Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

 Nagybirtokos grófi családban született.  Szülei: Károlyi Gyula és Károlyi Georgina.  Foglalkozása: közgazdász, politikus, diplomata  Felesége Andrássy.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: " Nagybirtokos grófi családban született.  Szülei: Károlyi Gyula és Károlyi Georgina.  Foglalkozása: közgazdász, politikus, diplomata  Felesége Andrássy."— Előadás másolata:

1

2  Nagybirtokos grófi családban született.  Szülei: Károlyi Gyula és Károlyi Georgina.  Foglalkozása: közgazdász, politikus, diplomata  Felesége Andrássy Katinka, akivel 1914. november 6-án kötött házasságot Budapesten.

3  A budapesti egyetem jogi karán szerzett diplomát.  Nagybátyja hatására kapcsolódott be a szövetkezeti mozgalom szervezésébe.  1901-ben a Szabadelvű Párt tagja lett, de Zilahon alulmaradt a választásokon.  1905-ben szerzett először képviselői mandátumot, és ekkor lépett be a Függetlenségi és Negyvennyolcas Pártba.

4  Törvénybe iktatták a sajtó-, az egyesülési és gyülekezési szabadságot.  Bevezették a szociális reformokat: a munkanélküli-segélyt, az adóhátralék elengedését, a 14 éven aluli gyermekek foglalkoztatásának betiltását.  Elfogadták Nagyatádi Szabó István által előkészített földtörvényt.  A parcellázást azonban csak Károlyi maga kezdte meg kápolnai birtokán.

5  1919. július 4-én Károlyi emigrált, Ausztriában, Csehszlovákiában és Jugoszláviában élt.  Az emigráció radikális szocialista, azaz „károlyista” szárnyának vezéregyénisége volt.  Bírálta a Horthy-rendszert, tiltakozott a zsidótörvények majd a zsidóüldözés ellen.  Bízott a Szovjetunióval létrehozható náciellenes összefogásban.


Letölteni ppt " Nagybirtokos grófi családban született.  Szülei: Károlyi Gyula és Károlyi Georgina.  Foglalkozása: közgazdász, politikus, diplomata  Felesége Andrássy."

Hasonló előadás


Google Hirdetések