Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Munkavállalás az Európai Unióban A munkaerő szabad áramlása az egyeséges belső piacon(1) A munkavállalásra érvényes közösségi szabályozás Győr 2005. október.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Munkavállalás az Európai Unióban A munkaerő szabad áramlása az egyeséges belső piacon(1) A munkavállalásra érvényes közösségi szabályozás Győr 2005. október."— Előadás másolata:

1

2 Munkavállalás az Európai Unióban A munkaerő szabad áramlása az egyeséges belső piacon(1) A munkavállalásra érvényes közösségi szabályozás Győr 2005. október 12. Ponácz György Márk SAKK-tréner Forrás: (1) Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium

3 Derogáció érvényesül a munkaerő szabad áramlása területén Európai Unióhoz való csatlakozással részesei lettünk az Európai Gazdasági Térségnek is (Norvégia, Izland és Liechtenstein), mely egységes belső piacot alkot. A csatlakozási tárgyalásokon született megállapodások alapján a Csatlakozási szerződésben rögzített módon a tizenötök az új tagállamokkal szemben a csatlakozást követő átmeneti időszakban nem a közösségi jogot, hanem nemzeti szabályozásukat alkalmazzák. Ez az átmeneti időszak legfeljebb hét évig tarthat, 2+3+2 éves szakaszolás szerint. Ez alatt az idő alatt a régi tagállamok 2004. május elsejét követően a magyar állampolgárok munkavállalását saját döntésük szerint továbbra is feltételekhez köthetik.

4 Az átmeneti időszak szakaszai A csatlakozást követő első két évben valamennyi régi tagállam a saját nemzeti jogszabályai szerint engedélyezi a csatlakozó országok állampolgárainak munkavállalását. 2006. május 1-től teljesen szabad munkaáramlás, ha az adott tagállam nem jelzi ellenvetését. Az ötödik év végét követően a hetedik év végéig a szabad munkavállalástól eltérő szabályokat csak akkor alkalmazhatják a tizenötök, ha igazolható, hogy a közösségi jog alkalmazása, azaz az új tagállamokból érkező munkavállalók korlátozásmentes beáramlása, munkaerő-piaci zavarokat okozna.

5 A csatlakozást követő kedvezőbb feltételek garanciái A visszalépés tilalma A közösségi preferencia biztosításának kötelezettsége harmadik ország munkavállalóival szemben A 12 hónapos szabály értelmében szabad munkavállalás Családtagok szabad munkavállalása Viszonosság jogának fenntartása Magyarország számára

6 Tartózkodási szabályok Vízummentes beutazás Elegendő a beutazás után az adott ország idegenrendészeti hatóságánál kérni a tartózkodási engedélyt a vízum helyett, amelyet jövedelemszerzési tevékenység folytatása esetén az EGT állampolgároknak és családtagjaiknak általában öt évre adnak meg, és automatikusan hosszabbítható. Új tagállamok állampolgárai számára rövidebb időtartamra is kiadható az engedély.

7 Nem munkavállalási célú tartózkodás 2004. május 1-je után a közösségi jog érvényesül Igazolni kell a megélhetési minimumszint meglétét Be kell jelentkezni a fogadó ország társadalombiztosítási rendszerébe

8 Az EU15 szabályozása I. Svédország – szabad munkavállalás Írország – szabad munkavállalás, de a szociális juttatásokhoz késleltetett hozzáférés Egyesült Királyság – szabad munkavállalás, de regisztrációs kötelezettség, melyről igazolást állítanak ki Dánia – munkavállalási engedély feltételekkel, akár könnyített módon is

9 Hollandia – kétféle eljárás Az egyszerűsített eljárás a következő szakmákra érvényes: Nemzetközi szállítás: nemzetközi gépjárművezetők, Belföldi hajózás: matrózok és kormányosok, Egészségügyi szektor: műtő-asszisztensek, röntgenterápiás laboránsok és röntgen diagnosztikai laboránsok, Húsipar: hentesek és kicsontozók. ! A munkaerőhiánnyal nem küzdő többi szakmában továbbra is vizsgálják a munkaerő-piaci helyzetet. A kérelem elbírálása ezen szektorok esetében legalább 11 hetet vesz igénybe, kivéve idénymunkák esetén. Az EU15 szabályozása II.

10 Az EU15 szabályozása III. Németország – korlátozások érvényesülnek, de működik a gyakornoki program és az ún. Werksvertrag egyezmény Ausztria – korlátozások érvényesülnek, de működik a gyakornoki program és a határmenti ingázók kerete Finnország - Fenntartja a korábbi munkavállalási engedélyre épülő szabályozását, de a szezonális munkavállalást és nappali tagozatos diákok tanulás melletti munkavállalást engedélymentessé teszi. Belgium – Fenntartja a korlátozásokat. Luxemburg – Fenntartja a korlátozásokat.

11 Az EU15 szabályozása IV. Franciaország – Fenntartja a munkavállalási engedélyek szabályozási rendszerét, kivéve kutatók, diákok és gyakornokok munkavállalása esetén. Spanyolország – korlátozások érvényesek. Görögország – korlátozások érvényesek Portugália – korlátozások érvényesek, kivéve a kutatók és diákok munkavállalását. Olaszország – 20 ezer fős kvóta, kérelem.

12 A munkavállalás alapvető szabályai A négy szabadság egyike a szabad munkavállalás! Szabad munkavállalás és vállalkozásalapítás 3 hónapon túli tartózkodás esetén tartózkodási engedélyt kell kérni, melyet 5 évre automatikusan megadnak Tartózkodási engedély megtagadható közrend, közbiztonság és közegészségügy veszélyeztetése esetén. Szezonális munka és heti ingázás esetén nincs szükség tartózkodási engedélyre. Általános diszkriminációmentesség! A nemzeti szociális jogok jelentős része automatikusan jár más tagországok állampolgárainak is Családtagokra (21 év alatti vagy közösen eltartott gyermek, házastárs, felmenők) ugyanezen szabály érvényes. Gyakornoki és mobilitási program: Leonardo da Vinci Schengeni Információs Rendszer: mindenkinek joga van meggyőződni az őt érintő adatok helyességéről

13 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Munkavállalás az Európai Unióban A munkaerő szabad áramlása az egyeséges belső piacon(1) A munkavállalásra érvényes közösségi szabályozás Győr 2005. október."

Hasonló előadás


Google Hirdetések