Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Sebestyén Ádám könyvbemutatók Előadás: RMDSZ – EMI VI. táborában Összeállította: Sebestyén Imre Dezső 2010. 08.13.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Sebestyén Ádám könyvbemutatók Előadás: RMDSZ – EMI VI. táborában Összeállította: Sebestyén Imre Dezső 2010. 08.13."— Előadás másolata:

1 Sebestyén Ádám könyvbemutatók Előadás: RMDSZ – EMI VI. táborában Összeállította: Sebestyén Imre Dezső 2010. 08.13.

2 Sebestyén Ádám (1921 – 1996) A bukovinai Andrásfalva szülötte. Földműves és kántor, majd később egy pénzintézet alkalmazottja, szabadidejében pedig önkéntes néprajzi gyűjtő. Egy ember a sok közül, akinek feladata - mint mindenki másnak -, hogy a népes családjáról gondoskodjék, s ezen felül különös küldetése, hogy könyveivel ébren tartsa a bukovinai székely hagyományok megőrzésének gondolatát.

3 …egész életében tanul Mivel magyar iskolába nem járt - csak 7 román elemi osztályról szól a bizonyítványa - először is az olvasmányain keresztül meg kellett tanulnia magyarul kifejezni a gondolatait. Egész életében tanul, jegyzeteket és néprajzi vonatkozású magnófelvételeket készít, hogy egy-egy általa fontosnak tartott témában dolgozatokat írhasson, amelyek az évenkénti néprajzi gyűjtő pályázatokon előkelő díjakat nyernek, s amelyekből később kiadott könyvek lesznek.

4 A bukovinai székelyek krónikása A könyvek elkészültének időszakában nehéz volt mecénást találni a kiadatáshoz, ezért keresi, és kapcsolatot tart azokkal az emberekkel, akik "lobbiznak" azért, hogy kiadásra kerüljenek a könyvei. Az életműve értékére jellemző a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének minősítése, amely szerint "Hatalmas teljesítmény Sebestyén Ádám munkája"

5 Munkásságának elismerése Munkásságát fémjelzik az újságok tudósításai több rádiós riport TV-portréfilm nyomtatásban megjelent könyvek a kéziratban maradt pályázatokon díjat nyert dolgozatok és néhány kitüntetést is kapott

6 Sebestyén Ádám könyvei 1.A bukovinai székelyek élete és története Madéfalvától napjainkig 2.Népdalcsokor - Andrásfalvi népdalok 3.Gazdálkodás a bukovinai Andrásfalván 4.Bukovinai székely népmesék I. 5.Bukovinai székely népmesék II. 6.Bukovinai székely népmesék III. 7.Bukovinai székely népmesék IV. 8.A bukovinai székelység tegnap és ma. 9.Kakasdi stációk 10.Népi gyógyászat a bukovinai székely falvakban (kézirat) Gyógyító praktikák

7 Sebestyén Ádám: A bukovinai székelység tegnap és ma Az anyag megtekinthető a www.bukovinaiszekely.extra.hu weblapon www.bukovinaiszekely.extra.hu

8 ‘ ‘ Köszönöm szépen a figyelmet! Na, végre mehetünk kávézni!!!

9 Sebestyén Ádám: Népdalcsokor BUKOVINAI ANDRÁSFALVI NÉPDALOK Bevezetés: Sebestyén Ádám bevezető gondolatai

10 1. Gyermek- dalok 1-10

11 2. Dalok a szülőföldről és a szerelemről 11 – 90 A cédrusfa levelestől, ágastól… Csak titokban…

12 3. Keservesek, bújdosó- és búcsúzódalok 91 – 118

13 4. Lakodalmas és mulatódalok 119 – 161 Pl. Engem anyám…

14 5. Katonadalok 162 – 210

15 6. Balladák 211 – 230

16 7.Műdalok népi változatai 232 – 240

17 ‘ ‘ Köszönöm szépen a figyelmet! Na, végre mehetünk kávézni!!!


Letölteni ppt "Sebestyén Ádám könyvbemutatók Előadás: RMDSZ – EMI VI. táborában Összeállította: Sebestyén Imre Dezső 2010. 08.13."

Hasonló előadás


Google Hirdetések