Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A legelő A legelők növénykultúráját összefoglaló néven gyepnek nevezzük. Gyepen azt a pázsitfűfélékkel és pillangósokkal tartósan benőtt területet értjük,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A legelő A legelők növénykultúráját összefoglaló néven gyepnek nevezzük. Gyepen azt a pázsitfűfélékkel és pillangósokkal tartósan benőtt területet értjük,"— Előadás másolata:

1 A legelő A legelők növénykultúráját összefoglaló néven gyepnek nevezzük. Gyepen azt a pázsitfűfélékkel és pillangósokkal tartósan benőtt területet értjük, amelynek termését legeltetés útján, vagy kaszálóként takarmányozás céljára hasznosítunk.

2 A legeltetés előnyei Biztosítja a jó levegőt, napfényt, mozgást olcsó takarmány Laktagóg hatású.

3 A legelők csoportosítása I. Rendelkezésre állás ideje szerint –Állandó legelők Természetes gyepek Mesterséges gyepek –Alkalmi legelők Gabonatarlók Árokpartok Őszi vetések

4 A legelők csoportosítása II. Földrajzi elhelyezkedés szerint –Síkvidéki legelők (völgyi legelők, homoki és sziki legelők) –Dombvidéki legelők –Hegyi vagy havasi legelők –Lápi legelők

5 A legelők összetétele I. Botanikai összetétel szerint –pázsitfűfélék (50-70%) pl. a perjék –pillangósvirágúak(20%) pl. a herefélék –savanyúfüvek (2-10%) pl. a csenkeszek

6 A legelők összetétele II. Más csoportosítás szerint: Szálfüvek –réti csenkesz, csomós ebír, magyar rozsnok, zöld pántlikafű, sudár rozsnok Aljfüvek –tarackos tippan, réti perje, angol perje, vörös csenkesz, csillagpázsit Pillangósok –fehér here, szarvaskerep lucerna, bíborhere, bükköny félék

7 Legeltetési módok I.

8 Legeltetési módok II. 1. Szabad legeltetés: az állatállományt a területen szétszórva legeltetjük Hátránya –az állatok válogatnak, –sok füvet letaposnak, –sok füvet szennyeznek bélsarukkal. –a gyepterület fűhozamának mindössze 40- 50%-a hasznosul.

9 Legeltetési módok III. 2. pányvázva legeltetés Az állatokat egyedileg hosszú lánccal vagy kötéllel egy cölöphöz rögzítik, amely körül az állat a gyepet lelegeli.

10 Legeltetési módok IV. 3. A szakaszos legeltetés: a legelőterületet több szakaszra osztják fel. Az állatállomány mindig csak egy szakaszon belül legel, a többi szakasz növényzete pihen, Ezen szakaszok kaszálhatók is A terület felosztása történhet –fix karámrendszerrel vagy –áttelepíthető villanypásztorral.

11 Legeltetési módok V. 4. Az adagolt legeltetés a legelőt a csoportban lévő állatok számának figyelembevételével megfelelő szélességű szakaszokra osztjuk. egyik módja a sávosan adagolt. Másik módja a napi adagolt legeltetés –A terület kiszámításához szükséges adatok: állatlétszám egy állat napi zöldtömegigénye (a testtömeg 10%-a) a legelő fűhozama kg/m 2 -ben átlagos testtömeg

12 Legeltetési módok VI. 5. A legelőkombinát: Kialakításhoz összefüggő legelőterületre van szükség. A terület legmagasabb fekvésű helyére építik az istállókat, a fejőházat, és a szérűskertet. Ez a legelőközpont. A kötetlenül tartott állatok a villanypásztorral határolt felhajtó úton juthatnak el a legelő valamennyi szakaszára.

13 Előkészületek a legeltetésre A klasszikus legeltetési idény hazánkban Szent György napjától (ápr. 24-től) Szent Mihály napjáig (szept. 29-ig) tart.

14 Előkészületek a legeltetésre Tavaszi teendők: 1.a legelő vizenyős területeit csapoljuk le 2.szüntessük meg a vakondtúrásokat 3.fogasoljuk, és műtrágyázzuk meg a gyepet 4.állataink takarmányozásában fokozatosan térjünk át a zöld takarmány etetésére. 5.a mérgező és szúrós gyomok irtása pl. a foltos bürök, beléndek, boglárkafajok csattanó maszlag. Szúrós gyomok pl.a királydinnye, szamártövis, aszatfélék 6.a zsenge tavaszi fű legeltetéséhez adjunk szénakiegészítést, mert ennek magas víztartalma miatt hashajtó hatása van. 7.végezzük el az állomány pata-ápolását 8.mentesítsük az állományt külső és belső élősködőktől 9.csoportosítsuk állatainkat termelési színvonaluk szerint. 10.nyári nagy melegben mindig deleltessük az állományt, árnyékos területen pihenjenek pár órát.


Letölteni ppt "A legelő A legelők növénykultúráját összefoglaló néven gyepnek nevezzük. Gyepen azt a pázsitfűfélékkel és pillangósokkal tartósan benőtt területet értjük,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések