Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

 A szelektív hulladékgyűjtés a hulladékok anyaga szerinti csoportosítását jelenti.  Ez az újrahasznosítás első lépése.  Az újrahasznosítás által sok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: " A szelektív hulladékgyűjtés a hulladékok anyaga szerinti csoportosítását jelenti.  Ez az újrahasznosítás első lépése.  Az újrahasznosítás által sok."— Előadás másolata:

1

2  A szelektív hulladékgyűjtés a hulladékok anyaga szerinti csoportosítását jelenti.  Ez az újrahasznosítás első lépése.  Az újrahasznosítás által sok energiát takaríthatunk meg valamint csökken a hulladéklerakók száma is.

3  Járdaszéli gyűjtés  Gyűjtősziget  Hulladékudvar  ÖKOFON

4  Főképpen a szerves hulladék és a különféle csomagolási hulladékok gyűjtésére szolgál kertes házas övezetekben.  A háztartások az erre a célra kiosztott kukákba gyűjtik a hulladékokat amiket hetente 1-2 - szer elszállítanak a házak elől.  Végeredmény : szinte tökéletesen válogatott másodnyersanyag.

5

6  Általában áruházak, bevásárló központok mellett, tereken és útkereszteződésekben találhatók, hogy könnyen megközelíthetőek legyenek.  Ezek a kukák rendszerint hulladékféleségenként különböző színűek. De így is előfordul hogy nem a megfelelő helyre kerülnek a szemetek.

7

8  A gyűjtőszigethez hasonló csak kerítéssel van elzárva és nyitvatartási ideje van.  Ezek az udvarok a háztartásban elkülönítve gyűjtött hulladékot veszik át általában díjtalanul, de van ahol fizetnek is a hulladékért.  Budapesten jelenleg több mint 10 hulladékudvar működik.

9

10  Ezt a hulladékgyűjtő formát használják a legritkábban.  Magyarországon még ez a rendszer nem működik.  Lényege az, hogy a nagyobb mennyiségű hasznosítható hulladék elszállítását telefonon ingyen meg lehet rendelni.

11  Az egyik eseten a hulladékot összetevők szerint válogatják  A másik esetben a válogatás a csomagolóanyagokra irányul ( ebben az eseten nem válogatják szét a hulladékot amikor a gyűjtőedénybe kerül majd csak később )

12  Szerves hulladékok  Papír  Műanyag  Üveg  Fém

13  Ezeket a hulladékokat komposztálják és még véletlenül sem kerülhet közéjük veszélyes hulladék vagy annak csomagolása.

14  Egyik mert a komposztálódás baktériumok és gombák tevékenységéne k eredménye és ha károsodnak akkor a folyamat leáll. A második hogy a komposztálódás során a káros anyagok növényekbe majd az emberi szervezetbe kerülhet.

15  A feldolgozás legfontosabb feltétele hogy a papír ne legyen szennyezett.  Valamint nem kerültet a papírgyűjtő konténerbe

16 Műanyag Papir

17 Papír

18  papírcímke  ételmaradék

19

20

21

22  Ezek a hulladékok a legkevésbé érzékenyek a különféle szennyeződésekre.  Azonban fontos volna a fémek szelektív gyűjtése mert a gazdaságba való visszaáramoltatásuk igen jelentős energia megtakarítást eredményez.

23

24  Mi is az ÖKOFON ??  A szerves hulladék közé miért nem kerülhet veszélyes hulladék ??  Milyen fajtái vannak a szelektív hulladékgyűjtésnek??  Hány módszere van a szelektív hulladékgyűjtésnek ??  Mik NEM kerülhetnek a műanyagokat gyűjtő kukákba ??

25  http://www.kvvm.hu/szakmai/hulladekg azd/oktatas/csaladihaz/szelektivhulladek.htm http://www.kvvm.hu/szakmai/hulladekg azd/oktatas/csaladihaz/szelektivhulladek.htm  http://humusz.hu/hirek/kulso- hirek/megnyilt-2012-julius-5-en- hulladekudvar-nagytetenyben/10465 http://humusz.hu/hirek/kulso- hirek/megnyilt-2012-julius-5-en- hulladekudvar-nagytetenyben/10465  http://www.kozszolg.hu/szelektiv.php http://www.kozszolg.hu/szelektiv.php


Letölteni ppt " A szelektív hulladékgyűjtés a hulladékok anyaga szerinti csoportosítását jelenti.  Ez az újrahasznosítás első lépése.  Az újrahasznosítás által sok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések