Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MODERN BŰNMEGELŐZŐ KAMERÁK Készítette: Pressing Dániel.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MODERN BŰNMEGELŐZŐ KAMERÁK Készítette: Pressing Dániel."— Előadás másolata:

1 MODERN BŰNMEGELŐZŐ KAMERÁK Készítette: Pressing Dániel

2 ALAPELVEK Biztonság (maga a kamerák jelenléte) Visszakereshetőség, és felismerhetőség (tehát fontos a jó képminőség, és tárolni is kell az adatokat) Előre jelezhetőség (ettől modern) Arcfelismerő rendszer, a tárolt adatokból (Barabási Albert-László: Villanások, Nyitott Könyvműhely, Budapest, 2010, 235. o.)

3 ARCFELISMERŐ RENDSZER A KAMERÁKBAN Előzmények: A Facebook arcfelismerő rendszere. (a Deepface, ami be is van tiltva) Massachusetts környékén egyes rendőrök iPhone-t használtak az ismeretlen áldozatok/tettesek azonosítására. (http://www.cnet.com/news/police-tapping- iphone-for-facial-recognition/)http://www.cnet.com/news/police-tapping- iphone-for-facial-recognition/ Mi lenne, ha használnánk az FB arcfelismerő technikáját térfigyelő kamerákban?

4 ARCFELISMERŐ RENDSZER A KAMERÁKBAN Problémák: 1.A kameraképek minőségét jelentősen befolyásolja a napszak, és az időjárás is. (pl. mi van ha ködös az idő?) 2.Nem mindig sikerül az illető arcát rögzíteni. 3.Különböző megvilágítások nagyban torzíthatják az arcunk vonásait. Megoldások: 1.Külön meg kell vizsgálni az egyes helyeket, ahova elhelyezzük a kamerákat, és ahhoz igazítani azokat. (külön adatok a nappali átlagokra, estire, stb.) 2.A mozgás jellegzetessége, és a ruházat alapján is lehet azonosítani valakit. 3.NIR megvilágítás használata. (Near Infrared Light – A látható fényhez legközelebbi infravörös tartomány)

5 NIR KAMERÁK

6 VISELKEDÉS ÉSZLELÉS Hogyan működik? Fizikai és viselkedésünkből adódó jeleket vizsgál, mint például A test és a szemek mozgása A pislogás, és pupillatágulás gyakorisága A testhőmérséklet változása Levegővételeink gyakorisága Változások a hangszínünkben, vagy a beszédritmusunkban Szívverés gyakorisága

7 VISELKEDÉS ÉSZLELÉS

8 FAST FUTURE ATTRIBUTE SCREENING TECHNOLOGY Viselkedést észlelő rendszer. Eddig 80%-os hatékonysággal működik. Repterekre tervezték (nagyon nagy tömeg szkennelésére tehát nem igazán alkalmas) A beleölt kutatási pénz több, mint 4 millió USD.

9 A GYAKORLATBAN San Franciscóban 12 közlekedési csomópontban 288 kamerát szereltek fel (kisebb az esélye az olyan szögeknek, hogy nem lehet rendesen rögzíteni az elkövető arcát) A kamerák saját memóriával rendelkeznek, 2012-es forrás szerint akkor 150 gyanúsítottat tárolhatott egyszerre, ez addigra nyílván bővült. Az arcfelismerés mellett vizsgálja a viselkedést is. Kínában Kínai járőrök kapták a kamerákat (tehát nem a városban rögzítették, hanem azzal mászkálnak). Továbbfejlesztették az eddigi rendszert, ami volt, hogy tévesen riasztott (egyes emberek képesek uralkodni a szívverésükön, lélegzetvételükön, de a vérük oxigén szintjén nem, ugyanis minél nagyobb a mentális stressz, annál nagyobb a vér oxigén szintje).

10 MI A JÖVŐ? MIT LEHET MÉG FEJLESZTENI? Pilóta nélküli drónokba is belehetne építeni az arcfelismerő rendszereket. Agyszkenner, amely képes leolvasni a megfigyelt emberek szándékait.

11 MI A HELYZET A JOGAINKKAL? „Csak mert lehet, szabad is?” Csak azért tűrjük meg, mert biztonságot sugall. Különvélemény c. film (A jövő békésebb lesz, ahol egy különleges rendőri egység három telepatikus képességekkel rendelkező lény segítségével minden gyilkosságot még elkövetése előtt leleplez, és még az elkövetés előtt tartóztatják le a bűnöst.)

12 FORRÁSOK http://bunmegelozes.wordpress.com/2011/08/05/a-jovo-kozbiztonsaga/ http://idokjelei.hu/2012/06/uj-bunmegelozo-kamerak-san-franciscoban-a- kulonvelemeny-mintajara/ http://idokjelei.hu/2012/06/uj-bunmegelozo-kamerak-san-franciscoban-a- kulonvelemeny-mintajara/ http://rejtelyekszigete.com/hatterhatalom-uj-vilagrend/stresszmero-kamera- kinai-jaroroknek-veszelyes-elemek-kiszuresere/ http://rejtelyekszigete.com/hatterhatalom-uj-vilagrend/stresszmero-kamera- kinai-jaroroknek-veszelyes-elemek-kiszuresere/ http://www.digitaljournal.com/article/347078 http://en.wikipedia.org/wiki/Future_Attribute_Screening_Technology#media viewer/File:Dhs-fast.png http://en.wikipedia.org/wiki/Future_Attribute_Screening_Technology#media viewer/File:Dhs-fast.png http://idokjelei.hu/2014/09/stresszmero-kamera-a-kinai-jaroroknek-a- veszelyes-elemek-kiszuresere/ http://idokjelei.hu/2014/09/stresszmero-kamera-a-kinai-jaroroknek-a- veszelyes-elemek-kiszuresere/


Letölteni ppt "MODERN BŰNMEGELŐZŐ KAMERÁK Készítette: Pressing Dániel."

Hasonló előadás


Google Hirdetések