Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kutatásmódszertani dilemmák

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kutatásmódszertani dilemmák"— Előadás másolata:

1 Kutatásmódszertani dilemmák
Kocsis-Nagy Zsolt

2 A kutatásokról általában
A tudományos kutatások célja: a valóság minél jobb megismerése; A tudomány a valóság objektív feltárására törekszik nehézséggel jár Különös nehézségek: ha a kutatás alanyai: emberek, embercsoportok; nagy számú változók miatt gyakran csak valószínűsíteni tudják,hogy egy adott okozatot milyen ok váltott ki kezdő kutató saját vizsgálatai alapján olyan összefüggéseket gondol szükségszerűnek, amelyek félreértés, vagy tévedés következményei. A kutató is ember!

3 Kutatásmódszertani hibák, azaz a kutató lehetséges befolyása a vizsgálati eredményre
Robert Rosenthal szerint: Nem interakcionális hatások (függetlenek a vizsgálat alanyának viselkedésétől, a kutató nem gyakorol közvetlen hatást azokra a történésekre, amelyek feltárására törekszik) Interakcionális hatások (a kísérletet végző személy működésével befolyásolja az alany megnyilvánulásait).

4 Nem interakcionális hatások típusai
Megfigyelő hatása: a megfigyeltek magatartása a megfigyelők hatására megváltozik. Interpretáló hatás – a vizsgálati eredmények magyarázatának lehetséges hibái: ugyanazokból az adatokból a kutatók különböző következtetéseket vonhatnak le. Intencionális (szándékos) hatások: a megfigyelőnek megmondják, hogy milyen eredményeket kell produkálnia.

5 Interakcionális hatások
Bioszociális hatás: a kísérletvezető neme, kora és faja akaratlanul befolyásolhatja a kutatási eredményeket. Pszichoszociális hatás: a kísérletvezető személyisége szintén befolyásolhatja a kutatási eredményeket. A szituáció hatása: a kísérletvezetők tapasztalata közti különbség befolyásolja a válaszadást, ill. az első válaszok is befolyásolhatják a kísérletvezető viselkedését a későbbi válaszokat befolyásolják, stb.

6 Interakcionális hatások (folyt.)
Modell-hatás: a kísérletvezető kipróbálja magán a feladatokat saját vélemény minta a válaszok értelmezéséhez. A kísérletvezetői elvárás hatás: a kísérletvezetői elvárásaival képes lehet befolyásolni a kutatás eredményeit. (pl.: viselkedéstudományokban befolyásolja a vizsgált alanyok megnyilvánulásait.

7 A kutatási eredményeket torzító hatások az adatgyűjtés során
Számtalan változó befolyásolja a komplex jelenségeket A vizsgált populáció nagysága (pl.: túl kicsi nem mutathatók ki szignifikáns különbségek) A megfigyelő csak azokat a szituációkat választja ki, amelyek várhatóan igazolni fogják a hipotéziseit.

8 Kutatásmódszertani konzekvenciák
Minden kutató vágya, hogy a valóságot a lehető legalaposabban ismerje meg. A kutató nem fényképezőgép vagy tükör módján képezi le az általa vizsgált valóságterületet. A kutató maga is befolyásolja a tanulmányozott valóságterületet. A kutatási eredmények torzításának néhány lehetséges veszélyét nagy mértékben csökkenteni lehet a kutatások gondos tervezésével.

9 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "Kutatásmódszertani dilemmák"

Hasonló előadás


Google Hirdetések