Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Idiofon hangszerek Önmagukban hangzó hangszerek (Bőrhártya nélküli ütőhangszerek, csörgők) A kanna az egyik legjobb hangszer: nem törik, időjárásra nem.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Idiofon hangszerek Önmagukban hangzó hangszerek (Bőrhártya nélküli ütőhangszerek, csörgők) A kanna az egyik legjobb hangszer: nem törik, időjárásra nem."— Előadás másolata:

1 Idiofon hangszerek Önmagukban hangzó hangszerek (Bőrhártya nélküli ütőhangszerek, csörgők) A kanna az egyik legjobb hangszer: nem törik, időjárásra nem érzékeny, könnyű, kis méretű, kiváló hangja van és ráadásul még olcsó is... Bordás kereplőBordás kereplő, kerepélő, kerepelő, kereplyő, kereplye, kerepü, kerep, kelep Nyélre szerelt, fogaskerékszerűen bordázott vagy bütykös fahenger egy körülötte elforgatható, egy vagy több rugalmas fanyelvvel ellátott keretre illeszkedik. A nyelv a fahenger forgásakor a fogazaton folyamatosan az egyik fogról a másikra csapódik. A nagyobb, szekrényes kereplő fanyelvei kalapácsszerűek, egy hangszekrény lapjára csapódnak.

2 Membranofon hangszerek Hártyával ellátott hangszerek (dobok) KöcsögdudaKöcsögduda, szötyök, höppögő, köpü, huhogó, döfű Cserépfazék, melyet kifeszített disznóhólyag membránnal fednek be, annak közepére vesszőt vagy nádszálat erősítenek. A nedves kezet vagy posztódarabot húzogatva a vesszőn határozatlan hangmagasságú, morgó hangot ad. Ritmikus dallamkíséretre használható.

3 Chordofon hangszerek Húrral ellátott hangszerek (rezgő húros hangszerek) Pengetve, ütve megszólaltatott hangszerek CiteraCitera, citora, tambura A szó hangszertani értelmében is a citerák, lapciterák közé tartozik. Legtöbbször négy, néha több dallamhúrja bundozott fogólap fölött fut. Tíz, tizenöt vagy még több kísérő húrja is van. Pengetővel szólaltatják meg.

4 Chordofon hangszerek Húrral ellátott hangszerek (rezgő húros hangszerek) Vonós hangszerek Brácsa A klasszikus 4 húros brácsa mellett Erdélyben inkább a lapos híddal ellátottErdélyben háromhúrosháromhúros változat terjedt el. Ezzel a három húron egyszerre lehet megszólaltatni a hármashangzatokat,hármashangzatokat ilyenkor a hangolás lentről felfele: G D A, ahol az A egy oktávval mélyebb, mint a "hagyományos" brácsán.

5 Aerofon hangszerek levegővel megszólaltatott hangszerek (fúvósok) Szabad aerofonok Szabad aerofonok (levél, harmonika) Ajaksípos hangszerek Ajaksípos hangszerek (tilinkó, hangnyílás nélküli peremfurulya) Dutar együtets: Tilinkós a szeretőm (youtube) Nádnyelves hangszerek Nádnyelves hangszerek (töröksíp, tárogató) Tölcséres fúvókájú hangszerek Tölcséres fúvókájú hangszerek (trombita) Rezesbandák

6

7 Marimbafon: falapok alatt közvetlenül könnyűfémből készült rezonátorcsövek találhatók. 4 oktáv hangterjedelmű.

8 Marimbafon népi változata tökből kivájt rezonátorral van ellátva. Afrikai származású a marimba.

9 Tölcséres hegedű

10 1930-as években jutott el Magyarországra és Romániába. Nagyvárad környékén máig készítik és használják.

11 Ütőgardon (gardon, gardony, ütősgardony, tekenyőgardon, csipi-s-üti, dob) olyan csellóra emlékeztető népi húros ritmushangszer, amelyet ütővel és „csipkedéssel”, pengetéssel szólaltatnak meg.csellóra népihúros

12 …..?

13 … ?


Letölteni ppt "Idiofon hangszerek Önmagukban hangzó hangszerek (Bőrhártya nélküli ütőhangszerek, csörgők) A kanna az egyik legjobb hangszer: nem törik, időjárásra nem."

Hasonló előadás


Google Hirdetések