Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Munka és/vagy rokkantosítás?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Munka és/vagy rokkantosítás?"— Előadás másolata:

1 Munka és/vagy rokkantosítás?
Alternatívák a teljesebb élethez – a betegség mellett is Tóthné Takács Terézia Pszichológus, foglalkoztatási szakértő

2 Főbb események 2008 – „új időszámítás” a rokkantosításban – rehabilitálhatóság minősítése (RJ) – új jogszabály - új kategóriák A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény (Mmtv.) ellátásaival kapcsolatos eljárási szabályokról szóló 327/2011. (XII. 29.) Korm. Rendelet (Mmr.)

3 Főbb események 2012. 07.01 – RSZSZ-ek felállítása
A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalról, valamint a szakmai irányítása alá tartozó rehabilitációs szakigazgatási szervek feladat- és hatásköréről szóló 95/2012. (V. 15.) Korm. rendelet Nyugdíjfolyósító Igazgatóság – ellátási ügyintézők - ORSZI – orvosi vizsgálat + komplex szakértés (szükség esetén) - Munkaügyi Központ – rehabilitációs ügyintézők (Szombathely, Körmend)

4 Főbb fogalmak Megváltozott munkaképesség: a tágabb fogalom a munkavégző-képességre nézve „megváltozott munkaképességű személy az, aki testi vagy szellemi fogyatékos, vagy akinek az orvosi rehabilitációt követően munkavállalási és munkahely-megtartási esélyei testi vagy szellemi károsodása miatt csökkennek. Fogyatékosság: „fogyatékos személy, az a személy, aki tartósan vagy véglegesen olyan érzékszervi, kommunikációs, fizikai, értelmi, pszichoszociális károsodással – illetve ezek bármilyen halmozódásával – él, amely a környezeti, társadalmi és egyéb jelentős akadályokkal kölcsönhatásban a hatékony és másokkal egyenlő társadalmi részvételt korlátozza vagy gátolja.”

5 Praktikumok az eljárásban
Rokkantosítás folyamata - kérelem beadása – ellátási osztálynál (ellátás, vagy hatósági bizonyítvány) - vizsgálat (% és kategóriák megállapítása) - új kérelmek és felülvizsgálatok - komplex vizsgálat: orvosi vizsgálat, interjú a foglalkoztatási és szociális szakértővel - határozat kézhezvétele (min. 60 nap) - rehabilitációs ügyintézővel való kapcsolatfelvétel – közvetítés + TÁMOP

6 Kategóriák Rehabilitációs ellátás: B1 kategória (40-49% ÖEK)
C1 kategória (50-69 % ÖEK) (tranzitálhatóság!!!) Rokkantsági ellátás: B2 kategória (40-49% ÖEK) C2 kategória (50-69 % ÖEK)

7 A munkáltatók szempontjai:
1. Rehabilitációs kártya 2. Egyéb adókedvezmények 3. Foglalkoztatás-bővítő bértámogatás (Flt.) 4. Rehabilitációs hozzájárulás

8 1. Rehabilitációs Kártya (2004. évi CXXIII. tv 16/A. §)
Rehabilitációs kártya igénylésére az a megváltozott munkaképességű személy jogosult, akinek a rehabilitációs hatóság által végzett komplex minősítés szerint foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható (B1), tartós foglalkozási rehabilitációt (C1) igényel. az a személy is jogosult, aki december 31-én III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, rendszeres szociális járadékban, rehabilitációs járadékban részesült. A munkaadó az érvényes Rehabilitációs kártyával rendelkező megváltozott munkaképességű személy foglalkoztatása esetén adókedvezményben részesülhet, ez maximum a minimálbér kétszeresének 27%-a (2014. évben: ,- Ft) lehet. A kártyát az illetékes rehabilitációs szakigazgatási szervnél kell igényelni. A rehabilitációs hatóság megállapítja a jogosultságot és adatot szolgáltat az állami adóhatóság részére, a NAV állítja ki a kártyát (illetve igazolást ad).

9 2. Egyéb adókedvezmények
1. Az összevont adóalap csökkentésére jogosult a munkáltató, a.) A személyi jövedelemadóról szóló évi CXVII. tv. 21. § (1) a); 49/B. § (6) a) alapján az őstermelő, vagy egyéni vállalkozó és legalább 50 százalékban megváltozott munka-képességű alkalmazottat foglalkoztat, b.) a társasági adóról és az osztalékadóról szóló évi LXXXI. törvény (TAO) 7. § (1) v) alapján) KKV (feltéve, hogy az adózó által foglalkoztatottak átlagos állományi létszáma az adóévben nem haladja meg a 20 főt) és legalább 50 százalékban megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztat. 2. A évi CXLVII. törvény a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról (Katv.) a nem főállású kisadózó vállalkozások tételes adókedvezménye 3. Személyében megváltozott munkaképességű munkáltató szociális hozzájárulási adó kedvezménye (2011. évi CLVI. Tv. 462/A § (Ear. Tv.))

10 3. Foglalkoztatás bővítését szolgáló bértámogatás
Az Flt. 16. § - a alapján, munkaviszony keretében történő foglalkoztatás támogatásához megváltozott munkaképességűek esetén 10 % ponttal magasabb a támogatás nyújtható, mint az általános feltételek szerinti.

11 Rehabilitációs hozzájárulás
A évi CXCI. törvény (Mmtv.) 22., 23. §-ai alapján minden munkaadó rehabilitációs hozzájárulás fizetésére kötelezett, ha a foglalkoztatottak átlagos statisztikai állományi létszáma a 25 főt meghaladja, és az általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességűek létszáma nem éri el az 5 %-ot (kötelező foglalkoztatási szint). 2014-ben összege: Ft/fő/év A foglalkoztatási kötelezettség teljesítését igazolni kell (a tárgyidőszakban érvényes orvosi szakvéleménnyel).

12 Az ügyfél szempontjai:
Melyik a „jobb”? Érvek és ellenérvek a különböző kategóriákhoz Ellátási összegek Rehabilitálhatóság előnyei Munka és/vagy ellátás? A munka szerepe az életünkben Minden élethelyzet és emberi sors más!!!!

13 További információk http://nrszh.kormany.hu/

14 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Munka és/vagy rokkantosítás?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések