Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Abonyi Vivien és Bakai Evelin.  A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Abonyi Vivien és Bakai Evelin.  A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy."— Előadás másolata:

1 Készítette: Abonyi Vivien és Bakai Evelin

2  A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban.  Többnyire rosszindulatú, más állományokat használhatatlanná, sőt teljesen tönkre is tehet.

3  A számítógépes vírusok működése hasonlít az élővilágban megfigyelhető vírus viselkedéséhez, mely az élő sejtekbe hatol be, hogy önmaga másolatait előállíthassa.  A vírus csupán egyike a rosszindulatú szoftverek számos típusának.  Ez megtévesztő lehet a számítógép- felhasználók számára,mivel sokszor összetévesztik őket például a férgekkel.

4  Bár a számítógépes vírusok lehetnek kártékonyak, a vírusok bizonyos fajtái azonban csupán zavaróak.  Némely vírus késleltetve fejti csak ki hatását, például csak egy bizonyos számú gazdaprogram megfertőzése után.

5  Enyhe ▪ ellenőrizetlen reprodukciójuk, mely túlterhelheti a számítógépes erőforrásokat, lelassítja a gép működését, elfogyasztja a szabad helyet a merevlemezen  Súlyos ▪ a vírus fontos fájlokat töröl a gépről, akár az operációs rendszert megbénítva, hasonlóképp törölhet célzottan dokumentumfájlokat, videofájlokat, programokat  Legsúlyosabb ▪ a merevlemez teljes tartalmának megsemmisítése vagy elérhetetlenné tétele, vagy a számítógép valamelyik elektronikus alkatrészének szélsőséges túlterhelése révén műszaki meghibásodás, sérülés előidézése

6  nagyon kis méretűek  futtatható állományokat képesek megfertőzni  általában ártó szándékkal készítették őket  gyakran időzítve tönkretesznek más fájlokat  rejtetten működnek, esetleg akkor fedik fel magukat, ha feladatukat elvégezték  egyre fejlettebb intelligenciával rendelkeznek, például változtathatják saját kódjukat és aktivitásukat

7  Lappangási időszak ▪ A vírus megpróbál észrevétlen maradni, csak szaporodik, azaz más rendszereket fertőz meg, minél nagyobb példányszámú egyedet próbál magából létrehozni. Az időszak lényege az életben maradás.  Aktiválódási időszak ▪ A vírusos rendszer bizonyos számú indítás után, vagy egy külső körülmény bekövetkezésekor a vírus aktivizálódik. Ez azt jelenti, hogy ettől a pillanattól nem szaporodással, hanem károkozással foglalkozik.

8  Másolás elleni vírusok ▪ Nem szaporodnak, egy adott rendszerbe vannak integrálva. Lappangási idejük nincs, céljuk a programlopás megakadályozása.  Károkozó vírusok ▪ Ezek a vírusok az aktivizálódási időszakban törlik, felülírják, vagy kódolják adatainkat, és többnyire a rendszer teljes összeomlását eredményezik.  Féreg vírusok ▪ Céljuk nem a közvetlen károkozás, hanem hogy bizonyos információkat (jelszavak jogosultságok) nyerjenek ki a rendszerből, és ezeket letárolják vagy az interneten elküldjék.

9  a vírusok döntő többsége e-mailen keresztül jut a számítógépére  a kereskedelmi CD-ROM-ok sem feltétlenül vírusmentesek  a legtöbb fertőzést e-mail-férgek okozzák  a makro-vírusok is erősen terjednek, elsősorban az Office-dokumentumokban

10  minél nagyobb a PC-k száma, és minél többen vannak hálózatba kötve, annál könnyebben tudnak a számítógép-vírusok terjedni  az internet a vírusok számára azért is nagyon kedvező, mert világot átfogó terjedést biztosít, ráadásul az internet emellett nagymértékben ellenőrizetlen is

11  Három fertőzési mód létezik ▪ a számítógép indításakor (boot) ▪ programok elindítása útján (.exe,.com, stb.) ▪ fertőzött dokumentumok útján

12  Egy vírus rendszerint három programrészből áll ▪ A felismerő résszel a vírus megállapítja, hogy az állomány meg van-e már fertőzve. Ezáltal elkerülhető a többszörös fertőzés. A vírus ezzel növeli saját terjedési sebességét, és nem lehet olyan könnyen felismerni. ▪ A fertőző rész kiválaszt egy programot és ráfüggeszti a vírus programkódját. A kiválasztott program tehát megfertőződött és ettől kezdve saját maga is megfertőzhet más programokat. ▪ A funkciórész meghatározza, mit manipuláljon a vírus a programban. Hogy lehetőleg ne fedezzék fel azonnal, a legtöbb vírusba be van építve egy úgynevezett "trigger". A vírus csak akkor lesz aktív, ha egy bizonyos esemény megtörténik, például egy x-edik programstartnál.

13  Az eredeti trójai ló fából készült, és egy hadicsel volt a görögök Trója ellen vívott harca során. A legenda szerint néhány görög harcos rejtőzött el a lóban. Így jutottak be Trójába  A trójai ló számítógépes verziója hasonló elv szerint működik. Egy látszólag hasznos programnak van úgymond egy másik a hasában, amely aztán észrevétlenül behatol és rátelepítődik a számítógépre. Ennek segítségével lehet aztán jelszavakat, bizalmas adatokat megszerezni, megváltoztatni, törölni, vagy a következő adatátvitelnél a támadóhoz továbbítani.

14  Megelőzés ▪ csak jogtiszta programot használjunk.  Korai felismerés ▪ figyeljük a gyanús jeleket a számítógép működése során, pl. a gép lelassul  Védelem ▪ használjunk vírusfigyelő programot  Gyógyítás ▪ víruskereső és ártalmatlanító programmal próbáljuk felderíteni, majd törölni a vírust.

15  Napjainkban, az internet térhódításával vírusok már valamivel kevésbé gyakoriak, mint a hálózaton terjedő férgek.  Az antivírus szoftverek, melyeket eredetileg a számítógépes vírusok elleni védelemre fejlesztettek ki, mára már képesek a férgek és más veszélyes szoftverek, mint például a kémprogramok elleni védelemre is.

16


Letölteni ppt "Készítette: Abonyi Vivien és Bakai Evelin.  A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy."

Hasonló előadás


Google Hirdetések