Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ILOSVAI SELYMES PÉTER ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ILOSVAI SELYMES PÉTER ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI"— Előadás másolata:

1 ILOSVAI SELYMES PÉTER ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI
TEHETSÉGNAP ILOSVAI SELYMES PÉTER ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI ABAÚJSZÁNTÓ,

2 Iskolánkról az oktatás kezdete Ilosvai Selymes Péter nevének felvétele Ilosvai Tehetséggondozó Alapítvány megalakulása Művészeti Iskola létrehozása Integrációs Iskola létrejötte ÖKO iskola Tagiskolák : Fony, Telkibánya Akkreditált Kiváló Tehetségpont Az iskola felújítása és bővítése

3 Tehetséges gyermek Kiemelkedő képességet és odaadást mutató gyermek. A „tehetség”- köznapi értelemben átlagon felüli adottságot jelent: az általános és a speciális iskolai képességekben, az alkotó gondolkodásban, valamely művészeti területen. A kiemelkedő képességeken kívül eredeti gondolkodást, kreativitást és a tevékenység iránti elkötelezettséget, motivációt feltételezi.

4 Tehetséggondozás Tehetséggondozás = mindenkinek egyenlő fejlődési esély. Nincs nagyobb jogtalanság, mint a nem egyenlőket egyenlőként kezelni (Mönks)

5 Tehetséggondozás A tehetséggondozás olyan pedagógiai, pszichológiai tevékenység, ami magába foglalja a tehetség felismerését, és a tehetség fejlesztését.

6 Tehetségazonosítás az iskolában
A tehetség felismerése, azonosításának szükségessége: iskolai és egyéb teljesítmények (régebbi, jelenlegi) tanulmányi versenyek véleménygyűjtés tanári megfigyelés és jelölés tehetséglisták beszélgetések tapasztalatai iskolai és egyéb rendezvényeken való szereplés a kiváló képességek korai megnyilvánulásai pszichológiai, lelki segítségnyújtás (hiányosság)

7 Tehetséggondozás az iskolában
2. Egyoldalú képességfejlesztés helyett komplex tehetségfejlesztés: erős és gyenge oldal fejlesztése megfelelő légkör biztosítása szabadidős, lazító programok biztosítása

8 Tehetséggondozás az iskolában
3. Táguló szervezeti keretek Tanórán tehetségfejlesztő tanítási módszerek alkalmazása: differenciálás, egyéni és csoportmunka, kooperatív tanulás, tanulási stílusok módszer, felfedező módszer, integrált oktatás, cselekvéses tanulás, számítógépes oktatás, csoportbontások: képesség-és teljesítmény szerinti csoportosítás: osztályon belüli differenciálás, évfolyamon belül történő csoportbontás (6. és 8. évfolyamon, felmenőben az idegen nyelvet)

9 Tehetséggondozás az iskolában
Tanórán kívüli foglalkozásokon szakkörök előkészítők (8. évfolyamon) nyári táborok úszásoktatás pályázati keretekben különböző foglalkozások, műhelyek működtetése egyéb: informatikai vizsgára és alapfokú nyelvvizsgára való felkészítés ünnepeken, rendezvényeken való szereplés

10 Tehetséggondozás az iskolában
Művészeti iskola néptánc (kicsik és nagyok csoportja) általános iskolai kereteken belül alsóban 1 testnevelés órán zeneoktatás (hegedű, gitár, citera, zongora) színjátszás képzőművészet

11 Tehetséggondozás az iskolában
4. Az iskola és a család folyamatos együttműködése (szülői értekezletek, egyéni beszélgetések, családlátogatások) Terv: szülők iskolája 5. Hozzáértő, kreatív, tehetséges pedagógus (továbbképzések) 6. Megfelelő környezet és tárgyi feltételek (pályázatok) 7. Célok tisztázása, megfelelő motiváció (jutalmazások)

12 Tehetséggondozás az iskolában
Ahogyan Ranschburg Jenő fogalmazza: - a család és társadalom értéket ad, - a tanár kapukat nyit, - a társak a katalizátorok.

13 Tehetséggondozás az iskolában
5. Versenyfelkészítés helyi tagozati szintű körzeti, térségi (minden területen) megyei (biológia, elsősegély nyújtó, sport) országos (természetismeret)

14 Tehetséggondozás az iskolában
Szervezeteink: Tehetséggondozó Munkaközösség Abaújszántó és Térsége Tehetségsegítő Tanács Ilosvai Tehetséggondozó Alapítvány Emberi, anyagi erőforrások bevonása Fenntartó Pályázatok Szülők Pedagógusok Partnerek

15 Tehetség-tanácsadás Elbeszélgetések: szülő-pedagógus, pedagógus-diák, szülő-pedagógus-diák Pályaorientációs előadások, Nyílt napok, Szülői értekezletek Kivételes mérés (grafológiai feltérképezés)

16 Hálózatosodás Tehetség témakörben rendezvényeken való részvétel.
Kapcsolattartás, tapasztalatcsere a környék tehetségpontjaival. Tehetségnapok rendezésével: ötletbörze, megbeszélések, kiértékelések, eszmecsere.

17 “Ha neked is van egy almád meg nekem is van egy almám és cserélünk, akkor továbbra is egy-egy almánk lesz. Ám ha neked is van egy gondolatod meg nekem is van egy gondolatom és azokat cseréljük el, akkor már két gondolata lesz mindkettőnknek.” (George Bernard Shaw)

18 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "ILOSVAI SELYMES PÉTER ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI"

Hasonló előadás


Google Hirdetések