Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Számítástechnika története

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Számítástechnika története"— Előadás másolata:

1 Számítástechnika története
Készítette: 9.a

2 0.generáció

3 Abakusz Ókor Az abakusz ókori (valószínűleg mezopotámiai) eredetű egyszerű számolási segédeszköz. Rudakon, drótokon vagy hornyokban ide-oda mozgatható golyókat tartalmaz. Az egy-egy rúdon lévő golyók helyzete egy-egy számjegyet, a rudak egy-egy helyíértéket jelentenek. Így egy hatsoros (hat rudat tartalmazó) abakuszon a legnagyobb ábrázolható szám a 999 999. Az összeadás és a kivonás igen egyszerűen és gyorsan elvégezhető abakusszal, a szorzás és az osztás sokkal körülményesebb. Az abakusznak igen nagy előnye, hogy az analfabéták is tudtak vele számolni.

4 Wilhelm Schickard ( ) Németországban szültetett ban olyan számítógépet tervezett, amelyben egymáshoz illeszkedő tíz és egyfogú fogaskerekek vannak. Ezen a mai fordulat számlálóhoz hasonló elvű gépen elvégezhető volt mind a négy alapművelet 1957-bentalálták meg két levelét,amelyben írt a gépéről. Az IBM 1960 körül elkészítette a gép moteljét.

5 John Napier ( ) John Napier(Laird of Merchiston) skót matematikus. Az ún. Napier-csontok segítségével gépesítette a szorzás müvletét. Ő volt a logaritmus egyik feltalálója. 10 jegyű szám összeszorzása néhány másodperc alatt.

6 Pascal ( ) Matematikai kutatásai és eredményei elismert tudóssá tették, bár egyéb munkásságainak sem kisebb az érdeme hírneve megszerzésében. Pascal nagy tehetségnek bizonyult, már 12 éves korára ,,felfedezte” Euklidesz törvényeinek nagy részét és 1644 között apja munkájának megkönnyítésére számológépet készít. Ez volt a világ első mechanikus számológépe.

7 Leibnitz ˙( ) Gottfried Wilhelm Leibniz ( ) Gottfried Wilhelm Leibniz fejlesztette tovább Pascal számológépét. Ez a gép volt az első, amely közvetlenül végezte el az osztást és a szorzást, valamint kiegészítő művelet nélkül a kivonást. Az általa megépített összeadó-szorzó gép a szorzást visszavezette az összeadásra.

8 Charles Babbage ( ) Angol matematikus, korai számítógéptudós Gépeit nem fejezte be anyagi és személyes okokból ben befejezték a Differenciálgépet. 25 ezer alkatrész, 15 tonna, 2,5m magas.

9 Joseph-Marie Jacquard (1752-1834)
Francia selyemszövő és gépész ban épített egy olyan, lyukkártyával vezérelt szövőszéket, amelyen a legbonyolultabb mintákat is el lehetett készíteni. Ez volt az első digitális gép, amelyet szabadalmaztatójáról Jacquardról neveztek el. A textilipar pedig még ma is használja a jacquardminta elnevezést.

10 Herman Hollerith ( ) Az Egyesült Államok 1880-as népszámlálásán 55 millió ember adatait gyüjtötték össze.Az adatokat 500 ember összesítette 36 szempont szerint.Jacqard deszkalapjához hasonlóan.

11 Konrad Zuse (1910-1995) Német mérnök
Első jelfogókkal működő számítógép Z1-mechanikus Z2-elekrtomechanikus (relés) Z3-kettes számrendszer, elekronikus programvezérlet


Letölteni ppt "Számítástechnika története"

Hasonló előadás


Google Hirdetések