Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hogyan jött létre az AM-mikro ?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hogyan jött létre az AM-mikro ?"— Előadás másolata:

1 Hogyan jött létre az AM-mikro ?
1987-ben az akkori Posta Rádió- és Televízió Igazgatóság indította a kiemelt budapesti szállodák részére. Azt az igényt elégítették ki vele, hogy a nyugatról érkező szállóvendégek saját anyanyelvű műsorokhoz juthassanak budapesti tartózkodásuk ideje alatt is.

2 E szolgáltatás bevezetése után támadt az az igény, hogy ezt a rendszert a lakosság részére is hozzáférhetővé tegyék. Az eredeti adás 9 tűnyalábszerű sugárzással látta el a szállodákat, műsorelosztó hálózatként, pont-pont összeköttetéssel, a 12 GHz-es sávban.

3 A találékony lakosság hamar feltérképezte a sugárzási irányokat és "lopóberendezésekkel" vette a műsorokat, persze jogtalanul. Ezt törvényesítette a Posta őszén, amikor meghirdette lakossági szolgáltatásként az adást ún. MMPS (Microwave Multi Point System), azaz mikrohullámú, többpontú összeköttetési rendszerként, tekintettel arra, hogy a 12 GHz-es sávban a normál tv-sugárzás nem megengedett.

4 Hogyan működik az AM-mikro ?
A rendszer alapötlete, hogy a sugárzás ugyanolyan amplitúdómodulációs (AM) rendszerben történik, mint a közönséges földi tv-adás, szemben a mikrohullámú és így a műholdakról is szokásos sugárzás frekvenciamodulációs (FM) rendszerével. Ebből következik egyetlen előnye: a relatíve olcsó vevőberendezés (hiszen a 12 GHz-ről csak le kell keverni a jelet a hagyományos tv-vevők által is vehető UHF vagy VHF sávra), de ebből adódnak a rendszer hibái is. A Széchenyi-hegyi állomás a műholdas adásokat profi minőségű berendezésekkel veszi, majd a tv-adástechnikában szokásos RF modulátorokkal előállított jeleket a 12 GHz-es sávba felkeverve, meghatározott frekvenciakiosztásban sugározza ki. A problémák a vevőoldalon jelentkeznek.

5


Letölteni ppt "Hogyan jött létre az AM-mikro ?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések