Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pénzügyi szolgáltatások gazdaságtana 1.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pénzügyi szolgáltatások gazdaságtana 1."— Előadás másolata:

1 Pénzügyi szolgáltatások gazdaságtana 1.
Dr. Vigvári András

2 A kurzus céljai A pénzügyi szolgáltatások sajátosságainak bemutatása, különös tekintettel a szolgáltatóvállalatokra, szolgáltatások piacának sajátosságaira. Különös figyelem a bankokra, más szavakkal a hitelintézetekre.

3 Tananyag, követelmények
Tananyagés előadások elektronikus formában: Évközi dolgozat, Szóbeli vizsga, Oktatók: Vigvári András, Mérő Katalin, Horváth Lajos, Fodor György, Banyár József. Fogadóórák: kedd szerda TDK!!!

4 A pénzügyi szolgáltató szektor funkciója
A gazdaság likviditási igényének kielégítése, A gazdasági szereplők finanszírozási igényének kielégítése. Finanszírozás= a gazdasági tevékenység folytatásához szükséges pénz biztosítása. Közvetlen ~ Közvetett ~

5 Közvetlen finanszírozást segítő pénzügyi szolgáltatók
Közvetlen finanszírozás = a befektető közvetlenül vállalja a megtakarításából finanszírozott beruházás kockázatait. A közvetlen finanszírozás alapvető instrumentumai: kötvény, részvény. Brókercégek, befektetési szolgáltatók; Befektetési bankok; Feladatuk: a finanszírozási kereslet és kínálat „találkozásának” elősegítése.

6 Pénzügyi közvetítők A befektetők és a beruházók közé ékelődő pénzügyi szolgáltatók, amelyek meghatározott kötelezettségeket vállalnak a hozzájuk forduló befektetők felé, és amelyek az általuk összegyűjtött megtakarításokat különböző instrumentumok formájában kihelyezik a beruházókhoz.

7 A bank mint speciális pénzügyi közvetítő
Monetáris pénzügyi közvetítő, amely -pénz- és hitelteremtést folytat, - a fizetések lebonyolításának aktív szereplője, -volumen transzformációt, -lejárati transzformációt hajt végre, -delegált megfigyelőként működik. A bank csökkenti a pénzáramlás tranzakciós költségeit és az információt magánjószággá alakítja.


Letölteni ppt "Pénzügyi szolgáltatások gazdaságtana 1."

Hasonló előadás


Google Hirdetések