Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Munkahelyi zaklatás. Zaklatás? A zaklatás definíciója Jogi definíciója alapján zaklatásnak minősül minden olyan emberi méltóságot sértő, szexuális vagy.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Munkahelyi zaklatás. Zaklatás? A zaklatás definíciója Jogi definíciója alapján zaklatásnak minősül minden olyan emberi méltóságot sértő, szexuális vagy."— Előadás másolata:

1 Munkahelyi zaklatás

2 Zaklatás?

3 A zaklatás definíciója Jogi definíciója alapján zaklatásnak minősül minden olyan emberi méltóságot sértő, szexuális vagy egyéb természetű magatartás, amely a diszkriminációval összefüggő tulajdonságjegyekből ered és célja vagy hatása valamely személlyel szemben megfélemlítő, ellenséges, megalázó, megszégyenítő vagy támadó környezet kialakítása.

4 A munkahelyi zaklatás formái pszichikai terror kiközösítés durva és közönséges viselkedés célozgatás, sértő üzenetek szexuális zaklatásbántalmazás, szexuális zaklatás

5 A szexuális zaklatás fogalma Fizikailag, verbálisan vagy nem verbálisan megnyilvánuló szexuális felhangokkal bíró, nemkívánatos magatartás, azzal a céllal vagy hatással, hogy megsértse az áldozat méltóságát és megfélemlítő, ellenséges, lealacsonyító, megalázó vagy bántó atmoszférát teremtsen számára.

6 Vajon zaklatás-e, ha valakinek szerelmet vall a főnöke?

7 Vajon zaklatás-e, ha valaki túl közel megy a másikhoz?

8 A szexuális zaklatás két fajtája 1.az ún. utcai, köztéri, tömegközlekedési eszközökön, szórakozóhelyeken stb. elkövetett nemi alapú zaklatás 2.a munkahelyi szexuális zaklatás

9 1. Tévhit Szexuális zaklatást a kiéhezett férfiak/nők követnek el, akik nem tudnak partnerhez jutni.

10 2. Tévhit A szexuális zaklatás oka a nők kihívó magatartása, öltözködése.

11 3. Tévhit Nem kell neki jelentőséget tulajdonítani, mindenki túléli.

12 Hatásai pszichés fizikai gazdasági társadalmi

13 Megoldás (?) munkahelyi szövetségesek keresése a zaklató legenyhébb formában történő konfrontálása, a határozott kérés megfogalmazása a konfrontáció súlyosabb formája, a határozott követelés megfogalmazása

14 Határozott kérés ˝ Miért gondolod, hogy vicces, amikor az iránt érdeklődsz, hogy hogy telt az éjszakám? Szerintem ez nem vicces, kérlek, hogy többé ne kérdezz ilyeneket.”

15 Határozott követelés ("Tegnap délután a derekamra tette a kezét") 1.A kifogásolt magatartás pontos megnevezése, lehetőleg helyszínnel és időponttal ("Tegnap délután a derekamra tette a kezét") ("Ez szexuális zaklatás" "Jogom van zaklatás nélkül végezni a munkámat!") 2.A kifogásolt magatartás értelmezése ("Ez szexuális zaklatás" "Jogom van zaklatás nélkül végezni a munkámat!") ("Azt akarom, hogy ez, vagy bármi hasonló, soha többé ne forduljon elő!") 3.A követelés egyszerű, pontos, határozott megfogalmazása ("Azt akarom, hogy ez, vagy bármi hasonló, soha többé ne forduljon elő!")

16 A határozott fellépés a legfontosabb!!!

17 Jogi eljárás ebben az esetben a zaklatott félnek célszerű a zaklatásokat „dokumentálnia” célszerű feltérképeznie, hogy vannak-e mások is, akik hajlandóak vele együtt vállalni a jogi eljárást az anonimitás sajnálatos hiánya hazánkban,nyíltan vállalnia kell a konfliktust munkáltatójával szemben (a legtöbben ezért nem választják a jogi utat)

18 Források: http://www.minok.hu/node/2344 http://www.cvcentrum.hu/career.php?menu=2&la stmenu=10&text_id=682&career_style http://www.nane.hu/eroszak/vaw/szexualis_zaklat as.html

19 Köszönöm a figyelmet! Laczka Kitti Emberi erőforrások szak III. évfolyam


Letölteni ppt "Munkahelyi zaklatás. Zaklatás? A zaklatás definíciója Jogi definíciója alapján zaklatásnak minősül minden olyan emberi méltóságot sértő, szexuális vagy."

Hasonló előadás


Google Hirdetések