Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Húros hangszerek működése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Húros hangszerek működése"— Előadás másolata:

1 Húros hangszerek működése
Szilaj Roland C

2 Húr A húr a húros hangszerek elsődleges hangképző alkatrésze.
A húr kifeszített állapotban transzverzális rezgés képes vékony, hajlékony szál. Anyaga leggyakrabban bél, selyem, műanyag, vagy fém lehet.  A húros hangszer hangját a húrjai alapvetően meghatározzák, de ezen kívül függ a hangszer felépítésétől is, mivel a húr által keltett hangot a hangszer teste sugározza ki. A húrok rezgését többféleképpen is kiválthatjuk: Pengetéssel Ütéssel Dörzsöléssel

3 Húr működése Ha a két végén rögzített, kifeszített húrt egy
adott ponton kitérítjük nyugalmi állapotából, elnyújtott háromszög alakot vesz föl, és ha elengedjük, a háromszög csúcsa két irányban a húr mentén elindul, és a végpontoknál visszafordulva ide-oda szaladgál, miközben a húr próbálja nyugalmi állapotát visszanyerni. Fontos megjegyezni, hogy az, hogy a húr milyen jellegű mozgást végez, nagy mértékben függ a gerjesztés helyétől, de a frekvenciát ez nem befolyásolja. Pengetés esetén ez a rezgés a belső súrlódás miatt csillapodó, de vonó alkalmazásával folytonosan újra létrehozhatjuk a megpendítésre jellemző állapotot.

4 A húr anyaga Ahhoz, hogy a húr a zene céljaira megfeleljen, azaz a megpendítés után minél hosszabb ideig zenei hangot  adjon, a következő feltételeknek kell megfeleljen: Kellő szakítószilárdsággal kell rendelkeznie, hogy a hangolásához szükséges húzóerőt elviselje. Megfelelően hajlékonynak kell lennie, hogy valóban húrként, ne pedig rezgő rugalmas rúdként viselkedjen. Az egységnyi hosszúságra eső tömegének mindenhol azonosnak kell lennie. Ez nem zárja ki a különböző sűrűségű anyagok összeépítését, kombinálását.

5 VÉGE


Letölteni ppt "Húros hangszerek működése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések