyár a magyar ipar történetének kiemelkedő, egykor külföldön is jó hírű szereplője. A 2010-es kulturális főváros kulturális negyedet hozott létre a gyár területén. A Zsolnay Kulturális Negyedet 11 milliárd forintból keltették életre a porcelánmanufaktúra 5 hektáros területén.

8 Jelen-jövő 2005 végén ingyenes vagyonátadással a pécsi önkormányzathoz került a Zsolnay porcelángyár. Ez jól jött a városi vezetésnek a 2010-es Európa kulturális fővárosa pályázathoz. A gyár területén kulturális negyedet kíván létrehozni az önkormányzat, melyben helyet kapna többek között kortárs művészeti központ, egy ipartörténeti park, sőt egy oktatási központ is. 2005 végén ingyenes vagyonátadással a pécsi önkormányzathoz került a Zsolnay porcelángyár. Ez jól jött a városi vezetésnek a 2010-es Európa kulturális fővárosa pályázathoz. A gyár területén kulturális negyedet kíván létrehozni az önkormányzat, melyben helyet kapna többek között kortárs művészeti központ, egy ipartörténeti park, sőt egy oktatási központ is. 2008 szeptemberében megállapodást kötött a svéd IKEA és a Zsolnay gyár, mely szerint 2009-től hét éven keresztül a bútorforgalmazó cég beszállítója. Évente 5000 tonna porcelánterméket fognak leszállítani, így az évi 1,1 milliárdos bevételüket megháromszorozzák. Az új porcelántermékeket egy teljesen új gyárban fogják készíteni a pécsi ipari parkban, melynek a költségeit az állam és Pécs önkormányzata állja. 2008 szeptemberében megállapodást kötött a svéd IKEA és a Zsolnay gyár, mely szerint 2009-től hét éven keresztül a bútorforgalmazó cég beszállítója. Évente 5000 tonna porcelánterméket fognak leszállítani, így az évi 1,1 milliárdos bevételüket megháromszorozzák. Az új porcelántermékeket egy teljesen új gyárban fogják készíteni a pécsi ipari parkban, melynek a költségeit az állam és Pécs önkormányzata állja. A Zsolnay-porcelánok állandó kiállítóhelye Pécsett a Zsolnay Múzeum. Ugyancsak Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyedben álló Sikorski-házban állítják ki Gyugyi László, az Amerikai Egyesült Államokban élő műgyűjtő Zsolnai-porcelángyűjteményét. A „Gyugyi-gyűjtemény - A Zsolnay Aranykora” kiállítás 2010. szeptember 1-jétől volt megtekinthető. A Zsolnay-porcelánok állandó kiállítóhelye Pécsett a Zsolnay Múzeum. Ugyancsak Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyedben álló Sikorski-házban állítják ki Gyugyi László, az Amerikai Egyesült Államokban élő műgyűjtő Zsolnai-porcelángyűjteményét. A „Gyugyi-gyűjtemény - A Zsolnay Aranykora” kiállítás 2010. szeptember 1-jétől volt megtekinthető.

9 Látnivalók Gyugyi Gyűjtemény Zsolnay Család és Gyártörténeti kiállítás Zsolnay Mauzóleum Rózsaszín Zsolnay Kiállítás Pécsi Galéria Kiállítótere Planetárium Bóbita Bábmúzeum

10 Nyitvatartás A Zsolnay Kulturális Negyed szabad területére a nyitvatartási időn belül bárki szabadon, ingyenesen beléphet, ott szabadon tartózkodhat. A Zsolnay Kulturális Negyed szabad területére a nyitvatartási időn belül bárki szabadon, ingyenesen beléphet, ott szabadon tartózkodhat. A nyitvatartási időn túl a Negyedben tartózkodni rendezvények ideje alatt, illetve azon túl csak a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. engedélyével szabad. A nyitvatartási időn túl a Negyedben tartózkodni rendezvények ideje alatt, illetve azon túl csak a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. engedélyével szabad. Nyitvatartási idő: 09.00 - 01.00 Nyitvatartási idő: 09.00 - 01.00 ÜNNEPI NYITVA TARTÁSOK 2013-BAN március 15. nyitva április 1. (Húsvét hétfő)nyitva május 1. nyitva május 20. (Pünkösd) nyitva augusztus 20. nyitva október 23. nyitva november 1. zárva december 24-25. zárva ÜNNEPI NYITVA TARTÁSOK 2013-BAN március 15. nyitva április 1. (Húsvét hétfő)nyitva május 1. nyitva május 20. (Pünkösd) nyitva augusztus 20. nyitva október 23. nyitva november 1. zárva december 24-25. zárva

11 Árak Zsolnay kulturális negyed: Napijegy: Felnőtt 1200 Ft Diák/Nyugdíjas 600 Ft Zsolnay kulturális negyed: Napijegy: Felnőtt 1200 Ft Diák/Nyugdíjas 600 Ft Zsolnay család történeti kiállítás: Felnőtt 1200 Diák/Nyugdíjas 600 Ft Zsolnay család történeti kiállítás: Felnőtt 1200 Diák/Nyugdíjas 600 Ft Gyugyi gyűjtemény: Felnőtt 1200 Diák 600 Nyugdíjas 600Ft Gyugyi gyűjtemény: Felnőtt 1200 Diák 600 Nyugdíjas 600Ft Mauzóleum: Felnőtt.600 Ft Diák/nyugdíjas 400 Ft Mauzóleum: Felnőtt.600 Ft Diák/nyugdíjas 400 Ft Planetárium:Felnőtt.600 Ft Diák/nyugdíjas 400 Ft Planetárium:Felnőtt.600 Ft Diák/nyugdíjas 400 Ft Bábmúzeum:Felnőtt 1200 Diák 600 Nyugdíjas 600Ft Bábmúzeum:Felnőtt 1200 Diák 600 Nyugdíjas 600Ft

12 Elérhetőségek Cím: 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u.37 Cím: 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u.37 e_mail: info@zsn.hu e_mail: info@zsn.hu Tel.: + 36 72 501 540 Tel.: + 36 72 501 540

13

14 Köszönöm a figyelmet !


Letölteni ppt "Pécs turisztikai Marketingje Készítette: Gebei Szani."

Hasonló előadás


Google Hirdetések