Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Minőségbiztosítási ismeretek Fontosabb alapfogalmak a minőségbiztosítási ismeretek témakörben 1. A minőség köznyelvi és szakmai fogalma Köznyelvi értelemben:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Minőségbiztosítási ismeretek Fontosabb alapfogalmak a minőségbiztosítási ismeretek témakörben 1. A minőség köznyelvi és szakmai fogalma Köznyelvi értelemben:"— Előadás másolata:

1 Minőségbiztosítási ismeretek Fontosabb alapfogalmak a minőségbiztosítási ismeretek témakörben 1. A minőség köznyelvi és szakmai fogalma Köznyelvi értelemben: az igény vagy a cél kielégítésének mértéke. Napjainkban szokásos „megfelelőség” értelemben is használni. Szakmai értelemben: Az egység (termék, szolgáltatás) azon jellemzőinek összessége, amelyek befolyásolják képességét, hogy meghatározott és elvárt igényeket elégítsen ki.

2 Minőségbiztosítási ismeretek 2. A minőségirányítás és a minőségbiztosítás fogalma Minőségirányítás: a vállalati felső vezetés által szervezett és tervezett, erőforrásokkal támogatott, a vevők megelégedettségét célzó minőségirányítási rendszer stratégiai kialakítása és működtetése. Minőségbiztosítás: A minőségbiztosítás alatt általában a minőség irányítási rendszeren belül alkalmazott tervezett és módszeres tevékenységet értik, amelynek célja a bizalomkeltés mind a vezetőségben, mind pedig a vevőkben a minőségkövetelmények teljesítését illetően.

3 Minőségbiztosítási ismeretek 3. A minőségirányítás és a minőségbiztosítás fogalmai, rendszerelemei I. Termék: tevékenységek és folyamatok eredménye. Szolgáltatás: A szállító és a vevő közötti érintkezési területen végzett tevékenységek és a szállító belső tevékenysége által nyújtott eredmény, amely a vevők igényeinek kielégítését szolgálja. Minőségi követelmények: Az egység megvalósítható és ellenőrizhető jellemzőire vonatkozó igények kifejezése vagy megjelenítése mennyiségileg meghatározott követelmények összességével. Társadalmi követelmények: Olyan követelmények. amelyeket törvények, jogszabályok írnak elő és egyéb megfontolásokból adódnak.

4 Minőségbiztosítási ismeretek 3. A minőségirányítás és a minőségbiztosítás fogalmai, rendszerelemei II. Vevő: Akinek a szállító a terméket valamilyen fizetés ellenében rendelkezésre bocsátja. Megkülönböztetünk belső és külső vevőt. Külső vevő: a végső vásárló, aki megveszi a terméket. Az alvállalkozó. A szállító. Belső vevő: Egy vállalaton belül a részegység szerelő üzem az alkatrészgyártónak a belső vevője, azaz a folyamaton belül minden egyes részfolyamat az előző részfolyamat vevője. Megbízhatóság: A használhatóság és az azt befolyásoló tényezők, így hibamentesség, karbantarthatóság, és a karbantartási igény leírására használt gyűjtőfogalom. Hiba: A tervezett követelmény nem teljesülése, ideértve a biztonsággal kapcsolatos követelményeket is. Minősített: Az egység, ha igazolást nyert; hogy képes az előírt követelmények kielégítésére.

5 Minőségbiztosítási ismeretek 4. A minőségügyi rendszerre vonatkozó fogalmak I. Minőségpolitika: A szervezetnek a minőségre vonatkozóan a felső vezetés által hivatalosan kinyilvánított általános szándékai és irányvonala. Minőségirányítás: Az általános irányítási feladatköröknek minden olyan tevékenysége, amely meghatározza a minőségpolitikát, a minősége vonatkozó célkitűzéseket és feladatköröket, valamint a minőségügyi rendszeren belül megvalósítja azokat olyan eszközökkel, mint a minőségügyi tervezés, a minőségszabályozás, a minőségbiztosítás és a minőségfejlesztés. Minőségügyi tervezés: Olyan tevékenységek; amelyek meghatározzák a célkitűzéseket és a minőségi követelményeket, valamint a minőségügyi rendszer elemeinek alkalmazási követelményeit.

6 Minőségbiztosítási ismeretek 4. A minőségügyi rendszerre vonatkozó fogalmak II. Minőségszabályozás: Operatív módszerek és tevékenységek, amelyek a minőségi követelmények teljesítését szolgálják. Minőségbiztosítás: A minőségügyi rendszerben alkalmazott és szükség esetén igazolt minden tervezett és módszeres tevékenység, amely megfelelő bizalmat hivatott kelteni arra, hogy az egység teljesíti a minőségi követel­ményeket. Minőségügyi rendszer: A minőségirányítás megvalósításához szükséges szervezeti felépítés, eljárások, folyamatok és erőforrások. Teljes körű minőségirányítás: A szervezet olyan irányítási koncepciója, amelynek középpontjában a minőség áll, és amely összes tagjának részvételén alapszik és azt célozza, hogy a vevő megelégedettsége révén hosszú távon sikert érjen el és hasznára legyen a szervezet minden tagjának és a társadalomnak.

7 Minőségbiztosítási ismeretek MSZ = MAGYAR SZABVÁNY A minőség mindazon a használhatóság, esztétikum, megbízhatóság, élettartam stb. körébe tartozó tulajdonságok összessége, amelyek a terméket v. szolgáltatást a támasztott követelmények, szükségletek, igények kielégítésére alkalmassá teszik.ISO Görög „isos” szóból származik, ami egyenlőt, egyformát jelent.

8 Minőségbiztosítási ismeretekBenchmarking A vállaltvezetésnek az a szemlélete és módszere, amelyek során az adott szakmában, ágazatban, ill. adott feladat, probléma megoldásában sikeresnek számító cég által kifejlesztett problémamegoldást igyekeznek átvenni, alkalmazni.TQM A TQM (Total Quality Management = teljes körű minőségirányítás), olyan vezetési módszer, filozófia és vállalati gyakorlat, amely a szervezet céljainak érdekében a leghatékonyabb módon használja fel a szervezet rendelkezésére álló emberi és anyagi erőforrásokat.

9 VÉGE


Letölteni ppt "Minőségbiztosítási ismeretek Fontosabb alapfogalmak a minőségbiztosítási ismeretek témakörben 1. A minőség köznyelvi és szakmai fogalma Köznyelvi értelemben:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések