Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szemét útja ( szelektív hulladékgyűjtés)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szemét útja ( szelektív hulladékgyűjtés)"— Előadás másolata:

1 A szemét útja ( szelektív hulladékgyűjtés)
Marticsek Nikolett Márta Felkészített : Szabó Emánuel 2700 Cegléd, Kossuth F. utca 32. Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola

2 Hogy mi is a szelektív hulladékgyűjtés ?
A szelektív hulladékgyűjtés a hulladékok anyaga szerinti csoportosítását jelenti. Ez az újrahasznosítás első lépése. Az újrahasznosítás által sok energiát takaríthatunk meg valamint csökken a hulladéklerakók száma is.

3 A szelektív hulladékgyűjtés formái :
Járdaszéli gyűjtés Gyűjtősziget Hulladékudvar ÖKOFON

4 Járdaszéli gyűjtés Főképpen a szerves hulladék és a különféle csomagolási hulladékok gyűjtésére szolgál kertes házas övezetekben . A háztartások az erre a célra kiosztott kukákba gyűjtik a hulladékokat amiket hetente szer elszállítanak a házak elől . Végeredmény : szinte tökéletesen válogatott másodnyersanyag.

5

6 Gyűjtőszigetek Általában áruházak, bevásárló központok mellett, tereken és útkereszteződésekben találhatók, hogy könnyen megközelíthetőek legyenek. Ezek a kukák rendszerint hulladékféleségenként különböző színűek. De így is előfordul hogy nem a megfelelő helyre kerülnek a szemetek.

7

8 Hulladékudvar A gyűjtőszigethez hasonló csak kerítéssel van elzárva és nyitvatartási ideje van. Ezek az udvarok a háztartásban elkülönítve gyűjtött hulladékot veszik át általában díjtalanul, de van ahol fizetnek is a hulladékért. Budapesten jelenleg több mint 10 hulladékudvar működik.

9

10 ÖKOFON Ezt a hulladékgyűjtő formát használják a legritkábban.
Magyarországon még ez a rendszer nem működik. Lényege az, hogy a nagyobb mennyiségű hasznosítható hulladék elszállítását telefonon ingyen meg lehet rendelni.

11 A szelektív hulladékgyűjtésnek két módszere van :
Az egyik eseten a hulladékot összetevők szerint válogatják A másik esetben a válogatás a csomagolóanyagokra irányul ( ebben az eseten nem válogatják szét a hulladékot amikor a gyűjtőedénybe kerül majd csak később )

12 Hulladékok fajtái: Szerves hulladékok Papír Műanyag Üveg Fém

13 Szerves hulladékok Ezeket a hulladékokat komposztálják és még véletlenül sem kerülhet közéjük veszélyes hulladék vagy annak csomagolása.

14 Ennek két oka van: Egyik mert a komposztálódás baktériumok és gombák tevékenységének eredménye és ha károsodnak akkor a folyamat leáll. A második hogy a komposztálódás során a káros anyagok növényekbe majd az emberi szervezetbe kerülhet.

15 Papír A feldolgozás legfontosabb feltétele hogy a papír ne legyen szennyezett. Valamint nem kerültet a papírgyűjtő konténerbe

16 Papir Műanyag

17 Papír

18 papírcímke ételmaradék Műanyag

19 Műanyag

20

21

22 Fém Ezek a hulladékok a legkevésbé érzékenyek a különféle szennyeződésekre. Azonban fontos volna a fémek szelektív gyűjtése mert a gazdaságba való visszaáramoltatásuk igen jelentős energia megtakarítást eredményez.

23

24 Egy pár kis egyszerű kérdés :
Mi is az ÖKOFON ?? A szerves hulladék közé miért nem kerülhet veszélyes hulladék ?? Milyen fajtái vannak a szelektív hulladékgyűjtésnek?? Hány módszere van a szelektív hulladékgyűjtésnek ?? Mik NEM kerülhetnek a műanyagokat gyűjtő kukákba ??

25 Források:


Letölteni ppt "A szemét útja ( szelektív hulladékgyűjtés)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések