Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem."— Előadás másolata:

1 A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar „Gyakorlatorientált képzési programok kidolgozása a turisztikai desztináció menedzsment és a kapcsolódó ismeretanyagok oktatására” TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0034 projekt Regionális turisztikai menedzsment /BSc/ /Differenciált szakmai ismeretek modul/ Kooperáció és integrációmanagement /A tantárgy neve/

2 Előadás témakörei A desztináció mint virtuális vállalat

3 ELŐADÁS ANYAGA A szolgáltatói szektorban egyre gyakoribb, hogy nem egyes vállalatok, hanem vállalat-hálózatok hoznak létre szolgáltatásokat Ezekben egymástól független vállalatok állítanak elő vagy visznek közösen piacra szolgáltatástermékeket Az olyan vállalati hálózatokat, amelyek a közös források alapján különösen szoros kooperációban működnek, ezért a közös források vagy magkompetenciák továbbfejlesztéséhez közös stratégiai tervezést igényelnek, virtuális vállalatoknak nevezzük Jogilag önálló, de gazdaságilag egymástól függő Két alapvető irányultságuk jellemzi létrehozásukat: - a források quasi externalizálása (kiszervezés: bizonyos kompetenciák kiszervezése, de a velük való további együttműködés>repülőtársasából kiszerveződik a karbantartás) - a források quasi internalizálása, melynek révén a vállalkozások a kooperációnak köszönhetően új kompetencia-területeket nyitnak meg, hogy komplexebb problémamegoldásokra legyenek képesek (pl. különböző megoldásokat fejlesztő IT-cégek)

4 ELŐADÁS ANYAGA A desztinációk valójában virtuális vállalatok A desztinációkban a szolgáltatásokat épp ilyen, egymástól jogilag független vállalkozások nyújtják Számtalan közös forrás felett rendelkeznek, pl.: - közös image vagy márka - közösen kifejlesztett, hagyományos tudás, ami gyakran ölti magára a térséghez, illetve a desztinációhoz kötődő magkompetenciák formáját - közös természeti források - közös infrastrukturális források, stb.

5 ELŐADÁS ANYAGA A desztinációknak mint virtuális vállalatoknak is egyik fő célja az életképesség megőrzése: Alkalmazkodniuk kell a gyorsan változó környezethez, ezért szükségük valamiféle fejlődőképességre, ami egyfajta normativitást (folyamatszabályozást) feltételez Az alkalmazkodás, tanulás és fejlődés azok az előfeltételek, amelyek képessé teszik a szervezetet arra, hogy megbirkózzon a belső (pl. hatalmi konfliktusok) és külső (pl. keresletváltozás, klímaváltozás) körülmények dinamikájával és komplexitásával

6 ELŐADÁS ANYAGA Fent mondottak jórészt megfelelnek a VSM-nek (Viable System Modell) Dörner egyszerűsített ábráján szemléltetve:

7 ELŐADÁS ANYAGA A desztinációkra vonatoztatva ez a következőket jelenti: - a kompetenciák és tapasztalatok alapján biztosítani kell a környezet változásainak konzisztens, desztináción átívelő felügyeletét, interpretációját és a rájuk adott válaszokat (pl. rendszeres szakértői workshopok a kereslet változásairól) - nemcsak a szolgáltatási folyamatoknak és a stratégiának, hanem magának a „desztináció” működési rendszerének a teljes desztinációt átfogó irányítását (új kínálati elemek, személyi kérdések, utasítási struktúrák) Minden virtuális vállalatnak szüksége van egy olyan „csírasejtre” a fejlődőképesség funkciójának biztosításához, illetve az operatív feladatok ellátásához, amely olyan szolgáltatásokat nyújt, amiket a kooperációs partnerek nem nyújthatnak A desztinációkban ezeket a funkciókat a turisztikai szervezet vállalja magára

8 Előadás tananyagához kapcsolódó kérdések Vizsgakérdések: 1./ Hogyan jellemezné a virtuális vállalatot? 2./ Milyen sajátos jellegzetességei vannak a desztinációknak mint virtuális vállalatoknak? 3./ Hogyan interpretálja a VSM-et a desztinációk managementjére nézve?

9 KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET! A KÖVETKEZŐ ELŐADÁS TÉMAKÖRE: Az előadás anyagát készítette: Semsei Sándor A desztináció menedzsmentjének sajátosságai


Letölteni ppt "A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem."

Hasonló előadás


Google Hirdetések