Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A számítógépek története

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A számítógépek története"— Előadás másolata:

1 A számítógépek története
Készítette: Tratnyek Csilla

2 1. Kezdetek Ősember – ujjak, kövek, vésetek
Nagyobb számértékek – átváltások, 10-es, 12-es, 60-as szr. Abakusz – szorzás, osztás

3 2. Áttörés John Napier - logaritmusfüggvény, Napier- pálcák
Wilhelm Schickard - fogaskerekekkel működő számológép (4 alapművelet) Charles Babbage ( ) – analitikus gép Napier-pálcák: a szorzás összeadásra való visszavezetésének módszerét és eszköze. A tíz számjegynek 1-1 pálca felelt meg, és a rajtuk lévő rovások azok többszöröseit jelölték.

4 3. Mechanikus gépek Blaise Pascal ( ) – számológép óraalkatrészből (+,-) Gottfried Wilhelm Leibnitz ( ) – Pascal gépének továbbfejlesztése (+,-,*,/) Herman Hollericht ( ) – lyukkártya népszámláláshoz

5 4. Elektromechanikus gépek
Konrad Zuse ( ) – első bináris számrendszerre épülő, mechanikus szg., Z1 Wallace J. Eckert ( ), Howard Hathaway Aikent ( ) – elektromechanikus elven működő Mark-I Mark-I: A készülék kb. százszor volt gyorsabb, mint egy jó kézi számoló készülék, megállás nélkül dolgozott, egy nap alatt hat hónapi munkát végzett el.

6 5. Elektronikus gépek ENIAC – 30 egység, mind egy meghatározott funkciót végzett el Neumann elvűek: Neumann János ( ) – EDVAC matematikai problémák megoldására, melyekre az ember önállóan is képes lenne emberi beavatkozás nélkül működnek kettes számrendszer használata - az aritmetikai műveletek egyszerűsödnek, nő a sebesség, csökken a tárolási igény

7 6. Turing gép A. M. Turing ( ) - ha egy gép el tud végezni néhány alapműveletet, akkor bármilyen számításra képes Újítás: belső program- és adattárolás elve

8 7. Az elektronikus gépek fejlődése
A Neumann elvek alapján készült el az EDVAC az EDVAC mintájára elkészítették az UNIVAC-ot IBM - Megindult a számítógépek sorozatgyártása processzorok fejlődési üteme tovább gyorsult – Intel Pentium AMD is a piac meghatározó szereplője IBM PC: augusztus 12-én mutatták be, 256 KB memóriával, az Intel cég 8088-as mikroprocesszorával és a Microsoft cég DOS operációs rendszerével. Nem volt benne merevlemez.

9 8. Számítógép-generációk
működésük nagy energia-felvételű elektroncsöveken alapult, terem méretűek voltak, gyakori volt a meghibásodásuk, műveleti sebességük alacsony, néhány ezer elemi művelet volt másodpercenként, üzemeltetésük, programozásuk mérnöki ismereteket igényelt, ENIAC, EDVAC, UNIVAC

10 8. Számítógép-generációk
2. generáció: tranzisztor feltalálásával az elektroncsöveket jóval kisebb méretű és energiaigényű tranzisztorokkal helyettesítették, helyigényük szekrény méretűre zsugorodott, üzembiztonságuk ugrásszerűen megnőtt, kialakultak a programozási nyelvek, tárolókapacitásuk és műveleti sebességük jelentősen megnőtt.

11 8. Számítógép-generációk
3. generáció: a tranzisztorok sokaságát egy lapra tömörítették,ez az integrált áramkör (IC) jelentősen csökkent az alkatrészek mérete és száma (asztal méret) megjelentek az operációs rendszerek, programnyelvek használata általánossá vált, megjelentek a magas szintű programnyelvek (FORTRAN, COBOL), egymillió elemi műveletet másodpercenként, csökkenő áruk miatt egyre elterjedtebbé váltak, megindult a sorozatgyártás.

12 8. Számítógép-generációk
4. generáció: az integrált áramkörök továbbfejlesztésével: mikrochip és mikroprocesszor (ma használatos számítógépek), asztali és hordozható változatban is léteznek, hatalmas mennyiségű adat tárolására képesek, műveleti sebességük másodpercenként több milliárd is lehet, alacsony áruk miatt szinte bárki számára elérhetőek, megjelentek a negyedik generációs programnyelvek (ADA, PASCAL).

13 8. Számítógép-generációk
a mesterséges intelligencia megjelenése, felhasználó-orientált kommunikáció, kezdeti stádium, ezért piacon még nincs.

14 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A számítógépek története"

Hasonló előadás


Google Hirdetések